Musikkvideopremiere

– Jeg er evig takknemlig

New York-baserte Magnus Riise har funnet ut at den beste protesten er å leve sitt beste liv, og det viser han i musikkvideoen «From the Ground Up».

Magnus Riise.
Publisert

I mai debuterer Magnus Riise albumet «Until Tomorrow», et album som gir et ærlig innblikk i livet hans som person og artist. Temaer som mental helse, seksualitet, sorg og selvaksept står sentralt i dette moderne pop albumet av en skeiv artist som bor og arbeider New York, og i et land der lhbt-rettigheter er under konstant angrep.

Hans første musikkvideo, «From the Ground Up», har premiere 1. mai og låta har han skrevet i samarbeid med Kjetil Mørland, vinner av Melodi Grand Prix i 2015 og 2020.

Fra Hamar til New York

Magnus Riise (30) vokste opp på Ilseng, like utenfor Hamar, hvor han hadde sin første profesjonelle skuespillerjobb bare 8 år gammel. Etter å ha studert musikk og teater i London, flyttet han til New York for å forfølge karrieren der. Han har spilt i indie filmer og tv-produskjoner i både USA og Europa. Han hadde en av hovedrollene i tv-piloten «Truth Slash Fiction» som medlem av et fiktivt boyband, som vant flere priser før den ble kjøpt opp av Lionsgate og videreutviklet der.

– Jeg vil beskrive meg selv som en skeiv norsk/amerikansk artist som gjennom prøving og feiling, og store utfordringer med mental helse, har funnet meg selv som person og artist gjennom musikk og kunstneriske uttrykk, sier Magnus Riise til Blikk.

Magnus Riise.

– I dag er jeg en stolt og mye mer uredd person som er sikker på hvem jeg er uansett hva andre tenker om meg.

At han endte opp i USA var helt naturlig.

– Jeg har alltid vært nysgjerrig på New York, så etter endte studier ville jeg prøve det ut. Åtte år senere er jeg fortsatt her. Mamma er amerikansk, så selv om jeg har vokst opp i Norge, så har jeg dobbelt statsborgerskap, noe som også gjorde flyttingen litt lettere, sier han.

En skeiv protest

Lhbt-tematikk er en sentral del i musikken han lager som artist.

– Ikke bare er jeg ikke skamfull over min legning, jeg er evig takknemlig for den. Det er takket være mennesker jeg har møtt, opplevelser jeg har hatt, og at jeg har utfordret meg selv på måter jeg aldri ville gjort hvis det ikke var for lhbt-miljøet jeg er en del av.

– Jeg vokste opp i en verden hvor "pakkeløsningen" ikke eksisterte for meg. Giftemål, barn, "white picket fence" som de ville sagt her i USA, var ikke tilgjengelig for meg. Så jeg måtte spørre meg selv hva jeg ønsker ut av livet. Modige medlemmer av lhbt+ miljøet gikk foran og gjorde det mulig for meg å leve det livet jeg lever i dag. Den beste protesten er å leve mitt beste liv, uten å tenke på hva andre mennesker mener det livet burde være, sier Riise til Blikk.

Liberale New York

Riise forteller at det er utfordrende å være skeiv og minoritet i dagens USA

– Den politiske stemningen er veldig anspent for tiden. Utenom våpen, fokuserer det republikanske partiet bare på det de ikke liker. De liker ikke skatt. De liker ikke abort. De liker ikke homofile. De liker ikke transpersoner. De liker ikke drag. Det er lettere å hause folk opp gjennom hat enn noe annet, sier Riise og legger til at woke-argumentet har blitt en unnskyldning for å fortsette å spre hat, bare litt mer skjult.

– Som del av lhbt-miljøet er man utsatt for trusler og mulig vold jevnlig. Jeg har selv opplevd vold på grunn legningen min. Samtidig bor jeg i New York, en av de mest liberale og aksepterende delene av USA. Jeg er på ingen måte blant de mest utsatte innenfor miljøet. Transpersoner, personer med minoritetsbakgrunn og drag queens er spesielt utsatt, og mange av dem kan vi takke for de rettighetene vi har i dag. Det er derfor viktig at hele miljøet står samlet for å beskytte rettighetene til oss alle, sier han til Blikk.

Powered by Labrador CMS