Mangfold knuser hat

– Nazistene er farlige. De kan ikke ties i hjel. Vi må aldri la dem få hate i fred, vi må si ifra. Det gjør vi i dag.

Publisert

«For en uke siden marsjerte nazistene mot meg, mot deg, mot oss, mot fellesskapet, mot en plass for oss alle. Å se bildene fra Kristiansand forrige uke var sjokkerende for mange av oss. Jeg tror bildene av uniformerte menn med flagg nedover Markens var en oppvekker for mange,» sa Markus Hus Brunstad, nestleder i FRI, til de mange som hadde møtt opp på Vaterlandsbroen på Grønland i Oslo lørdag 5. august.

Markus Brun Hustad. Foto: Reidar Engesbak.
Markus Brun Hustad. Foto: Reidar Engesbak.

Rundt regnet 800 hadde møtt opp for å ta del i demonstrasjonen «Ingen nazister i våre gater» – en demoparade som var et resultat av aktiviteten til den høyreekstreme gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen den siste tiden.

Lørdag 29. juli fikk nazistene i grupperingen Den nordiske motstandsbevegelsen marsjere i fred i Kristiansand, i byens gågate Markens. Dagen etter tok byen gatene tilbake.

Den nordiske motstandsbevegelsen hadde lenge planer om å demonstrere i Fredrikstad 29. juli under parolen «Knus homolobbyen,» men på grunn av varslede motdemonstrasjoner valgte politiet i Fredrikstad å forby alle markeringer.

Den nordiske motstandsbevegelsen tok politiet i Kristiansand på senga da de dukket opp lørdag 29. juli. Nynazistene fikk gå i fred for politiet, som på sin side valgte å slå ned på ethvert forsøk på å demonstrere mot motstandsbevegelsen.

Da Kristiansands befolkning samlet seg i gatene søndag 30. juli for å vise sin avsky mot hatet og nynazistene, var det noe som inspirerte skeive også utenfor Kristiansand. I Oslo fikk Lars Marius Løkkum en idé om en lignende motdemonstrasjon mot hat.

Lars Marius Løkkum. Foto: Reidar Engesbak.
Lars Marius Løkkum. Foto: Reidar Engesbak.

– Når jeg så at disse høyreekstreme fikk gå i fred uten reaksjon fra myndighetene så ble jeg skremt og provosert. Dette er noe som jeg føler at vi som homofile må slå tilbake mot og at den kjente forfatteren og skuespilleren Ole Tellefsen ble i lagt håndjern og fjernet fordi han våget å stå opp mot Den nordiske motstandsbevegelsen viser tydelig at vi må stå sammen mot hatet, sa Løkkum til Blikk Nett i forkant av demonstrasjonen.

Må ikke bagatellisere hat

FRIs nestleder Markus Brun Hustad trakk også fram nazistenes aktivitet under fjorårets Skeive Sørlandsdager i sin appell lørdag 5. august.

«For snart ett år siden besøkte jeg Skeiv Sørlandsdager når nazistene brant regnbueflagg og hente opp bannere hvor det sto «Knus homolobbyen.» Da var gruppa stor nok til at de kunne planlegge egne arrangementer. Og allerede på ett år har deres tilstedeværelse blitt mer normalisert for mange.»

Brun Hustad la vekt på at FRI og andre skeive organisasjoner lenge har advart mot bagatellisering av nazistene.

«De følger ikke spilleregler. De er farlige. De kan ikke ties i hjel. Vi må aldri la dem få hate i fred, vi må si ifra. Det skal vi gjøre i dag,» sa Brun Hustad til stor jubel på Vaterlandsbroen.

Felles ansvar

«Ingen nazister i våre gater» startet som et privat arrangement på Facebook – og målet var en spontan parade mot hat. Ingen hadde sett for seg omfanget demonstrasjonen til slutt fikk. Arrangementet hadde til slutt over 22 000 inviterte og godt over 1 200 personer svarte at de ville delta.

Engasjementet viser at nazister som Den nordiske motstandsbevegelsen er få og at de som står opp mot hat og høyreekstremisme er mange.

«Det er vårt felles ansvar å sørge for at de ikke blir flere. Det gjør vi ved å samle oss,» sa FRIs nestleder Markus Brun Hustad og la til at trusselen ikke bare gjelder lhbtqi-miljøet – og at alle har et ansvar for å ta til motmæle.

«Det gjør vi i hverdagen når noen rakker ned på noen på grunn av deres hudfarge, kjønn, kjønnsuttrykk, funksjonsevne, religiøs tilhørighet eller orientering. Da sier vi i fra. Og når nazister melder at de skal ha demonstrasjon – da holder vi motdemonstrasjoner. Og når nazistene er for feige til å melde fra og vi fratas muligheten til å si i fra – så finner vi oss ikke i det. Vi møtes i dag og vi tar til motmæle,» sa Brun Hustad og inviterte alle til å ta turen til Kristiansand og Skeive Sørlandsdager 26. august.

Se bilder fra demoparaden «Ingen nazister i våre gater»