Fortsetter YouChat

Publisert

Helsedirektoratet satser på rusforebygging overfor lhbt-miljøet og har i år økt rustildelingen til Helseutvalget med 25 prosent. – Forebygging er billigere enn reparering, mener Håkon Haugli og Rolf Angeltvedt.   Helseutvalget søkte og fikk tildelt 634 000 kroner til YouChat-prosjektet som skal ta tak i skeive og deres rusproblematikk.   YouChat har vært i drift i snart tre år som et pilotprosjekt som retter seg mot den unge delen av lhbt-befolkningen. Prosjektet er per i dag Helseutvalgets viktigste tiltak i det rusforebyggende arbeidetet. Stortingsrepresentant og leder av Aps homonettverk, Håkon Haugli, mener det er viktig at myndighetene tar denne problemstillingen på alvor og han har hatt flere samtaler med Helseutvalget om rus og lhbt-miljøet.– Homofile og lesbiske, er sterkt overrepresentert når det gjelder bruk av ulike rusmidler. Bøygen for å oppsøke et forebyggende helsetilbud krever en stor grad av erkjennelse om at man har et rusproblem. Skal man be om hjelp, må man først innrømme overfor seg selv at man har behov for hjelp, sier Haugli til Blikk Nett. – Så det å bruke ny teknologi, og det at man kan sitte hjemme hos seg selv og snakke anonymt med noen som har peiling er en metode som definitivt er verdt å prøve ut. Verktøyet er der, kompetansen er der, så alt er på plass. All erfaring viser at det er billigere for samfunnet å forebygge enn å reparere.– Men målgruppen vi snakker om her er vanskelig for det offentlige å nå. De kommer ikke til fastlegen sin og forteller at de har rusproblemer. Faglig og administrativ leder i Helseutvalget, Rolf Angeltvedt bekrefter at rusproblematikk er et tabutema.– Da Helseutvalget startet med rusforebyggende arbeid, så var det på bakgrunn av NOVA-rapporten fra 1999. Det tok oss fire år å beslutte at dette skulle vi kunne begynne å jobbe med. Helt fra starten var fokuset på illegale rusmidler, noe som ikke er så rart. Det var på høyden av klubbkulturen og folk danset med GHB i baklomma på klubber. Men i ettertid ser vi at de illegale stoffene ikke er den største utfordringen, selv om tallene viser at ingen ruser på illegale stoffer mer enn homoer. Men vi er overrepresentert når det gjelder bruk av alkohol og tobakk også.

Ingen moralsk pekefinger

Rus i seg selv er et stort helseproblem og det ligger ifølge Haugli og Angeltvedt store utfordringer innen dette feltet.– Det er flere grunner til at homoene som gruppe er overrepresentert når det kommer til rusbruk. En ting er at vi ikke får barn og at vi fester mer enn folk flest. I tillegg lever vi et mer sosialt liv en andre deler av samfunnet. Men hovedgrunnen er nok knyttet til andre aspekter, som minoritetsstress, komme ut-fasen, skam, skyld, depresjon og psykisk helse. Alt dette henger sammen. Det har vi allerede sett når vi er ute og chatter på YouChat med de aller yngste. Majoriteten av dem har ennå ikke kommet ut på homoarenaen, sier Angeltvedt til Blikk Nett. – Vi ser at de ferske som kommer inn på homoarenaen er sårbare for hiv, de er sårbare for rus og de lærer fort eldre homoers rusvaner. Det som skiller homoarenaen fra andre utearenaer er at der samles alle, fra de unge som sniker seg inn før de er gamle nok opp til homoer på 80 år. Vi samles på et sted. Håkon Haugli mener det også er en av styrkene til homomiljøet.– Det at det er så sammensatt er en styrke. Men det fører også med seg en viss risiko i og med at det er en rusarena, sier han, men legger til at han ikke vil svartmale situasjonen. – Målet med dette er ikke å komme med noen moralsk pekefinger , eller å ta fra folk gleden ved å ta en halvliter. Det handler om å ta bevisste valg. Man må stille seg spørsmål som: Hvor mye bruker du, hva bruker du og hvilke valg tar du når du er rusa? Rus er et helseproblem på to områder. Det ene er den langvarige virkningen av rusbruk, og særlig alkohol gir store skader. Det andre er hva man gjør i rusen. De største skadene skjer i fylla. Alt fra fallskader til usikker sex. Alt dette henger sammen med rus. Helseutvalget har slik jeg ser det kompetansen som trengs for å ta tak i disse tingene og de er godt rustet i forhold til disse problemstillingene. Jeg har ingen tro på skremselspropaganda eller plakater. Den politiske oppgaven er å sikre at det settes i gang tiltak der de er effektive.

Lesbiske drikker mye

Folkhelseinstitutet i Sverige gjennomførte i sin tid en representativ studie basert på 30 000 respondenter, hvorav et utvalg på 600 var skeive. De som kom dårligst ut var lesbiske kvinner over 45 år. Dårlig somatisk og psykisk helse henger tett sammen med høyt alkoholforbruk over tid.– Tallene i undersøkelsen viser at menn ligger øverst på alkoholforbruk hele veien, men på et tidspunkt passerer lesbiske kvinner homofile menn i forbruket, sier Angeltvedt. Håkon Haugli legger til at det i stor grad er snakk om en gruppe som lett blir usynlig.– Så hvordan når vi dem? Mange av disse kvinnene vet at de har en utfordring når det gjelder rus, og mange av dem går for eksempel heller ikke til gynekolog. Det er ikke fordi de tror de ikke kan få underlivsproblemer. Det henger ofte sammen med livssituasjonen og kanskje med selvbildet. Der har jo alkohol den fantastiske egenskapen at den er en virkelighetsflukt og brukes som selvmedisinering. Så ikke bare har man et problem, man «løser» problemet med å skape et nytt. De kan ta kontakt med Helseutvalget via chatten eller på andre måter søke hjelp. Lesbiske kvinner drikker fire ganger mer enn sine heterofile søstre.– Og til sammenligning drikker homofile dobbelt så mye, det er det vi ser i mange studier, sier Angeltvedt. – Det folk ofte glemmer er at til tross for at vi blir eldre, så beholder vi rusvanene våre. Ruskurven til heterofile går nedover ettersom de blir eldre. Ruskurven til homoer holder seg på samme nivå, gjerne livet ut. Men på samme tid er det viktig å huske på at kvinner som har sex med kvinner ikke er en ensartet gruppe med de samme vanene. Det samme gjelder for menn som har sex med menn. Majoriteten av homoene håndterer livene sine og rusforbruket. Vi håndterer oppturer og nedturer. Vi må vokte oss for ikke å generalisere hele gruppa. Så utfordringene ligger i å forholde seg til fakta, avslutter Angeltvedt. Youchat vil driftes av ansatte og frivillige i Helseutvalget og gjennomføres som anonyme live-samtaler på nettet hver mandag mellom kl, 17.30 og 20.30.

Powered by Labrador CMS