Marc Almond (t.v.) fikk sitt gjennombrudd med Soft Cell i 1981. Her på omslaget til singelen «Soul Inside» (1983).

Danser rundt Stonehenge

Marc Almond har utdannet seg til druide under innspillingen av sitt nye album.

Publisert Sist oppdatert

Marc Almond (62) har kjørt livets berg- og dalbane siden gjennombruddet med Soft Cell i 1981. Fra å være synth-popens superstjerner, falt Soft Cell sammen etter tre album, før de sto opp igjen med albumet «Cruelty Without Beauty» i 2002.

I mellomtida skapte Almond seg en karriere som «Torch»-sanger, var en skeiv prins som glitret i rennesteinen og levde ut tidenes nervesammenbrudd i full offentlighet. Med godt over 20 soloalbum, en rekke konsertalbum og diverse andre prosjekter og samarbeid på samvittigheten, har han vist seg å være en overlever.

Nylig kom albumet «Chaos and a Dancing Star» og Marc Almond er tilbake der han opererer best: i de dunkle, mystiske hjørnene av samfunnet. På det nye albumet veksler han mellom glam rock, pop med strykere og prog rock. Han har med seg ingen ringere enn Ian Anderson fra Jethro Tull på sporet «Lord of Misrule».

Han synger om en miserabel barndom, hvor besteforeldrene var eneste lyspunkt. Bestefaren til Almond var forøvrig norsk, så her er det linjer å trekke, spesielt med tanke på norrøn mytologi og Almonds nye posisjon som druide, en keltisk offer- eller orakelprest, som vokste frem i oldtidens Irland og Storbritannia, og spredte seg videre under jernalderen, særlig til Frankrike. I tillegg til presterollen hadde de mektige druidene oppgaver som spåmenn, lærere, leger og dommere i de keltiske samfunnene. Almond studerte druidekulturen under innspillingen av «Chaos and a Dancing Star».

«Jeg kjenner på et behov for å knytte meg nærmere jorda. Jeg vil danse rundt Stonehenge i hedenske klær og gå tilbake til jordiske ting», fortalte Marc Almond i et intervju med The Guardian.

Forøvrig er druider i Storbritannia offisielt anerkjent som medlemmer av et religiøst samfunn, og har dermed samme juridiske status som for eksempel kristne menigheter.

Powered by Labrador CMS