#Metoo for intern selvransakelse

– #Metoo-kampanjen er en glimrende anledning for homofile til å gå i seg selv.

Publisert

– #Metoo-kampanjen er en glimrende anledning for homofile til å gå i seg selv og se forbi «kjøtt og legning», sier Sven Henriksen.

Dramatiker, skuespiller og samfunnsdebattant Sven Henriksen har selv opplevd maktubalanse i #Metoo-kategorien. Da han som ung og uerfaren skuespiller forsøkte å skape seg et navn, opplevde han tafsing og «forsøk på omvendelse.»

– Som ung skuespiller i etableringsfasen opplevde jeg blant annet at dører ble stengt for meg da jeg nektet å bli med en eldre, betydningsfull skuespiller på hotellrommet. Ved et annet tilfelle tok en kvinnelig skuespiller tak i skrittet mitt og prøvde å omvende meg til å bli heterofil, sier Sven Henriksen til Blikk nett.

Makt og bevissthet

Nå som han selv har blitt en voksen etablert skuespiller og dramatiker som kan ha makt i visse situasjoner, har Henriksen blitt veldig bevisst på den eventuelle makutbalansen som kan oppstå i jobbsammenheng.

– Vi i skuespillermiljøet har fått et rykte på oss for ikke å vite hvor grensene går, og skuespillermiljøet var også et av de første som bidro med sine stemmer i #Metoo. Heldigvis er det i ferd med å skje en endring nå. Alle som innehar en maktposisjon bør være seg ansvaret bevisst, sier Henriksen, og legger til at han syns det er merkelig at en del voksne menn tar #Metoo personlig og går i forsvarsmodus umiddelbart.

– Når voksne menn sier at de ikke vet om de kan gi noen en klem lenger, ja, da er det de som har et problem og deres usikkerhet som skinner gjennom, tenker jeg.

Se mennesket i hverandre

Når det gjelder homomiljøet, reagerer skuespilleren på den veldige kroppsfikseringen og «kjøttmentaliteten» som finnes der ute.

– For altfor mange ligger «markedsverdien din» i hvordan du ser ut. Det er trist at integriteten og verdien din som person måles i det ytre. Mange yngre homser har en forakt for eldre som jeg syns er helt forkastelig. Selv har jeg flere ganger måttet si: «Hør her, unge mann, jeg har vært med på å kjempe frem rettighetene som du nyter godt av i dag, så ikke kom her… »

Henriksen håper og tror at #Metoo vil føre til en oppvåkning blant homofile, og at vi kanskje kan bli mer generøse og rause med hverandre innad i det skeive miljøet.

– Vi liker å gå til frontalangrep mot det heteronormative samfunnet, men vi er ikke like glad i å rydde opp i våre egne, interne fordommer. Å prøve å se mennesket i hverandre, det håper jeg #Metoo kan lede til hos skeive, sier han. Henriksen avfeier at krenkende oppførsel i det skeive miljøet, seksuell eller ikke, skyldes skam.

– Vet du, jeg tror ikke vi har så mye skam i oss som det mange vil ha det til. Jeg tror det handler om usikkerhet og dårlig folkeskikk. Selv har jeg vært ute av skapet i 40 år og har aldri kjent på skam. Annerledesheten vår skal vi være stolt av. Hvorfor må vi male alle postkassene i samme farge? Vi har kjempet i så mange tiår for å få være oss selv, og da bør ikke det å ligne på naboen være det første vi trakter etter…

Les mer om #Metoo og det skeive miljøet i Blikks desemberutgave, i salg nå, og i januarutgaven, i salg fra 11. januar.