I forbindelse med en sak som handlet om at bifile sliter på jobb, ble LLH spurt av blikk.no om vi jobber med bifile i forhold til arbeidslivet. Vi har ingen konkrete tiltak i forhold til bifile i arbeidslivet, og kunne heller ikke påstå noe annet. Men vi uttrykte oss antakelig klønete, og etter at saken ble lagt ut på nett har noen fått inntrykk av at LLH overhodet ikke arbeider med eller for bifile. Derfor, en oppklaring: En stor del av LLHs arbeid hva gjelder holdninger går ut på å utfordre heteronormativiteten i samfunnet. Dette gjelder vår utdannelse av helsepersonell via prosjektet Rosa Kompetanse, det gjelder når vi er ute på skoler og snakker til elever, foresatte og lærere, og det gjelder i alt materiell vi produserer. Å utfordre heteronormativiteten – antakelsen om at alle er hetero og at dette er normalen – er noe som gagner alle, mener vi. Homoer som heteroer, bifile, lesbiske, transpersoner og skeive.

På de nye som de gamle nettsidene våre, så omtales seksualitet under overskriftene ‘kvinner som har sex med kvinner’, og ‘menn som har sex med menn’. Dette er ment som inkluderende overskrifter, fordi vi vet at det ikke er slik at alle som har sex med personer av samme kjønn definerer seg som homofile eller lesbiske. Noen definerer seg som bifile. Andre føler seg komfortable i kategorien skeiv. Noen mener at alle er skeive. Undersøkelser viser at mange som definerer seg som hetero også har sex med folk av samme kjønn. Det beste er om folk kan få velge kategori selv. Men det er ikke sikkert at dette aksepteres av samfunnet, av familien, på arbeidsplassen, blant vennene. Derfor jobber LLH med å utfordre kategoriene og heteronormativiteten. For oss alle.

Det er en kjensgjerning, som også Helseutvalget påpeker i sitt innlegg, at bifile sliter med å bli akseptert. Også i homomiljøet. Når en bifil er i et samkjønnet parforhold vil vedkommende defineres som lesbisk eller homofil. Når vedkommende er i et ulikekjønnet parforhold vil det av folk flest defineres som et heterofilt forhold. For tankevekkende lesing om kategorier og bifile anbefaler vi for øyeblikket Siri Lindstads bok ‘Å fylle L-ordet med mening’. Gjennom en rekke eksempler viser hun hvordan bifile ofte oppfattes som personer man ikke kan stole på. Og som dessuten er seksuelt interesserte i alle.

Kommende helg skal vi ha et seminar med tittelen ‘Kvinner som elsker (med) kvinner’. Dette er et medlemsseminar som har til hensikt å gi oss mer kunnskap om temaet, og som også vil produsere innspill til våre politiske prosesser rundt seksuell helse og kvinner. Hvor mange som definerer seg som bifile som er meldt på seminaret vet vi ikke, kan hende kan vi svare på det i etterkant dersom vi finner det for godt å be deltakerne om å definere seg. Vi har heller ingen oversikt over hvor mange av våre medlemmer som definerer seg som bifile. Det er ikke noe krav om å oppgi sin seksuelle orientering for å bli medlem hos oss.

I LLH foretrekker vi å bruke ordene bifil, homofil og heterofil fremfor biseksuell, homoseksuell og heteroseksuell. Dette for å signalisere at disse identitetskategoriene ikke kun dreier seg om hvem man har sex med, men hvem man forelsker seg i og vil leve sitt liv med. Vi foretrekker også seksuell orientering fremfor seksuell legning, fordi orientering oppfattes som et åpnere begrep som kan romme større variasjon. Som Helseutvalget skriver i sin tekst, så handler også mye av holdningsarbeidet LLH driver med om veloverveid språkbruk, retorikk og innhold, noe vi diskuterer daglig. Jo åpnere vi stiller spørsmål, jo større variasjon gir vi rom til i svarene. Kategorier er mer eller mindre faste og foranderlige, og dette forholder vi oss til i alt vi gjør.

Til slutt, som alle andre intervjuede i forbindelse med saken, så sier vi varmt velkommen til debatten. Men den er ikke ny, den er snarere stadig pågående.

Det må være høyt under taket når vi diskuterer seksualitet og identitet. Og, som Lene Wikander påpeker, vi trenger mye mer og bedre forskning på området.

Karen Pinholt, Leder i LLH
Bård Nylund, Nestleder i LLH