Lysbakken åpnet ballet

Publisert

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken åpnet homodagene i Bergen og benyttet anledningen til å stille spørsmål om hvor homokampen skal gå videre. Et hundretalls mennesker møtte opp for å få med seg åpningen av homodagene i Bergen. Både byrådsleder Monica Meland og Audun Lysbakken, hadde tatt seg tid til å hylle 40 år med organisert homobevegelse i Bergen. – Det er viktig at vi stopper opp og mimrer over det vi har oppnådd, men det er også viktig at vi tenker på hvor vi vil være. Synet på homofile har forandret seg drastisk på 40 år. Det har gått fra å være en sykdom til å være en mangfoldig minoritet som er en viktig del av det mangfoldige Norge, men vi er fortsatt ikke i mål. Derfor må vi spørre oss selv hva de viktige sakene fremover skal være, sa Lysbakken i sin åpningstale. Selv trakk han frem bekjemping av hatkriminalitet, styrking av det totale diskrimineringsvernet, eldre homofile og homofile i minoritetssamfunn, som særlig viktige saker. – Samfunnet vårt skal bygge på like rettigheter. Det er en selvfølge at vi skal respektere hverandre og det er vår offentlige plikt å formidle dette budskapet, sa Lysbakken. Byrådsleder i Bergen, Monica Mæland, hadde også tatt seg tid til å gratulere jubilanten og benyttet anledningen til å forsikre om at Bergen kommune tar jobben med homofile på alvor. – Vi er stolt over at Bergen, som den andre kommunen i Norge, har vedtatt en egen handlingsplan mot diskriminering av homofile og lesbiske. Vi har forpliktet oss til å følge denne planen og vi har ikke vedtatt den for at den skal ligge i enskuff, forsikret byrådslederen.

Historisk tilbakeblikk

Etter taler fra likestillingsministeren og byrådslederen, underholdt landets eneste lesbiske kor, Sapfonia, før det var klart for et historisk tilbakeblikk og debatt. I panelet satt blant annet to av homobergens fremste forkjempere, Kim Friele og Kenneth Brophy. – I 47 år har jeg vært homokjemper. Det er mange år av et menneskets liv, men jeg har ikke tenkt å gråte over hvor fælt det har vært. Tvert i mot. Det har fått frem det både det beste og, kanskje noen vil, si det verste i meg. Men det er nå en gang slik at man kan ikke kreve sin rett og så unnskylde for at du er til, sa Friele til stor applaus fra salen. Friele hyllet det som har blitt oppnådd så langt, men minnet om at det fortsatt er arbeid igjen og at vi ikke kan ta rettighetene for gitt. – Friheten vår forsvinner ikke, men det er klart vi må passe på den. Det er best å låse den inne om natten, slik at ingen kommer og tar den. Etter innleggene fra panelet, var ordet fritt, og partileder for rødt, Torstein Dahle, var en av de som tok ordet. Han minnet om hvor viktigdet er at homobevegelsen også fortsetter kampen for homofile i andre religiøse miljøer. – Vi må erkjenne at folk ikke kommer hit fiks ferdig homofrigjorte, og ikke minst må vi gi folk tid til å forstå og bli konfrontert med andres erfaringer, men samtidig ikke godta undertrykking. Vi har lang erfaring med de kristne miljøene, som vi må anvende i muslimske ogandre religiøse miljøer. Ting tar innmari lang tid, men vi kan ikke la være å stå på videre. Vi har historien i ryggen, så vi vil lykkes med det, sa Dahle.

Øvrig program forhomodagene:

Fredag:Skeiv Ungdom, Wasteland, kl 18.30Mellomdagsfest, Dj Deadswan, Fincken, kl 22. Lørdag:Stands, solidaritetsmarked, Vågsalmenningen, kl 12-16.40-årskafé, Fincken, kl 13-16.Den store 40 årsfesten, Hotell Ambassadør, kl 22. Mer info: homodagene.no  

Powered by Labrador CMS