Helse
– Menn som har sex med menn spesielt rammet
Aldri før har så mange nordmenn vært smittet av den seksuelt overførbare sykdommen. Skeive menn er spesielt rammet, opplyser Helseutvalget.
Antall gonorétilfeller i Norge har aldri vært høyere, og den største økningen skjer blant skeive menn.
Det kommer frem i foreløpige tall fra Folkehelseinstituttets Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).
Daglig leder i Helseutvalget, Rolf Martin Angeltvedt, mener myndighetene må prioritere målrettede tiltak for å bremse utviklingen.
– Menn som har sex med menn er den gruppen som er mest utsatt for gonoré. Av totalt antall 3127 registrerte utgjør heterofile 1366 i statistikken, hvorav 909 kvinner. Da blir andelen menn som har sex med menn tilsammen 1402 personer. Det er nesten tre ganger så mange som heterofile menn, sier Angeltvedt til Blikk.
En alarmerende økning
Totalt ble 3127 tilfeller rapportert, hvorav 2217 var blant menn og 909 blant kvinner. Dette er en økning fra 2985 tilfeller i 2023. Den største økningen har skjedd blant menn, mens kvinner opplevde en nedgang i smitte.
Hos Helseutvalget, som også driver lavterskeltilbudet Sjekkpunkt, der menn som har sex med menn kan teste seg anonymt, har økningen vært spesielt merkbar.
– I 2024 hadde vi 4700 besøkende, noe som er rekord for oss. Vi er kanskje det stedet i Norge der prosentvis flest tester positivt for gonoré, forteller Angeltvedt.
Seks av ti tester seg ikke
Ifølge Angeltvedt er manglende kondombruk og usikker sex med mange overlappende partnere de viktigste årsakene til smitteøkningen.
Dette bekreftes av en Norstat-undersøkelse gjennomført for NITO Bioingeniørfaglig institutt.
Her oppga 44 prosent av de spurte å ha hatt tilfeldig sex uten å bruke kondom, mens 64 prosent av disse ikke testet seg for kjønnssykdommer i etterkant.
– Testfrekvensen må opp. Særlig blant de som ikke bruker kondomer og har mange sexpartnere. I tillegg vil jeg slå et slag for økt testing i alle åpninger. De fleste som pådrar seg gonoré får ingen symptomer. Budskapet om å teste seg mellom hvert partnerbytte tar ikke hensyn til om du har symptomer eller ikke, sier Angeltvedt.
Kaja Marienborg, universitetslektor og leder for fagstyret i NITO Bioingeniørfaglig institutt, er enig.
– De aller fleste har asymptomatisk sykdom, som vil si at de ikke kjenner noe tegn til aktiv sykdom selv om de har det. Derfor er jevnlig testing viktig – særlig ved bytte av partnere, sier hun i en pressemelding.
Lav finansiering og manglende prioritering
Mange, spesielt unge, undervurderer risikoen ved kjønnssykdommer, forteller Marienborg.
– Gonoré kan føre til alvorlige helsekomplikasjoner, og noen kan få en variant som er vanskelig å behandle og påvirker fremtidige relasjoner. For kvinner kan ubehandlet gonoré føre til bekkeninfeksjon, kroniske magesmerter, infertilitet og svangerskap utenfor livmoren. Menn kan oppleve innsnevring av urinrøret, bitestikkelbetennelse og betennelse i prostatakjertelen.
- Det er ikke uten grunn at gonore har blitt omdøpt til «kjønnsråte» blant unge, påpeker hun.
Angeltvedt peker på at forebyggende tiltak må rettes mot den mest utsatte gruppen, skeive menn, og at myndighetene må styrke lavterskeltilbud som Sjekkpunkt.
– Sjekkpunkt når allerede denne gruppen som er mest utsatt for gonoré, men tilbudet har vært underfinansiert over flere år. Vi forventer at myndighetene prioriterer dette når årets tildelinger skal fordeles. Helseutvalget arbeider lavterskel nær brukerne og bidrar med både å æke testkapasiteten og at flere får behandling, sier han.
Antibiotikaresistens truer behandling
Gonorébakterien har blitt resistent mot enkelte typer antibiotika og behandling skjer ikke lenger med tablettbehandling. Behandlingen må derfor administreres med sprøyter, opplyser Angeltvedt.
– Det er både mer kostbart og mer krevende, og man har få alternativer igjen. Bekymringen er at denne behandlingen også skal slutte å fungere, advarer han.
Marienborg påpeker at resistens allerede er et problem i flere europeiske land som Spania, Frankrike og Storbritannia. Det har allerede vært registrert enkelte tilfeller av resistent gonore i Norge.
- Ta ansvar for egen og andres helse. Bruk kondom og test deg ved partnerbytte. Dette kan bidra til å redusere spredningen av kjønnssykdommer og forhindre komplikasjoner knyttet til infeksjoner, avslutter Marienborg.