Mapplethorpe møter Munch

Publisert

I februar åpner utstillingen Mapplethorpe+Munch på Munchmuseet i Oslo og i april viser HBO den nye dokumentaren Mapplethorpe: Look At The Pictures. Munchmuseet følger opp utstillingsrekken hvor Munch settes i sammenheng med andre kunstnere. Først ut var Bjarne Melgaard, som skapte rabalder og kontroverser for museet. Siden kom turen til Vincent Van Gogh før Gustav Vigelands arbeider ble satt sammen med Munchs verker i en omfattende utstilling som vises til 17. januar. 2. februar åpnes dørene på Munchmuseet og utstillingen Mapplethorpe+Munch.

Mapplethorpe-samling i Norge

Fotografen Robert Mapplethorpe fikk aidsdiagnosen i 1986 og helt frem til sin død, 9. mars 1989, jobbet han hardt og målbevisst for å bevare arbeidet sitt for ettertiden. Ti måneder før han døde opprettet han Mapplethorpe Foundation. Som fotokunstner var Mapplethorpe både anerkjent og kontroversiell. Han er regnet som en av Amerikas viktigste fotografer. Verdens største samling Mapplethorpe-bilder befinner seg i norsk eie. Den norske forretningsmannen og tidligere kjøpmann Stein Erik Hagen, også kjent som Rimi-Hagen, eier samlingen og kjøpte sitt første Mapplethorpe-bilde i 1998. Hagen kom ut av skapet som homofil i tv-programmet Skavlan i oktober i år.

Mapplethorpe+Munch

Umiddelbart kan Edvard Munch og Robert Mapplethorpes kunst synes svært forskjellig. Ved nærmere ettersyn finnes det likevel en rekke fascinerende paralleller og berøringspunkter. Det er dette sammensatte bildet Mapplethorpe+Munch ønsker å utforske. Når man sammenstiller Munch og Mapplethorpe kan man finne flere fellestrekk. Én ting er deres gjennomgående bruk av tradisjonelle sjangre, som portrettet og aktmotivet. En annen er det eksistensielle trykket som på forskjellig vis gjennomsyrer deres kunst. Det er fellestrekk i deres selvforståelse som kunstnere og i måten de begge skapte skandale med sin kunst. Begge var i hver sin tid del av en kunstnerbohem og subkultur som gikk på tvers av det etablerte. Utstillingen rommer en rekke selvportretter som viser hvordan både Munch og Mappelthorpe i utstrakt grad prøver ut egen identitet som kunstnere, blant annet med referanse til kristne forestillinger. Mapplethorpe kom for øvrig fra en katolsk familie. I litografiet Selvportrett med knokkelarm (1895) og maleriet Selvportrett i helvete (1903) spiller Munch på døden som tema og kristne forestillinger om helvete. Mapplethorpes selvportrett med djevelhorn (Self Portrait, 1985) har samme demoniske tilsnitt. Vi finner også intense vanitasmotiver, som selvportrettet med dødningehode (Self Portrait with Cane, 1988) eller det suggestive portrettet av et kranium (Skull, 1988), tatt mens han var syk med AIDS. Begge kunstnere fremstiller seg selv ved eksistensielle yttergrenser. Dette gjelder Munchs fotografiske selvportrett fra begynnelsen av århundret, såvel som Mapplethorpes tidlige polaroider hvor han utforsker sin egen seksualitet foran kameraet. Her møtes de to kunstnerne i samme medium. Felles er også kunstnernes tematisering av maskulinitet, seksualitet og kjønn. Forbindelseslinjene som tegnes opp her er både mangetydige og fascinerende. I likhet med Munch tar Mapplethorpe blant annet for seg kvinneakten, mest prominent i en serie med fotografier av Lisa Lyon som er en pioner innen kvinnelig bodybuilding fra begynnelsen av 80-tallet. Her snur han opp ned på stereotypier omkring kvinnekroppen.De mange portrettene i utstillingen viser begge kunstnerne som fremragende portrettører. Mapplethorpes mange stilleben med blomster har ingen direkte motsats hos Munch, men trekkes inn flere steder i utstillingen. De knytter for det første an til det erotiske, og danner dernest en pendant til selvportrettenes og portrettenes direkte eller indirekte henspilling på livets forgjengelighet.

Mapplethorpe+HBO

Kanalen HBO annonserte nylig at de vil vise en ny dokumentar om Robert Mapplethorpe. Mapplethorpe: Look At The Pictures er produsert av Fenton Bailey og Randy Barbatothe, kjent for dokumentarer som The Strange History of Don’t Ask, Don’t Tell og Party Monster, dokumentaren om Michael Alig – kongen av New Yorks club kids. Duoen har også produsert den populære tv-serien RuPaul’s Drag Race. Nå har de kastet sine kreative hjerner over Mapplethorpe og hans kunst. Mapplethorpes utstilling. The Perfect Moment, var ikke bare hans siste, men også mest kontroversielle utstilling. Utstillingen turnerte Amerika og da turen var kommet til Corcoran Gallery of Art i Washington, D.C. brøt helvete løs. Utstillingen ble avlyst på grunn av Mapplethorpes skildringer av BDSM, urinsex og et selvportrett av kunstneren med en pisk i rumpa. Popkunstner, og venn av Mapplethorpe, Lowell Blair Nesbitt, engasjerte seg i saken. Kunstneren hadde lovet museet flere millioner etter sin død og truet med å stryke museet fra sitt testamente hvis ikke Mapplethorpe fikk vise utstillingen. Museet nektet og Lowell Blair Nesbitt testamenterte pengen til Phillips Collection i stedet. Contemporary Arts Center i Cincinnati valgte å sette opp utstillingen, noe som førte til at direktøren, Dennis Barrie, ble tiltalt. Contemporary Arts Center ble for øvrig frikjent av juryen under rettsaken. Bråket og den påfølgende rettsaken ble senere filmatisert. Filmen Dirty Pictures, med James Woods kom i 2000. HBO-dokumentaren Mapplethorpe: Look At The Pictures vises på samme tid som Getty museet i Los Angeles og Los Angeles County Museum of Art viser retrospektive utstillinger med Mapplethorpes kunst. I filmen intervjues venner og kollegaer av kunstneren og kjente navn som Brooke Shields og Debbie Harry er med, det samme er mapplethorpes storesøster Nancy og lillebroren Edward, som ofte var med som assistent når Mapplethorpe tok bilder. Dokumentaren frister med mye arkivmateriale og opptak som ikke tidligere har vært vist offentlig – og Bailey og Barbato lover at filmen ikke sensurerer kunstnerens verker.«Selv de mest sjokkerende og forbudte bildene vises usensurert – akkurat slik kunstneren ønsket å vise dem,» heter det i en pressemelding. Mapplethorpe+Munch åpner 6. februar på Munchmuseet, Tøyengata 53, Oslo.Mer info: Mapplethorpe+Munch HBO viser Mapplethrope: Look At The Pictures vises i april.

Powered by Labrador CMS