Marsjerte mot homofobi

Publisert

Mellom 400 - 500 aktivister samlet seg i sentrum av Ankara, Tyrkia søndag 20. mai til den årlige marsjen mot homofobi og transfobi. I Ankara er det ingen parade, men en marsj. Marsjen er et politisk uttrykk i kampen mot homofobi og transfobi og arrangeres av organisasjonen Kaos GL. Tyrkisk lov har aldri kriminalisert homofili, slik en rekke muslimske land i Midt-Østen og Nord-Afrika gjør. Men lhbt-personer utsettes for omfattende diskriminering og forfølgelse og blir ofte banket opp av politiet, slo Amnesty International fast i en rapport i 2011. Politiet har et langt synderegister når det gjelder lhbt-miljøet i Ankara og Tyrkia. Noe stortingsrepresentant for Ap, Anette Trettebergstuen, har sett med egne øyne. Hun har deltatt på Kaos GLs konferanser i seks år og er en av organisasjonens støttespillere. I 2010 var hun vitne til at en gruppe transpersoner fra gruppen Pink Life Association ble brutalt banket opp og arrestert av politiet i Ankara på den internasjonale dagen mot homofobi (IDAHO) 17. mai. Trettebergstuen var også tilstede på årets Kaos GL-konferanse hvor hun holdt innledning på «Forum against borders». Årets marsj ble gjennomført uten dramatikk, men med stort engasjement og høylytte kamprop. Marsjen startet i parken Kurtulus og gikk til Kizilay under mottoet «We won't surrender to Heterosexism! Equality or Nothing!» Parolenes budskap dreide seg om blant annet æresdrap og transrettigheter. Marsjen endte på Sakarya torg hvor det ble lest opp en pressemelding under tittelen «End to Homophobia and Transphobia!»Anette Trettebergstuen og Milán Rózsa. Foto: Reidar Engesbak.

Fra Budapest til Ankara

Milán Rózsa fra Hungarian LGBT Alliance var en av de tilreisende aktivistene som deltok i marsjen og på Kaos GL-konferansen.– Jeg spurte arrangørene på forhånd om det var sjanser for bråk under marsjen, og var vel litt engstelig, sa Rózsa til Blikk Nett før marsjen. Det skulle vise seg at det gikk roligere for seg enn for gay pride-paradene i Ungarn de siste årene. I 2008 gikk flere hundre høyreekstremister til angrep på deltakerne i paraden i sentrum av Budapest. Som et resultat av angrepene gikk Norges ambassade i 2009, sammen med ambassadene til Australia, Canada, Frankrike, Tyskland, Holland, Slovenia, Sør-Afrika, Spania, Tsjekkia, Sverige, USA og Storbritannia, ut med en støtteerklæring til lhbt-bevegelsen i Ungarn. Den norske ambassaden i Ankara har også engasjert seg i lhbt-situasjonen i Tyrkia og har ved flere anledninger støttet Kaos GL og snakket medmyndighetene om lhbt-situasjonen i landet. Norges ambassadør deltok ikke i marsjen søndag 20. mai, men flere ansatte ved ambassaden deltok.

Lhbt-flyktninger fra Iran

Marsjen hadde en stor gruppe iranske lhbt-flyktninger som kom fra andre tyrkiske byer for å delta i markeringen. Utstyrt med iranske flagg med rosa toner og bannere på farsi ropte de slagord mot Irans president Mahmoud Ahmadinejad som til stadighet benekter at det finnes homofile i landet.Æresdrap og hatvold preget også mange av plakatene i marsjen. Tyrkias første offer for homorelatert æresdrap sies å være Ahmet Yildiz (26), noe som ble markert i marsjen. Yildiz ble skutt i 2008 da han forlot en kafe i Bosphorus-området i Istanbul. Livstruende skadet forsake han å flykte i en bil, men mistet kontrollen og kræsjet. Yildiz døde kort tid senere på sykehuset. Venner av Yildiz mener familien var innblandet i drapet og hevder han mottok flere drapstrusler fra familiemedlemmer. I marsjen ble det ropt «Ahmet Yildiz er død, men han er fortsatt med oss!»

Powered by Labrador CMS