Lysende engasjement mot hatvold

Publisert

Nærmere 1.000 mennesker valgte å bruke fredagsnatta i fakkeltog mot hat og vold gjennom Oslos gater. Justisminister Knut Storberget deltok i toget og lovde hardere straffer og mer penger til forebygging mot hatvold under sin tale etter marsjen. – Volden skaper doble sår. Det er ikke bare vold mot kroppen. Det er også et angrep på hvem man er. Derfor skal denne kriminaliteten straffes hardere, var Storbergets budskap. Flere hundre fakler ble tent utenfor politihuset på Grønland og lyste opp nattemørket idet leder i LLH Jon Reidar Øyan holdt den første appellen. – Vi er her i dag fordi vi vil vise at vi står sammen for alle menneskers rett til en trygg hverdag, sa Øyan før fakkeltoget beveget seg mot sentrum og Stortinget. I toget deltok flere kjente politikere, blant dem byrådsleder Erling Lae og stortingsrepresentant og Høyres nestleder Per-Kristian Foss, i tillegg til justisministeren.Bakgrunnen for LLH og Skeiv ungdoms initiativ til fakkeltoget mot hat og vold, er to tilfeller tidligere i sommer der homofile menn i Oslo ble angrepet og banket opp etter å ha blitt spurt og svart ja på spørsmål om de var homofile. Nærmere 50 organisasjoner og politiske partier har stilt seg bak initiativet, og fakkeltoget skapte en bred markering mot alle former for hatvold. – Det budskapet vi har gått i tog for, handler om noe så enkelt som at alle skal kunne gå trygt i denne byen og andre byer, påpekte justisminister Storberget til de frammøtte foran Stortinget etter marsjen og ga samtidig honnør til LLH og Skeiv ungdom for initiativet til fakkeltoget. – Det gjør godt å se at så mange velger å vise avsky mot vold og hat, fortsatte Storberget og framhevet at homofile utsettes for vold i større grad enn resten av befolkningen. Storberget fortalte også at regjeringen har utpekt konkrete områder der innsatsen skal bli bedre. Det innebærer at politiet skal prioritere saker som handler om vold mot homofile. Hatvold og liknende kriminalitet skal registreres bedre. Regjeringen skal også samarbeide tettere med de frivillige organisasjonene. – Jeg er parat til å bidra økonomisk for å få disse sakene på dagsordenen, lovde justisministeren.

Ikke ofre

African Youth var blant organisasjonene som stilte seg bak markeringen. – Da jeg ble spurt om å stille her var det ikke et spørsmål om jeg ville eller ikke. Vårt miljø opplever en rekke tilfeller av hatvold for tiden og vi har mye å gjøre, sa leder i African Youth Thomas Prestø i sin appell før avmarsjen. – Vi er ikke ofre, fordi vi gjør noe med situasjonen, fortsatte Prestø. African Youth-lederen la vekt på at kampen mot hatvold ikke hadde gjort dem verken sensitive eller hårsåre, men heller klar på hvor ansvaret ligger. – Det er politiets jobb å beskytte, fastslo Prestø og påpekte at Likestillings- og diskrimineringsombudet har en jobb å gjøre i kampen mot diskriminering.– Jeg håper alle her skjønner at et fakkeltog ikke er nok, avsluttet Thomas Prestø før toget beveget seg mot Oslo sentrum.Aller først i fakkeltoget, med parolen «Stopp hatet. Stopp volden», gikk de som i sommer opplevde hatvold på kroppen.– Det er rart og litt merkelig å gå her i fronten og bære en parole, forteller Bård Nylund til Blikk Nett. Nylund ble i juli i år slått ned på åpen gate i Oslo fordi han er homo.– Jeg tenker jo ekstra over hvorfor jeg går her nå i kveld. Det er flott å se at det er så mange som har møtt opp og deltar i toget, forteller Nylund.– Jeg deltar i fakkeltoget som politiker. Det er godt oppmøte og et bra arrangement, er stortingsrepresentant Per-Kristian Foss’ kommentar til Blikk Nett.

Diskriminering i egne rekker

Utenfor Stortinget der fakkeltoget endte, ble første appell holdt av Berit Vegheim, leder i Stopp diskrimineringen og styremedlem i Menneskerettighetsalliansen. – Dette er historisk og viktig å være med på, sa Vegheim før hun advarte mot diskriminering i egne rekker.– En suveren majoritet i verden utsettes for fordommer og diskriminering. Hvorfor finnes det diskriminering da? Ser vi diskrimineringen av andre enn oss selv, spurte Vegheim og oppfordret alle til å stå samlet og kreve lik behandling og beskyttelse mot hat. – Vi er ikke et sivilisert samfunn før vi har fått disse bestemmelsene på plass, avsluttet Vegheim.Justisminister Knut Storberget, som holdt nattas siste appell, avsluttet det hele med å sitere den svenske visesangeren Bjørn Afzelius fra hans sang «Valet»: «Fröna växer sakta, under ytan. De trivs där det är fuktigt, mörkt och kallt. Först när bladen börjar synas kan man se att det är ogräs överallt. Men om man tittar bort inget hör, inget ser hur vet man då? För hör man inget så finns väl ingenting? Och det man inte ser finns säkert inte till. I mars har du fortfarande tid, du kan ta det innan knopparna slår ut, men om du låter det stå kvar tills sommaren är förbi så har det växt dig över huvudet till slut.»

Powered by Labrador CMS