– Må formidle hivkunnskap

Publisert

I 2008 ble det satt en dyster hivrekord for antall nysmittede menn som har sex med menn. – Vi må samarbeide på tvers for å få fram mer kunnskap om hiv. Å sitte på hver vår tue fungerer ikke, sa leder i Helseutvalget, Rolf M. Angeltvedt på torsdagens hivkonferanse i Oslo. I samarbeid med Helsedirektoratet og Norsk forening for infeksjonsmedisin arrangerte Helseutvalget den første av to dager med konferanse torsdag. «Helhetlig oppfølging og samhandling i behandlingen av hivpositive pasienter» er tittelen på konferansen. I salen på Quality Hotell 33 satt 150 påmeldte.– Vi har invitert helsepersonell og organisasjoner fra alle kanter av landet. Felles har de at de alle jobber med mennesker som har hiv. Nå håper vi de kan ta med seg all kunnskapen de har fått her og formidler den videre til sine medarbeidere, forteller Rolf M. Angeltvedt til Blikk Nett.

Rekordåret 2008Starten på konferansens første dag ble brukt for å gi deltagerne et bakteppe om hivsituasjonen i Norge i dag. Fafo-forskerne Bjørn Nulund og Arne Grønningsæter informerte om levekårsundersøkelsen blant hivpositive. Overlege Hans Blystad fra Folkehelseinstituttet fortalte om dagens epidemiologiske bilde. Her fikk deltagerne også bekreftet det som tidligere har blitt antatt, nemlig at vi ville få et rekordår for nysmittede i 2008.– I 2008 var det 92 menn som ble smittet homoseksuelt. I 2007 var tallet 77, mens det i 2006 var 90, sa Blystad fra talerstolen mens han viste fram grafer som alle pekte oppover.Økningen er ikke et norsk fenomen, kunne overlegen fortelle. I alle andre land som også har et godt hivovervåkningssystem ser man at antallet nysmittede stiger.

Flest i Oslo– Vi ser at blant de 92 har de fleste blitt smittet i Oslo, men det er også en økning andre steder i landet. En ganske stor andel (23 personer) har blitt smittet i utlandet. Blant de som er nydiagnostiserte forteller 75 prosent at de har blitt smittet av en tilfeldig kontakt, fortalte overlegen fra Folkehelseinstituttet som også oppfordret deltagerne på kurset til å jobbe for økt livskvalitet for de rundt 3.500 personene som lever med hiv i Norge i dag.Hivkonferansen hadde denne gangen ikke bare fokus på menn som har sex med menn. Nå var det også inkludert andre sårbare grupper som innvandrere og asylsøkere. Svenske Åsa Cronberg fra Hiv-Sverige har gjennomført en undersøkelse blant innvandrere med hiv. Resultatene fra dette presenterte hun på torsdagens konferansedag. Senere på dagen snakket overlege ved Aker Universitetssykehus, Bente Bergersen, om hva en allmennpraktiker trenger for å behandle en hivpositiv pasient. To hivpositive hadde også hvert sitt innlegg for å formidle sine erfaringer fra møtet med helsetjenestene. Forfatteren «John Galt» var en av dem, og han er kjent for å ha skrevet boka «Døden ved min side».

Ingen ville prate– Da jeg fikk vite at jeg hadde hiv opplevde jeg mitt livs store traume. Jeg møtte mange i helsevesenet som hadde mye kunnskap og var veldig profesjonelle. Men jeg fikk ikke snakket med noen om sorgen jeg følte etter at jeg fikk diagnosen. På Norges største sykehus klarte de ikke å finne noen jeg kunne snakke med om disse følelsene, fortalte forfatteren.  Fredagen er fylt opp med en rekke spennende foredrag fra blant annet den danske professoren Jens Lundgren, sexolog og overlege Haakon Aars, forsker Bera Ulstein Moseng og seniorrådgiver i Helsedirektoratet Arild Johan Myrberg.

Powered by Labrador CMS