Teater

Når «Varm melk med honning» begynner er Ronja og Oda (Vilde Moberg og Maiken Schjøll Frisch (t.v.) unge voksne, og kjenner hverandre ikke. Den litt forvirrende, fyllesyke morgenen er starten på en vakker, livslang kjærlighetshistorie. Men også små og store skeive kamper.

KRITIKERROST KJÆRLIGHET

Teaterforestillingen om kjærligheten mellom to kvinner, fikk kritikerne til å juble etter premieren i fjor. Nå settes «Varm melk med honning» opp igjen i Oslo.

Publisert

Da fjorårets teatersesong skulle oppsummeres, skrev Dagsavisen anmelder dette om «Varm melk med honning»: «Årets fineste, varmeste og mest rørende forestilling er et kronologisk portrett over livet selv. Det handler om kjærlighet, men også om å være skeiv, og i videre forstand handler det om bruke scenen og teatrets virkemidler til å fortelle en kjærlighetshistorie man i sammenhengen knapt har sett før, enn så vanlig og gjenkjennelig selve «følelsen» måtte være for alle, uavhengig av kjønn og kjønnsidentitet.»

NRKs anmelder skrevat «Varm melk med honning» både er en ordinær og bemerkelsesverdig teaterforestilling om kjærlighet. Og Aftenpostens kritiker skrev at det var første gang han som anmelder hadde sett en kjærlighetshistorie mellom to kvinner på scenen, og at responsen i salen beviste at teaterstykket fyller et enormt tomrom.

Inspirert av eget liv

Teaterstykket har vært på turné rundt omkring i Norge, og i april kan du se den på Torshovteatret, og i mai og juni på SALT i Oslo

«Varm melk med honning» er skuespiller Maiken Schjøll Frischs debut som manusforfatter. Hun står også selv på scenen sammen med skuespiller Vilde Moberg. Musikken er laget av Tora Dahle Aagård.

— Maiken Schjøll Frisch har høstet strålende kritikker for teaterstykket som var skuespillerens debut som manusforfatter.

Regien har Schjøll Frisch sammen med ekskjæresten Kristi-Helene Engeberg.

– Da vi var sammen, snakket vi mye om å sette opp en forestilling om å være to jenter i en kjærlighetsrelasjon. Så fikk jeg idéer til hvordan det kunne være og begynte å skrive. Så manuset er mye inspirert av at eget liv, kjærlighetsliv og erfaringer som skeiv, fortalte Schjøll Frisch til Blikk før stykket hadde premiere på Salt i fjor.

Er jeg lesbisk?

I intervjuet forteller hun at handlingen er en gripende og humoristisk kjærlighetshistorie mellom to jenter i opp- og nedturer.

Forestillingen tar også for seg utfordringer man møter på både i seg selv som skeiv og fra samfunnet rundt. Hva med å holde hender med dama på gata? Er det «lov»? Og hva med mamma? Hun snakker jo ikke om annet enn sine framtidige barnebarn. Og hva med meg? Er jeg lesbisk? Jeg ser jo ikke lesbisk ut. Jeg kan jo ikke slikke fitte. Kan jeg? Jeg kan jo kanskje det? Jeg vil jo det. Men jeg er redd. For hva? For deg. Fordi jeg liker deg så godt. Og fordi du er jente.

Også handler stykket om hvordan kjærligheten arter seg gjennom et helt liv. Hva er kjærligheten i et ungt liv og hva er den i et eldre liv.

– Jeg skriver om to kvinner fordi jeg selv er kvinne og ville gå inn i de personlige opplevelsene og erfaringer skeive kvinner opplever.

Å elske og bli elsket

I beskrivelsen av forestillingen står det at den er «et forsøk på å synliggjøre de indre kampene i oss skeive». Ifølge Schjøll Frisch er dette tanker som «hva slags type skeiv er jeg, hvilken boks skal jeg sette meg i?». «Kan jeg hoppe fra boks til boks?». Det er også tanker som «jeg ser jo ikke lesbisk ut», eller spørsmål av typen «Hvis man kunne velge om man skal være skeiv eller hetero, ville man da valgt hetero?», og hvorfor og hvorfor ikke?».

– Da jeg for 15 år siden begynte å tenke på at jeg kanskje var skeiv, var det mye sånne tanker; «det kan jo ikke skje meg, jeg kan jo ikke være lesbisk». Så skjøv jeg det unna og ville ikke ta det inn og innse det, fortalte Schjøll Frisch til Blikk.

– Jeg skjønte så lite av det, og var lite opplyst om det, men så kom jeg meg ut etterhvert. Og jeg elsker jo å være skeiv! Det er så mye moro med et skeivt liv. Og så får jeg elske og bli elsket av den jeg vil. Det finnes jo ikke noe bedre enn det.

Varm melk med honning

Teaterstykket har gjestespill på Torshovteatret 12. og 13. april. I mai settes det opp på SALT, Pyramiden, 14. 17. og 30. mai, og 19. og 21. juni.

Torshovteatret, Vogts gate 64, Oslo.

SALT, Pyramiden, Langkaia 1, Oslo.

Mer info: facebook.com/varmmelkmedhonning

Powered by Labrador CMS