Min båt er lastet med …

Publisert

I forfatter Mats Strandbergs skrekkroman Fergen er vampyrer resultatet av høyrevridd populisme. – De er hvite og krenkede vampyrer, sier Strandberg til Blikk. Se for deg at du er midt på havet, avskjermet fra omverdenen. Det finnes ingen steder å flykte. Det finnes ingen måte å kontakte land. Og du vet ikke hvem du kan stole på ... Det er rammen i romanen Fergen som er ute nå. Den svenske forfatteren Mats Strandberg byr på en heisatur uten like om bord Baltic Charisma. Men fyll, moro, dans og puling må etter hvert vike for vampyrer – og de blir bare flere og flere etter som timene går. Når Blikk møter Mats Strandberg er det ett spørsmål som ligger og lurer: Hater han Finlandsfergen?– Nei. Men jeg er ganske introvert av meg, og når jeg går på fest så vil jeg kunne gå hjem når jeg vil – så hele ideen om Finlandsfergen gir meg lyst å gå planken frivillig. Jeg har ikke blitt noe mer sugen på Finlandsfergen heller etter alle studieturene mine, forteller Mats Strandberg. Mats Strandberg (40) er forfatter og journalist og debuterte i 2006 med romanen Jaktsäsong. Ungdomsfantasyromanen Cirkeln (Sirkelen), som han skrev sammen med Sara Bergmark Elfgren, var nominert til Augustprisen for årets svenske barne- og ungdomsbok i 2011.

Elsker skrekk

Med Fergen har Strandberg kastet seg over en grøssersjanger han har hatt et tett forhold til siden han var ganske så ung: vampyrer. Her er det viktig å tillegge at Strandbergs vampyrer ikke er stereotype. Ikke er de som Tom Cruise og Brad Pitts vampyrtolkninger i Interview with the vampire. Ei heller som vampyrene vi møter i tv-serier som True Blood. Vampyrene som dukker opp på Baltic Charisma drives av et begjær og er nær sagt viljeløse – bortsett fra et par utvalgte vampyrer.– Jeg elsker skrekk og har elsket det fra jeg var liten. Skrekk har alltid vært en outsidervennlig sjanger. En av de beste skrekkbøkene jeg har lest noensinne er Dark Matter (2010) av Michelle Paver. Det er en homohistorie som finner sted på Svalbard. Den er så bra, sier Strandberg til Blikk. – Og så har vi jo boka Låt den rätte komma in (2004) av John Ajvide Lindqvist, som også ble filmatisert i 2008. De to barna i historien er queer. Selv elsket jeg filmer som Fredag den 13. (1980) fordi det alltid var sportsgutta og de populære jentene som ble drept først. De som klarte seg og overlevde var utskuddene som ingen hadde tro på.

Stemplet som harry

I Fergen blir vi kjent med både passasjerer og personalet om bord Baltic Charisma, en fiktiv ferge vel å merke. Den ensomme gamle kvinnen Marianne som søker eventyr. Den avdankede popstjernen Dan som leder karaokekveldene. Calle som før har jobbet om bord, og som nå kommer tilbake med kjæresten Vincent for å iscenesette et spektakulært frieri. Strandberg presenterer et stort persongalleri som sammen kastes ut i kaoset på den utskjelte Finlandsbåten. På lik linje med vår egen Danskebåten, så har Finlandsbåten et harrystempel. Men Strandberg har ikke forakt som drivkraft når han massakrerer passasjerene om bord.– I Sverige har vi en dokusåpe om Finlandsfergen hvor hele konseptet er å gjøre narr av passasjerene. Det er altfor lett og en ganske stygg ting å gjøre. Det var viktig for meg at denne boka ikke skulle ende opp som klasseforakt, sier Strandberg og forteller at ideen ble født om bord en av Finlandsfergene. – En venn feiret 40-årsdagen sin om bord og tok med vennene på tur. På den turen observerte jeg mye og fikk ideer til en del karakterer i boka. I tillegg til å reise selv, så har jeg intervjuet mange av dem som jobber på Finlandsfergene, sier Strandberg.

Lesbisk hjelp

Rederiene stilte ikke med åpne dører da han først tok kontakt.– Jeg fortalte at jeg skulle skrive en skrekkroman hvor handlingen finner sted på en ferge og lurte på om jeg fikk komme på studiebesøk. ”Nei” var svaret fra alle rederiene. Men så lyktes jeg i å få tak i Ålands næringsminister og han hjalp til å få åpnet en del dører, sier Strandberg og forteller at han også fikk god hjelp av forfatteren Matilda Tudor. – Matilda er blant annet kjent for boka Liten handbok i konsten att bli lesbisk, som hun skrev sammen med Mian Lodalen. Matilda var en viktig kilde for meg for hun hadde jobbet i kassen på en tax free butikk om bord en av fergene – og vi snakket mye om klasseskillet og klasseforakten mot fergene og passasjerene. Hun fortalte også om en ny trend hvor man reiser med fergene for å le av de andre passasjerene. Akkurat den typen reisende kan se fram til en trist skjebne i Strandbergs bok.

Hvit og krenket

Vampyrene er et symptom på tingenes tilstand i samfunnet slik det er i dag, men Strandberg vil ikke overforklare det for mye.– Vi lever i en tid med overforbruk og det er noen skumle politiske strømninger i verden nå. Samtidig ville jeg bort fra den romantiske ideen om vampyrer, du vet de glitrende tenåringsvampyrene i Twilight-filmene. Hadde jeg vært vampyr ville jeg tenkt: ”hva er det som har skjedd med oss egentlig?” sier han og forteller at vampyrene om bord Baltic Charisma drives av begjær, hevnlyst og fortvilelse. – De er hvite og krenkede vampyrer – likt det vi ser i den høyrevridde populistbølgen akkurat nå. Når folk spør meg hva det er som gjør meg redd, så svarer jeg ”nyhetene.” Den underliggende tematikken når ikke alltid fram skal vi tro forfatteren.– En dansk journalist tolket vampyrene som et bilde på flyktningstrømmen mot Europa. At fergen var en båt full av monstre som vil ta over Europa. Da ble jeg ganske så matt.

Skeiv på bøljane blå

Homseparet Calle og Vincent er to av mange passasjerer vi blir nærmere kjent med i Fergen. Calle har tidligere jobbet på Baltic Charisma og nå har han tatt med kjæresten Vincent på tur – men den egentlige grunnen er at han skal fri til sin kjære. Frieriet går ikke helt som planlagt, og det er ikke bare vampyrenes feil.– Jeg ble selv gift mens jeg jobbet med boka. Jeg ble fridd til, og som en typisk forfatter så blander jeg det inn i boka. Det er ikke mine opplevelser som skildres i boka, men det jeg har felles med Vincent er at jeg selv ble tatt på senga av frieriet. Som person så tar det meg en stund før ting synker inn – og jeg behøvde litt tid til å tenke på hva ekteskapet betyr for meg. Strandberg er fortsatt gift og med det i bakhodet er det vel lov å håpe at han sparer fergens eneste skeive par fra vampyrskjebnen?– Å, du har ikke lest boka ferdig ennå? Vel, da skal ikke jeg røpe noe … sier Mats Stranberg med et skjevt smil. Fergen gis ut på Juritzen forlag og er i salg nå.

Les et lengre intervju med Mats Strandberg i Blikks novembernummer.

Powered by Labrador CMS