Mapplethorpe på Regnbuedagene

Publisert

Regnbuedagenes filmprogram Skråblikk viser dokumentaren Mapplethorpe: Look At The Pictures. Dokumentaren Mapplethorpe: Look At The Pictures er produsert av Fenton Bailey og Randy Barbatothe, kjent for dokumentarer som The Strange History of Don’t Ask, Don’t Tell og Party Monster, dokumentaren om Michael Alig – kongen av New Yorks club kids. Duoen har også produsert den populære tv-serien RuPaul’s Drag Race. Nå har de kastet sine kreative hjerner over Robert Mapplethorpe og hans kunst.

Mapplethorpe-samling i Norge

Fotografen Robert Mapplethorpe fikk aidsdiagnosen i 1986, og helt fram til sin død 9. mars 1989 jobbet han hardt og målbevisst for å bevare arbeidet sitt for ettertida. Ti måneder før han døde opprettet han Mapplethorpe Foundation. Som fotokunstner var Mapplethorpe både anerkjent og kontroversiell. Han er regnet som en av Amerikas viktigste fotografer. Verdens største samling Mapplethorpe-bilder befinner seg i norsk eie. Den norske forretningsmannen og tidligere kjøpmann Stein Erik Hagen, også kjent som Rimi-Hagen, eier samlingen og kjøpte sitt første Mapplethorpe-bilde i 1998. Hagen, som kom ut av skapet som homofil i tv-programmet Skavlan i oktober i fjor, lånte ut store deler av sin Mapplethorpe-samling til utstillingen Mapplethrope+Munch som nylig ble vist på Munchmuseet i Oslo.

Dirty pictures

I dokumentaren som vises på Regnbuedagene i Bergen får publikum historien om Mapplethorpes utstilling The Perfect Moment, som ikke bare var hans siste, men også hans mest kontroversielle utstilling. Utstillingen turnerte Amerika, og da turen var kommet til Corcoran Gallery of Art i Washington, D.C. brøt helvete løs. Utstillingen ble avlyst på grunn av Mapplethorpes skildringer av BDSM, urinsex og et selvportrett av kunstneren med en pisk i rumpa. Popkunstner og venn av Mapplethorpe Lowell Blair Nesbitt, engasjerte seg i saken. Kunstneren hadde lovet museet flere millioner etter sin død og truet med å stryke museet fra sitt testamente hvis ikke Mapplethorpe fikk vise utstillingen. Museet nektet, og Lowell Blair Nesbitt testamenterte pengene til Phillips Collection i stedet. Contemporary Arts Center i Cincinnati valgte å sette opp utstillingen, noe som førte til at direktøren, Dennis Barrie, ble tiltalt. Contemporary Arts Center ble for øvrig frikjent av juryen under rettssaken. Bråket og den påfølgende rettssaken ble senere filmatisert. Filmen Dirty Pictures, med James Woods kom i 2000. I HBO-dokumentaren Mapplethorpe: Look At The Pictures intervjues venner og kollegaer av kunstneren, og kjente navn som Brooke Shields og Debbie Harry er med, det samme er Mapplethorpes storesøster Nancy og lillebroren Edward, som ofte var med som assistent når Mapplethorpe tok bilder. Dokumentaren frister med mye arkivmateriale og opptak som ikke tidligere har vært vist offentlig – og Bailey og Barbato lover at filmen ikke sensurerer kunstnerens verker.«Selv de mest sjokkerende og forbudte bildene vises usensurert – akkurat slik kunstneren ønsket å vise dem», heter det i en pressemelding. Skråblikk film: Mapplethorpe: Look at the pictures, kl. 18, Tivoli, Det akademiske kvarter, Olav Kyrres g. 4. Mer info: regnbuedagene.no

Powered by Labrador CMS