– Lytt til oss!

PION fikk revansj i årets 8. mars-tog når rettighetene til sexarbeidere og transpersoner fikk massiv støtte.

Publisert

PION fikk revansj i årets 8. mars-tog når rettighetene til sexarbeidere og transpersoner fikk massiv støtte.

I 8. mars-toget i fjor ble parolen til PION - Sexarbeidernes interesseorganisasjon revet i stykker av et medlem av 8. mars komiteen. Restene av parolen «Sex workers rights = Human rights» endte sine dager hos Skeivt arkiv i Bergen og i dagene etter 8. mars fikk PION mye støtte – og det ble lagt planer for neste års markering.

Før årets parolemøte, hvor det stemmes over hovedparoler, ble det lagt strategier for å få PIONs budskap «Sex worker’s and trans rights = Feminism» som en av hovedparolene. PION hadde Skeiv Ungdom, Skeiv Verden, FRI, SNU, Motmakt og HivNorge med på laget.

Samlingen av organisasjoner førte likevel ikke fram og parolen ble nedstemt på parolemøtet – og en heftig debatt i media fulgte. PION og de allierte organisasjonene samlet seg om parolen «Lytt til oss!» og de gjorde seg godt bemerket i årets 8. mars tog.

Felles kamp

Ifølge 8. mars komiteen gikk rundt regnet 10 000 i årets tog – og tradisjonen tro gikk PION bakerst i toget. Men i år hadde PION altså følge av en rekke andre organisasjoner, grupperinger og sympatisører – og den seksjonen har aldri vært større.

– Jeg er overrasket over hvor mange som kom for å støtte oss. Det er helt fantastisk å se, sier Astrid Renland, daglig leder i PION.

I tillegg til parolen «Lytt til oss!» hadde folk laget egne plakater med ulike budskap.

– Vi har klart å samle mange ulike organisasjoner og aktivister til en felles kamp, sier Renland til Blikk nett.

Før toget gikk var det appeller på Youngstorget, og en av appellantene var samfunnsdebattant Nora Mehsen. Mehsen løftet fram transrettigheter og sexarbeidere i sin appell. Se video her:

– Det var veldig bra. Jeg trodde nesten ikke mine egne ører, sier Astrid Renland i en kommentar til Mehsens appell.

Transforsvaret

Blant PIONs støttespillere i årets tog var en nystartet gruppering, Transforsvaret Norge.

Med fargerike plakater løftet Transforsvaret Norge fram rettigheter for sexarbeidere og kritikk mot transpersoners behandlingstilbud i Norge.

– Vi er lei av Rikshospitalets feilbehandling av transpersoner, og usynliggjøringen av oss som gruppe, sier Frankie Støff i Transforsvaret Norge.

Transforsvaret Norge etterlyser brukermedvirkning i behandlingen.

– Rikshospitalet bryter loven! Vi vil ha mer å si i vår egen behandling, sier Støff i en kommentar til Blikk nett.

At Transforsvaret Norge gikk i seksjonen sammen med PION var ikke tilfeldig.

– Vi støtter de samme sakene og denne seksjonen er viktig fordi transpersoner er også sexarbeidere, spesielt de av oss som er avhengig av privat behandling da vi er avvist av Rikshospitalet.

Se bilder fra årets 8. mars tog i Oslo.

Powered by Labrador CMS