Madge klar for Norge

Publisert

Med tekster som «Everybody, come on, dance and sing» fikk hun oss til å danse, og formante oss med «Don't go for second best». Hva vil hun gjøre med oss på Telenor Arenea? På 80-tallet og inn på 90-tallet var en ny plate, eller video fra Madonna også en homobegivenhet. Hun representerte en ny type ikon for miljøet. Selv om homsene fortsatt hyllet gamle storheter som Judy Garland, var likevel Madonna symbolet på en ny giv. Madonna sang om å respektere og uttrykke seg selv, om å akseptere seg selv og andre. I tillegg var hun en av de første hiv- og aidsaktivistene blant superstjernene i en tid hvor mange artister jobbet hardt for å distansere seg fra et publikum som hadde løftet dem fram. Selv før uttrykket var skapt, ble Madonna selve symbolet på 90-tallets lesbian chic. Lenge før tv-serier som «The L-Word» var hun der med «Justify My Love». «Hvilke andre steder enn i en Madonna-video, kan millioner av mennesker se to kvinner kysse i beste sendetid på tv?», var det betimelige spørsmålet Sonya Andermahr stilte i sitt essay «A Queer Love Affair: Madonna and Lesbian and Gay Culture» i 1994, mens Madonna fortsatte sin lesbiske ferd. På 90-tallet var hun høyt og lavt, og gjestet de fleste talkshow i Amerika med lesbevenninna Sandra Bernhard på slep. Men allerede i 1992 hadde Madonna tatt det hele et steg lenger. Hennes beryktete fotobok «Sex» sjokkerte verden med sine eksplisitte fantasier og grafiske framstillinger av lesbe- og homsesex i sm- og fetisjsettinger. Boka kom innpakket i sølvfolie, innbundet i en spiral og med front- og bakcover i metall, og med bilde av Madonna på fronten. I tillegg var bokas andre modeller også kjente fjes, som Isabella Rossellini, Udo Kier, Naomi Campbell, Ingrid Casares, pornostjernen Joey Stefano, Big Daddy Kane, ekskjæresten og modellen Tony Ward og rapperen Vanilla Ice.

Kritisk til Madonna

Til tross for boikottaksjoner solgte boka svimlende 150 000 eksemplarer i løpet av sin første salgsdag. Hele opplaget på 1,4 millioner eksemplarer ble utsolgt i løpet av få dager. Homoene hyllet Madonna nok en gang. Men det var også kritikere i homomiljøet. I boka «Lesbians are so chic ... That We Are Not Really Lesbians at All» (1996) skrev en harmdirrende Laura Cottingham: «Selv om hun ikke er, eller noen gang har vært lesbe, har Madonna funnet ut at det og manipulasjon av publikums frykt for lesbiskhet gir en markedsmessig effekt - så lenge det ikke handler om ei ekte lesbe selvfølgelig.» Den amerikanske lesbemodellen Jenny Shimizu tok Madonna i forsvar i et intervju med lesbemagasinet DIVA: «Jeg ser på Madonna som en styrke i homomiljøet. Synlighet er ekstremt viktig for oss og hun presenterer homoseksualitet i et positivt, kreativt og erotisk lys. Hun er virkelig akkurat hva hun presenterer seg som: et åpent menneske som utforsker forskjellige livsstiler for å finne ut hvem hun egentlig er. Jeg kan ikke forestille meg en bedre venn for vårt miljø enn Madonna.» Shimizu avslørte også i samme intervju at hun hadde hatt et forhold til Madonna ...Det finnes også homser som ikke er nesegruse beundrere av alt hva ikonet foretar seg. «Det er mørke krefter i aksjon her. Hun velter om på alt, til sin egen fordel. Jeg dro og så henne på en konsert i London og det var så kjedelig og humørløst. Hun overgår til og med Joan Crawford når det gjelder gigantomani, noe som gjør henne til et dystert homoikon i seg selv», var Rufus Wainwrights dom i et intervju med The Guardian i 2006. Elton John har ligget i strid med Madonna i mange år. Under TV-intervjuet nylig sa Elton John at Madonna bør gjøre et nytt album i stil med «Ray Of Light», istedenfor å være en lettkledd danser på turné.«Men nei, hun måtte prøve å bevise noe. Hun ser ut som en tivoli-stripper», sa Elton John og la til at Madonna også har vært forferdelig mot Lady Gaga, som for øvrig er gudmor til Eltons barn. Russiske myndigheter er heller ikke begeistret for fenomenet Madonna. Spesielt ikke etter at hun på en konsert i Moskva nylig viste sin støtte til Pussy Riot.Russlands visestatsminister Dmitrij Rogozin kritiserte artisten i harde ordelag på Twitter etter konserten og kalte Madonna for en tidligere prostituert som ønsker å lære andre en lekse om moral når de blir eldre. Spesielt under turné og i utlandet.

Dyrt homoikon

Elsk henne, eller hat henne. Madonna vil uansett bli stående som en av homomiljøets store beskyttere, en tittel ingen kan ta fra henne. Da stjerna besøkte Norge for første gang i 2009 på «The Sticky and Sweet Tour», spilte hun to utsolgte konserter på Valle Hovin, med 80 000 tilskuere. På den nye turneen «MDNA Tour» legger Madonna inn 26 europeiske byer på lista, før hun drar videre til Nord-Amerika, Sør-Amerika og Australia. Årets turné er Madonnas niende siden «Like a Virgin»-turneen i 1985. Hennes nye album «MDNA» kom i mars i år og er hennes tolvte studioalbum. I kjent Madonna-stil havnet plata på 1. plass på iTunes i flere land, deriblant USA, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Spania, Canada, Italia, Sverige og Nederland. Madonna har solgt over 300 millioner plater og i løpet av sin snart 30-årige karriere har hun hatt 37 ti-på-topp-plasseringer på Billboards «Hot 100 single»-liste, i tillegg til 40 førsteplasseringer på Billboards «Dance/club play song»-liste. Madonna har også vunnet Grammy-priser som sanger, låtskriver og produsent hele sju ganger. Om det blir furore i Telenor Arena kvelden før hun selv fyller 54 år, gjenstår å se. At Madonna er ikke kjent for å spare på kruttet, fikk tyrkerne merke da hun nylig flashet puppen fra scenekanten. Men det skal nok litt mer til for å sjokkere blaserte nordmenn ... bortsett fra billettprisene, da. For en kveld med homoikonet må du ut med mange grunker. Ståplass koster fra 965 til 1380 kroner. Sitteplass koster fra 560 til 865 kroner. Men du skal ikke se bort i fra at det kanskje er verdt det? Onsdag 15. august, kl 20, Telenor Arena, Widerøeveien 1.

Powered by Labrador CMS