Pride
– Kampen fortsetter!
Flere tusen samlet seg i dag og gikk fra Botsparken på Grønland til London Pub for å vise motstand mot terror.
– Vi sørger, og vi er jævla sinte, sier artist og tidligere leder i PKI, Mathilde Fossheim.
Terrorangrepet på London Pub natt til lørdag, som førte til to dødsfall og mange skadde, sørget for at Oslo Pride avlyste årets parade og alle Pride-arrangementer, etter oppfordring fra politiet.
Mange har likevel behov for å møtes og for å samles. Lørdag formiddag begynte det å fylles opp med folk i Botsparken på Grønland, hvor Pride-paraden vanligvis starter. Folk møtte opp med regnbueflagg og samlet seg til en stor solidaritetsparade som snart satte kursen gjennom sentrum. Kamprop som "Kampen fortsetter!" førte paraden fram til London Pub.
På en pressekonferanse lørdag ble statsminister Jonas Gahr Støre spurt om hva han synes om den spontante Pride-paraden.
– Budskapet fra oss som fellesskap er at de som bruker frykt, ikke skal lykkes med det, sier Jonas Gahr Støre.
Protest mot hatet
En av initiativtagerne til dagens solidaritetsparade, er Mathilde Fossheim, artist og tidligere leder av Pasientorganisasjonen for kjønnsinkogruens (PKI).
– Jeg er én av mange. Det ble opprettet mange chattegrupper på Facebook i morgentimene, og mange ville ut i gatene. Vi sørger, og vi er så jævla sinte! Derfor er denne markeringen så viktig. Vi kan ikke la hatet vinne. Pride startet som en protest, og i dag lager vi en stor protest mot hatet, sier Fossheim til Blikk.
Solidaritetsparaden var spontan, men organisasjonene Salam, Skeiv Verden og Reclaim Pride sluttet seg også til.
– Jeg er her fordi jeg nekter å la meg terrorisere, selv om jeg er redd, sier Bassel Hatoum, leder i Skeiv Verden.
– I dag tok jeg på meg min mest knæsje kjole i dag, og har bestemt meg for å være enda skeivere og til å ta tilbake gatene. Jeg har like stor rett til å være i disse gatene som alle andre. London Pub er storstua til oss skeive, og et angrep på London Pub er et angrep på hjemmet vårt, sier Bassel Hatoum til Blikk.
Elisabeth Jansky, mangeårig aktivist og grunnlegger av klubben Honeytrap, gikk også i solidaritetsparaden i dag.
– Jeg er for forbanna og sorgtung til å la være. Gata er vår, og jeg gir ikke plassen min eller den skeive familien min sin plass til fascisme og terrorisme. Nå er det samhold, ikke tårer ved kjøkkenbordet som gjelder. Knytt nevene, sier Jansky til Blikk.
Drammen Pride
I august går Drammen Pride av stabelen. Terrorangrepet har nådd arrangørene i Drammen.
– I natt opplevde vi et angrep som vi ennå ikke forstår helt omfanget av, sier Egil J. Bye i Drammen Pride-komité til Blikk.
– Våre tanker går først og fremst til de som ble rammet og deres nærmeste. Og når en av oss rammes, rammes vi alle. Drammen Pride-komiteen har, sammen med kirken i Drammen, åpnet Bragernes kirke for de som trenger noen å prate med, eller bare føler behov for et stille rom med mulighet for å tenne et lys. Vi holder åpent så lenge det er behov for det, sier Bye.
– Vil dette angrepet påvirke Drammen Pride i august?
– Det vet vi ikke ennå, men vi kan forsikre alle om at Drammen Pride vil bli gjennomført med sikkerhet som prioritet nummer én, i tett samarbeid med kommunen, politiet og frivillig hjelpeorganisasjoner.