– Må du være så homo?

Publisert

Eyrock er tilbake og denne gang tolker han Justin Timberlake med låta «Can't Stop The Prancing Feeling!» Men bak humoren ligger det et dypt alvor. Bak artistnavnet Eyrock skjuler Øystein Haugerud seg, en mann med en lang og brokete karriere innen media og scenekunst. Haugerud formelig flommer over av kreativitet og det er alltid en begivenhet når han under sitt alias Eyrock slipper en ny video. Blikk tok en prat med Øystein Haugerud om Eyrock, humor og musikkvideoer – og ikke minst om alvoret som ligger bak humoren. Men aller først: Hva er det med Justin Timberlake?– Justin er først og fremst en kjempeinspirasjon på alle mulige måter. Han har vært i gamet helt siden dagene med Britney i Mickey Mouse Club og han er proff til fingerspissene, sier Haugerud og forklarer,– Ikke bare er han en svært god sanger og danser men også en fremragende produsent og skuespiller. I tillegg er han jo grådig kjekk og fremstår, på tross av sin megastardom, som en med beina godt planta på bakken - og det er vi jo så glad i her til lands. Det skal sies at det var litt tilfeldig at det ble han denne gangen, og at det var først og fremst låten jeg ble forelsket i. Det kommer jo til å bli en mega-hit som ruller og går hele sommeren, og den ligger jo allerede på 1. plass på Bilboard.

Inspirert av en venn

Det ligger også en konkret historie bak Eyrocks «Can't Stop The Prancing Feeling!» Stikkordet i låta er ”prancing”, som best kan forklares som å spankulere eller trippe nedover gata med affekterte bevegelser.– Jeg har en venn som heter Thomas, riktig nok er han nå en voksen man, men Thomas har en historie som har brent seg fast hos meg. Da han gikk på skolen aller første skoledag i 1.klasse, med ny ransel og stolt som en hane, så var han enda ikke “kondisjonert” av samfunnet, og homo som han var så stakk han hendene i siden og vippet fingrene ut - tenk deg en pingvin - og “prancet” stolt og feminint av gårde. Han trodde nemlig at det var slik engler gikk på vei til skolen, sier han om kompisen. Dessverre skulle det vise seg at det var første og siste gang Thomas ”prancet”.– Han fikk det mobbet av seg svært fort. Jeg tenker jo at mange homser og lesber har hatt det sånn. Selv husker jeg jo godt hvor fantastisk jeg syntes det var å være homo, før jeg skjønte at det liksom skulle være noe ”galt” i det. Så ja, selv om det virker som bare fjas, så er det litt sånn at jeg har brukt alt for stor del av livet mitt til å skamme meg, og det er det faen meg slutt på nå, sier Eyrock og forteller at låta er en hevn på vegne av alle som ”prancet” på vei til skolen og ble mobbet for det. – Jeg skal faen meg gi dere prancing jeg! Jeg opplever jo ofte at folk, både streite og skeive, synes det er greit å være homo, men at man ikke behøver å være ”sååå homo”. Mitt svar da er: ”Jo det må man!» Slutt å trykke deg selv og andre ned. Men så har vi jo alle denne internaliserte homofobien, sukker han.– Så ja, det er moro og tøys og fjas, men det ligger nok litt egenterapi i det også når jeg tenker godt etter. – Men blir livet bedre av å prance?– Herregud for et dumt spørsmål! Selvfølgelig blir livet bedre når man prancer! Jeg har en oppfordring til alle og enhver: ta hendene ut fra siden og walk like there was no tomorrow! Prance! Se om du smiler eller blir sur av det. Det er fysisk umulig å prance uten å bli glad inni deg selv. – Er prancing bare forbeholdt de utvalgte skeive?– Spørsmålet burde vel heller være «Hvem bør prance», og svaret er «Alle.»

Politikk med humoristisk snert

Eyrock har etter hvert en rekke musikkvideoer på samvittigheten – og felles for dem alle er en politisk tvist, som da han kritiserte Putin og propagandalovene i videoen «How to wear tights».– Så lenge jeg kan huske har jeg elsket å få folk til å le, så det er hovedfokus. Men jeg blir fort opprørt og engasjert, både i viktige og mindre viktige saker, så jeg klarer jo ikke å holde meg unna politikk og å mene noe om hvordan jeg syntes menneskeheten er på stø kurs mot isfjellet. Jeg ser jo også at det er nettopp de mer seriøse videoene mine som har blitt sett mest. Putin-videoen er vel den mest populære på YouTube og på Eyrockmusic siden min på Facebook er videoen «Two hundred and four seconds» den som er desidert mest sett og delt. – Det er snart Regnbuedagene i Bergen og Oslo Pride, samt Stavanger på skeivå og et uttall andre pridefestivaler. Har du en pridelåt på lur før sommeren?– Jeg jobber med flere ideer akkurat nå, men har ingen spesifikk plan om å slippe en pridelåt i år. Dessuten er låta til Espen Era «Werk Like Beyoncé» pridelåta, så jeg stiller meg heller bak den. Men tilbake til spørsmålet: kommer det mer? Ja det skal jeg love deg! Mer info og musikk her: facebook.com/eyrockmusicFølg: Eyrock på YouTube