Mann skruller da ikke

Torsdag 18. januar har Adam Schjølberg premiere på sitt nye stand-up-show «Mellom barken og feen».

Publisert

«Du er så mann, du, helt til du åpner kjeften.» Adam Schjølberg aner ikke hvor mange ganger han har fått høre akkurat det.

Adam Schjølberg har vært å se på tv-skjermen i «Homsepatruljen», «Sofa» og «71° nord - Norges tøffeste kjendis». Men han er også en kjent komiker. I januar står han på scenen på Latter med sitt nye stand-up-show, «Mellom barken og feen», der han tar et dypdykk i mannsrollen og tar for seg hva det vil si å være mann, mandig og maskulin.

– Heteroene løper rundt med «man bun» og går på karbodiett, mens homsene går i flanellsskjorter og kjøper småbruk. Hva skjedde egentlig med mannen? spør Schjølberg i showet.

– Og hva er egentlig «mandig nok»? Da Tore Petterson og jeg var med i NRK-serien «Sofa», fikk jeg mye kritikk for å være «feil representant» for homofile fordi jeg var for feminin. Det ga meg en følelse av ikke å høre til. Men jeg selv er akkurat så mandig som jeg trenger å være.

Det evinnelige maset

Adam Schjølberg. Foto: Reidar Engesbak.

Ifølge stand-up-komikeren er de skrullete homsene nå omtrent like populære i homomiljøet som hjemmeværende husmødre på et landsmøte i Kvinnegruppa Ottar.

– Homsene løper hodeløst inn i et gammeldags mannsideal. Det gjelder spesielt de som velger å kritisere de 0,2 prosentene som går i lærtruse i Pride-paraden. Du skal hylle de som med fare for eget liv har gått foran, ikke rakke ned på dem! Og så er det det evinnelige maset om «hvorfor man må være så jævla homsete». For noen er det en fase, for andre er det sånn de er. Hvis folk vil trøkke det inn i trynet ditt at «de er homo», ja, så har de sin fulle rett til det!

Hans eget første møte med homomiljøet var «bare frihet». Før han skjønte at han var homo, hadde han en jentekjæreste som senere viste seg å være lesbisk. Og det burde egentlig ha vært ganske opplagt. Han gikk på jazzballett. Hun hadde hårete legger og sto på rullebrett.

– Som 17-åringer dro vi på vårt første LLH-møte sammen i Tønsberg. Jeg husker bare følelsen av frihet. Der var alle gutta på dansegulvet mens jentene satt og så på. Endelig slapp jeg å være den eneste gutten som danset.

Idolet Anne-Kat.

Ifølge Schjølberg er målet med «normaliseringskravet», som han tar et oppgjør med, at homofile skal gjøre seg helt usynlige og skli inn i mengden.

– Men jeg tenker at vi må ha selvaksept før vi kan gjøre oss selv usynlige. Hva er det egentlig vi skammer oss over når vi går hånd i hånd med kjærestene våre på gata? spør komikeren som mener at målet heller må være at alle skal få være det vi har lyst til å være.

Adam Schjølberg. Foto: Reidar Engesbak.

– Men bare så det er sagt, så tar jeg heteroene like hardt som jeg tar homsene i denne forestillingen. Det er ikke noe skeivfordeling her i gården!

Det har vært utfordrende for komikeren å «få tematikken ned i et stand-up-format», og det er her Anne-Kat. Hærland kommer inn. Hun var fast paneldeltaker i «Nytt på nytt» fra 1999 til 2007 og er kjent for sine nådeløse stand-up-show, det siste var «Gudbedre» i september i 2017. Mange har nok også fått med seg julekalender-podkasten hun laget sammen med Brita Møystad Engseth denne jula.

Adam Schjølberg . Foto: Reidar Engesbak.

Og nå har hun også regien på Schjølbergs første soloshow på Latter.

Kritikk og hyllest

Det begynte med at han hadde sendt en e-post til henne – håpet det beste og forventet det verste.

– Og så sa hun ja! Schjølberg møtte opp hjemme hos henne med et manus på 86 sider som skulle komprimeres ned til en fjerdedel. Da han skulle sette seg ned og fortelle vitsene, slo usikkerheten plutselig inn.

– Under det første møtet var jeg bare så starstruck og selvkritisk og gira, at jeg i eningen gjentok: «Denne er ikke såå morsom, vi kan gå til neste», men så tok det seg heldigvis opp etter hvert. Vitsene har jeg skrevet selv, men Anne-Kat. har hjulpet meg med å få grep om materialet, systematisere og korte det ned. Hun har rett og slett holdt meg litt i ørene. Sammen har vi prøvd å gjøre mannetematikken så allmenn og morsom at alle i salen skjønner hva det er snakk om. Vi har prøvd å gjøre showet både til en kritikk av maskuliniteten og en hyllest til mannen.

Han syns det er vanskelig å svare på hvem av dem som er drøyest.

– Anne-Kat. er nok den drøyeste samfunnskritikeren, mens jeg er drøyest under beltestedet. Tidligere har jeg alltid hatt mannlige regissører, og de har nesten alle uten unntak valgt å seksualisere meg. Derfor syns jeg er det er fornøyelig å snu det hele på hodet og seksualisere menn slik kvinner blir seksualisert. Da føler de seg ofte truet eller utfordret.

LGBTQQIP2SAA

Homsepolitiet får også passet sitt påskrevet i «Mellom barken og feen».

– Homsepolitiet er disse som påstår å ha fasiten på hva definisjonen av en homo er. Så er det de som sier til meg at «du har valgt å stikke hodet frem, så da må du tåle kritikken». Jeg kan stå der for de som vil at jeg skal stå der, men jeg har da aldri sagt at jeg er en representant for hele den norske homostanden! For homsepolitiet blir det aldri riktig uansett hva du gjør. Du er enten for femi, for hipster, for skrullete eller for macho.

Schjølberg mener bestemt at det også finnes et tilsvarende lesbepoliti.

– Jeg har mange ganger vært maskot på lesbiske utesteder. Jeg har sklidd rett inn der med flanellsskjorta og skjegget mitt … Men det er viktig å få fram at det også har skjedd positive endringer de siste årene. Vi har fått mange flere båser, og vi putter jo bare på flere og flere. Til slutt blir det så mange at vi sprenger hele systemet. Derfor tillater jeg meg i forestillingen å tøyse med akronymet vårt, selveste LGBTQQIP2SAA, som står for lesbian, gay, bisexual, transgender, queer, questioning, intersex, pansexual, 2-spirited, asexual and allies. Nå er det rett og slett det å være med i logoen som gjelder! Er du med der, så er du innafor. Er du ikke, så er det ingen bønn å be.

#GrafsePåPungen

Schjølberg vet sannelig ikke om hovedfienden i den skeive kampen i 2018 kommer innenfra eller utenfra.

– Vi skal passe oss litt for oss selv. Vi har egentlig aldri snakket så mye om hva det innebærer å bli normalisert. Samtidig står vi midt oppi det største oppgjøret med mannskulturen siden tidenes morgen, og så kommer vi stakkers homsene. Heteromennene hopper utfor et stup, og vi hopper etter …

Schjølberg tror #MeToo-kampanjen også vil ha effekt på homsene fordi de, som heterofile menn, vil bli tvunget til å gå i seg selv. Selv mener han å ha kommet et stykke på vei i prosessen.

– Jeg står godt i meg selv og godtar ikke lenger å bli rakket ned på fordi jeg har feminine kvaliteter. Men #MeToo har også gitt meg noen aha-opplevelser. Jeg har jo tatt mange heterofile venninner på puppene opp gjennom årene uten seksuelle hensikter, og de har grafsa meg på pungen uten å ha ment noe med det, men nå har jeg virkelig begynt å tenke på om det kan ha vært støtende for noen. Det er viktig å være bevisst også når man har en sånn faghag-avtale, sier han og påpeker at når du stiller den hvite cis-mannen opp mot omtrent hvem som helst, så blir maktbalansen skjev umiddelbart.

– Det må den hvite cis-mannen ta til seg, mener komikeren.

– Jeg tenker at det bare er positivt at en bølge av selvrefleksjon skyller inn over heterogutta og alle andre menn som kan utøve makt. Det trenger vi!

Adam Schjølberg «Mellom barken og feen», Klubbscenen, Latter, Holmens gate 1, Oslo.

Premiere torsdag 18. januar kl. 19.30. Spilles til fredag 9. februar.

Mer info: Adam Schjølberg på Facebook

Powered by Labrador CMS