London Pub

Oslo bys kunstnerpris til London Pub

London Pub får Oslo bys kunstnerpris for sitt mangeårige og viktige arbeid til Oslos utelivsscene og kulturliv.

Miljøet på London Pub er sammensveiset og for mange har det blitt en familie.
Publisert

Oslo bys kunstnerpriser tildeles personer, grupper eller kulturvirksomheter som i det siste eller de seneste år har gjort en fremragende innsats innen Oslos kunstliv. Kunstnerprisen 2022 tildeles Jødisk Museum for Snublesteinprosjektet, Elina Krantz, grunnlegger av management- og bookingbyrået Stand Up Norge og humorteatret Latter, billedkunstner Lars Ø Ramberg, Søndre Aas gård og miljøsenter, Bislet Bok og London Pub.

Der míljøet samles

London Pub åpnet dørene i 1979, bare syv år etter avkriminaliseringen av homofili. Puben anses av mange som selveste definisjonen på det skeive utelivet og er i dag Norges eldste skeive vannhull og møtested. Metropol, det første offentlige utestedet, stengte dørene i 1989.

Da London Pub åpnet, var den en upretensiøs pub i britisk stil som homsene snart la sin elsk på. Rundt midten av 1990-tallet ble London Pub også offisielt en homopub og har siden vært åpen hver eneste dag, fra klokka tre på ettermiddagen til halv fire om natta, året rundt – til og med på julaften. Trolig er det få steder som forbindes så kraftig med «miljøet» som London.

I begrunnelsen for tildeling av Kunsterprisen til London Pub heter det:

«London Pub åpnet dørene i 1979, syv år etter avkriminaliseringen av homofili. Puben anses av mange som det viktigste skeive møtestedet i Oslos uteliv i dag, og er Norges eldste skeive ba som fortsatt har åpne dører. I etterkant av terrorangrepet mot det skeive miljøet, Per på hjørnet og London Pub i 2022, ble London Pub et ekstra viktig samlingssted for byens skeive innbyggere. Kultur- og utdanningsutvalget ønsker å anerkjenne byens klubb- og utelivsscene, og særlig det skeive utelivet som en viktig del av byens kulturtilbud. London Pub ved dens eiere og ansatte innstilles til Oslo bys kunstnerpris for 2022 tildeles for sitt mangeårige og viktige arbeid og bidrag til Oslos utelivsscene og kulturliv.»

Kunstnerprisene tildeles av forretningsutvalget etter innstilling fra kultur- og utdanningsutvalget i Oslo bystyre, og med kunstnerprisen følger 75 000 kroner.

I en kommentar til Blikk, sier daglig leder Avni Fetisi at London Pub er glade og takknemlig for prisen.

– Vi har jo fortjent prisen også, etter mange år som møtested for skeive, sier Fetisi til Blikk.

Prisene for 2022 deles ut torsdag 13. april i Rådhuset av ordfører Marianne Borgen og leder for kultur- og utdanningsutvalget, Eivor Evenrud.

Powered by Labrador CMS