Kriseberedskap

Kriseteamet tilgjengelig i hele sommer

Oslo kommunes kriseteam beholder økt bemanning gjennom hele sommeren. – De skeive organisasjonene kan ikke nødvendigvis ha masse åpne tilbud i juli. Da er det viktig at kommunen er der for de som trenger hjelp, sier byråd Rina Mariann Hansen (Ap) til Blikk.

Marit Bjerke (t.v) rådsleder i Rådet for kjønns- og seksualitetsmangfold og byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester Rina Mariann Hansen (Ap) på Regnbueplassen i Oslo.
Publisert Sist oppdatert

– Vi beveger oss fra en fase med akutt håndtering til langsiktig arbeid. Vi jobber nå med å dekke behovene til skeive videre gjennom de neste dagene, ukene og månedene, sier byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester Rina Mariann Hansen (Ap) til Blikk.

Få timer etter skyteepisoden utenfor London Pub i Oslo iverksatte Oslo kommune sin kriseberedskap. Dette innebar blant annet styrket bemanning ved kommunens kriseteam, som både er et fysisk tilbud og en telefontjeneste der hvem som helst kan ringe inn.

De som tar telefonen er helsepersonell og sosiale fagarbeidere. Flere av dem var tilstede på Thon Hotell natten og morgenen etter skyteepisoden lørdag 25. juli, ifølge Hansen.

– Her kan man ta kontakt om man trenger noen å prate med eller er bekymret for noen rundt seg. Den er for alle. Du trenger ikke å ha vært på London for å ringe dit, du trenger heller ikke å bo i Oslo. Tilbudet er der hvis man trenger det.

Trenger du noen å prate med, eller er bekymret for noen, ta kontakt med Oslo kommunes kriseteam på 23 48 70 90.

Ringte selv til kriseteamet

Siden lørdag har kommunen hatt tett kontakt med Rådet for kjønns- og seksualitetsmangfold.

– For kommunen er det alltid viktig at vi har et råd for kjønns- og seksualitetsmangfold, men det er spesielt viktig i en situasjon som denne. Vi trenger innspill fra det skeive miljøet i Oslo og er opptatte av hvordan vi på best mulig måte kan bistå, sier Hansen.

– Det er fremdeles veldig kort tid siden dette skjedde. I natt kommer det til å være en uke siden. Framover må vi sørge for at kommunen kan dekke skeives behov, men det er ikke gitt at vi vet nøyaktig hva de behovene er og hva de blir framover akkurat nå, sier byråd Rina Mariann Hansen.

Hansen hadde kontakt med rådsleder Marit Bjerke allerede i firetiden lørdag morgen.

– Jeg tror hele det skeive miljøet nå har et behov for å puste med magen og ta vare på hverandre, sier Bjerke til Blikk.

Bjerke sier hun selv har benyttet seg av kriseteamets telefontjeneste.

– Jeg ringte dit på tirsdag og opplevde det som veldig trygt. Jeg møtte et profesjonelt team som er trent på å møte mennesker i krise. Her kan man også komme fysisk, så man kan komme til legevakta og få hjelp på samme måte, sier Bjerke.

– Vi snakker mye om å være modige og gå i gatene, men det er også modig å be om hjelp, sier rådsleder i Rådet for kjønns- og seksualitetsmangfold Marit Bjerke.

Bjerke sier kommunen står foran et maraton i månedene framover.

– Vi må bare prøve å gjøre ting så godt vi kan og så fort vi kan, men i situasjoner som denne vil det i begynnelsen alltid være et større behov enn man klarer å dekke, sier Bjerke.

Ønsker lhbt+pott

Bjerke sier rådet har fremmet et ønske til byråden om en pengepott de skeive organisasjonene kan benytte seg av til høsten.

– Kunnskapen om vårt miljø ligger hos organisasjonene. Det må kommunen benytte seg av og det krever ofte litt penger. Denne potten vil vi at organisasjonene skal kunne søke om midler fra, slik at de kan møte den gruppen de har kontakt med og kunnskap om, sier Bjerke.

Midlene skal kunne dekke ekstra utgifter organisasjonene måtte ha i forbindelse med krisen. Dette kan være mat til personer som har behov for dette. Bjerke ønsker også at midlene skal kunne dekke husleieutgifter til de av organisasjonens medlemmer som trenger et sted å være.

– Til høsten kommer også de skeive organisasjonene til å ta en større rolle. Det er mange som føler seg mer hjemme og tryggere i organisasjonene de har tilhørighet til, så da må vi se på hvordan vi kan bistå dem, sier Hansen.

– Vi jobber nå for å se hvordan vi kan komme imøte behovet, for eksempel gjennom en pott med penger. Oslo kommune har også en beredskapsavtale med Røde kors som vi brukte til å bistå Skeiv Ungdom i det møtestedet de opprettet, sier Hansen.

Rådet for kjønns- og seksualitetsmangfold

  • Rådet for kjønns- og seksualitetsmangfold er et rådgivende organ for byrådet og bystyret i saker som angår kjønnsminoriteter og seksuelle minoriteter.
  • Det består av representanter fra de skeive organisasjonene FRI Oslo og Viken, Skeiv Verden Oslo og Viken, Skeiv Ungdom Oslo og Viken, Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens (PKI), Garmeres og Harry Benjamin Ressurssenter region øst. I tillegg til politiske medlemmer fra fem politiske partier. Rådet har også to medlemmer med spesiell kompetanse og innsikt.
  • Les mer om rådet her.

Helsedirektoratet ber kommunene hjelpe rammede

Selv om åstedet var London Pub i Oslo, har Helsedirektoratet også bedt samtlige kommuner om å etablere gode hjelpetilbud.

I et brev sendt ut via statsforvalterne har Helsedirektoratet bedt kommunene om å ivareta de direkte berørte og andre rammede etter skytingen i Oslo. Det gjelder også andre som kan oppleve vansker som følge av hendelsen og politiets trusselvurderinger.

– Proaktiv psykososial oppfølging av de som er direkte berørte er av stor betydning. Slik oppfølging innebærer at kommunen aktivt henvender seg direkte til den/de rammede og tilbyr støtte og bistand i en tidlig fase, sier fungerende helsedirektør Linda Granlund.

Oslo kommunes råd til deg som er berørt:

  • Ikke vær alene. Søk sammen med mennesker du stoler på.
  • Vær forsiktig med å legge ut bilder og informasjon på sosiale medier. Dette kan være vanskelig å ta tilbake senere, og det kan være belastende for andre som ser det.
  • Begrens tiden du ser på sosiale og tradisjonelle media. Sett gjerne av begrensede tidspunkter hvor du ser på nyheter.
  • Ta til deg mat og drikke selv om du ikke er sulten eller tørst.
  • Hvis du vil kan du snakke om hvordan du har det, og hva du har opplevd, med noen du stoler på. Men om du ikke føler for å snakke, så går det også helt fint. Det viktigste er å være sammen.
  • Tidligere traumer kan reaktiveres og gi vanskelige reaksjoner. Dette er helt normalt og som oftest forbigående. Blir disse reaksjonene plagsomme, ta kontakt med fast behandler eller med kriseteamet.
  • Tillat deg å gjøre hyggelige ting. Legg noen gode minner oppå de vonde. Dette demper reaksjonene og minner oss på hva som er normalt.

I tillegg til kriseteamets telefontjeneste (23 48 70 90) kan også kontakte frivillige organisasjoners støttetelefoner og chatter:

Powered by Labrador CMS