Massemønstring mot nynazister

Demonstrasjonen «Ingen nazister i våre gater» arrangeres i Oslo lørdag 5. august.

Publisert

Lørdag 29. juli fikk nazistene i grupperingen Den nordiske motstandsbevegelsen marsjere i fred i Kristiansand, i byens gågate Markens. Dagen etter tok byen gatene tilbake.

Den nordiske motstandsbevegelsen hadde lenge planer om å demonstrere i Fredrikstad 29. juli under parolen «Knus homolobbyen,» men på grunn av varslede motdemonstrasjoner valgte politiet i Fredrikstad å forby alle markeringer.

Den nordiske motstandsbevegelsen tok politiet i Kristiansand på senga da de dukket opp lørdag 29. juli. Nynazistene fikk gå i fred for politiet, som på sin side valgte å slå ned på ethvert forsøk på å demonstrere mot motstandsbevegelsen.

Da Kristiansands befolkning samlet seg i gatene søndag 30. juli for å vise sin avsky mot hatet og nynazistene, var det noe som inspirerte skeive også utenfor Kristiansand.

I Oslo fikk Lars Marius Løkkum en idé om en lignende motdemonstrasjon mot hat.

– Når jeg så at disse høyreekstreme fikk gå i fred uten reaksjon fra myndighetene så ble jeg skremt og provosert. Dette er noe som jeg føler at vi som homofile må slå tilbake mot og at den kjente forfatteren og skuespilleren Ole Tellefsen ble i lagt håndjern og fjernet fordi han våget å stå opp mot Den nordiske motstandsbevegelsen viser tydelig at vi må stå sammen mot hatet, sier Løkkum til Blikk Nett og forteller at han har tatt initiativet til en demonstrasjon i Oslo lørdag 5. august.

Slag i trynet

Som homofil føltes det for Løkkum som et knyttneveslag midt i trynet at nynazistene fikk gå i Kristiansand.

– De har ingen rett til å true meg eller mine verdier. Og vi er en familie som står sammen og vi er sterkere enn disse menneskene, sier han til Blikk Nett og legger til at det er første gang han selv har engasjert seg i form av å arrangere en demonstrasjon.

– Jeg har aldri gjort noe tilsvarende, men å la dette passere kunne jeg ikke tillate uten å reagere. Det er et angrep på alle oss i lhbtqi-miljøet og det sårer meg.

Demonstrasjonen lørdag 5. august går under parolen «Ingen nazister i våre gater» og i løpet av noen få døgn har det strømmet på med interesserte. I skrivende stund har nærmere 800 meldt seg på det private eventet på Facebook.

– Jeg synes det er overveldende og rett å slett rørende å se engasjementet blant oss, det er jo et angrep på oss som mennesker og våre verdier. Vi har kjempet i mange år for å komme dit vi er i dag og så kommer det sånne mennesker … Jeg blir fysisk kvalm av høyreekstreme!

– Lar oss ikke knekke

Det var ikke første gang Den nordiske motstandsbevegelsen aksjonerer mot lhbtqi-miljøet når de gikk under mottoet «Knus homolobbyen» i Kristiansand i slutten av juli. Under Skeive Sørlandsdager i Kristiansand i fjor gjorde Den nordiske motstandsbevegelsen seg bemerket da de stjal og brant regnbueflagg. Under fjorårets Oslo Pride og under Regnbuedagene i Bergen i år var gruppa tilstede og tok bilder av paradene.

– Jeg er faktisk bekymret over hvor mye hat det er blant mennesker, og hvor utbredt de høyreekstreme har blitt. De kan marsjere rundt i sine uniformer og gjemme seg bak sine feige verdier. Men en ting er sikkert, de skal ikke klare å ramme oss. Vi står sammen mot disse forferdelige menneskene og vi lar oss aldri knekke.

Ingen homolobby

Løkkum er opptatt av at trusselen fra de høyreekstreme ikke bare rammer én minoritetsgruppe. Nylig uttalte nylig at nazidemonstrasjonen i Kristiansand viser en uønsket utvikling i det norske høyreekstreme miljøet. Men i et intervju med NRK nylig uttalte likevel PST at demonstrasjonen i seg selv ikke fører til noen endring i PSTs arbeid. Det står i kontrast til reaksjoner i våre naboland, hvor gruppen sees på som en alvorlig trussel.

PST-sjef, Marie Benedicte Bjørnland, sier i et intervju med NRK at det ikke er grunnlag for å tro at den norske grenen vil utvikle seg like voldelig som sin svenske avdeling.

«Konteksten i Norge er annerledes enn i Sverige,» uttalte Bjørnland til NRK og pekte på at Sverige blant annet har tatt imot flere asylsøkere enn Norge, noe PST anser som en «mobiliserende faktor» for høyreekstremisme.

Den «mobiliserende faktoren» i Norge det siste året har vært parolen «Knus homolobbyen,» så Løkkum deler ikke PSTs syn på Den nordiske motstandsbevegelsen.

– Men, vi er en familie, ikke bare i Norge men over hele Europa og verden, som vil vise at vi er nettopp mennesker som er stolte av å være de vi er. Vi kan vise kjærlighet og respektere andre. Vi er mennesker som ikke hater, sier han og forteller at han gleder seg stort til å gå i demonstrasjonstog med nærmere 1 000 andre på lørdag.

– Vi er stolte. Vi er ikke en homolobby, men vi er homofile, lesbiske, transpersoner, bifile og andre – og vi skal gå samlet og stolte under regnbueflagget.

Demonstrasjon «Ingen nazister i våre gater», lørdag 5. august, kl. 13. Oppmøte på Grønland ved Vaterlandsbroen. Ta med regnbueflagg eller andre prideflagg. Oslo Pride og Skeiv Verden selger også regnbueflagg og transflagg. Demonstrasjonen går fra Grønland til Spikersuppa.