Mississippi – ny lov tillater diskriminering

Publisert

I delstaten Mississippi ble en ny lov underskrevet av Governor Phil Bryant på tirsdag i forrige uke. Loven (HB1523), som tillater diskriminering av lhbt har vakt stor nasjonal oppmerksomhet og sjokk, sinne og vantro i USA. Loven tillater private bedrifter å nekte å betjene lhbtq-ere basert på forretningseiernes religiøse bakgrunn og tro. Det innebærer at en butikk, psykolog, eller kafé med loven i hånd, kan nekte homofile, bifile, lesbiske og trans* personer å kjøpe kaffe eller handle i butikken deres, dersom eieren har en religiøs overbevisning om at sex kun er for en mann og en kvinne som er gift.

Ellen DeGeneres

Den lesbiske programlederen og komikeren Ellen DeGeneres, som også er menneskerettighetsforkjemper har gått hardt ut, mot den nye loven. Som vanlig bruker hun humor som våpen. DeGeneres, vokste selv opp i sørstaten Louisiana, som er nabostaten til Mississippi.«Denne saken er veldig personlig for meg … Jeg er skuffet … Dette er selve definisjonen av diskriminering», sier hun.DeGeneres ber lhbt-samfunnet i både North Carolina og Mississippi om ikke å miste håpet.«Hvis du er i Mississippi eller North Carolina, og er lei av at folk dømmer deg basert på hvem du elsker, ikke mist håpet,» sier DeGeneres. North Carolina har nylig bestemt at trans* personer ikke selv skal få velge hvilket offentlige toalett de vil bruke, basert på hvilket kjønn de definerer seg som. Se hele monologen til DeGeneres her:

Fredelig demonstrasjon

Fotojournaliststudent Cam Bonelli, ved University of Southern Mississippi var til stede under demonstrasjonen ved guvernørboligen i Jackson, som er hovedstaden i delstaten Mississippi. – De fleste jeg har snakket med er imot den nye loven, selv de som ser på seg selv som kristne. Jeg var også overrasket over hvor mange bedrifter som sto fram og sa at de vil fortsette å tilby service til alle, uansett seksuell orientering, sier Cam Bonelli. Han forteller at det har vært et stort engasjement rundt denne saken i Mississippi. Også blant ikke lhbt-ere.– Jeg tror at Mississippi vil samle seg i støtte for lhbt-samfunnet. Det er noen få rasshøl, men for det meste virker det som alle er imot lovlig diskriminering, sier Bonelli til Blikk Nett. Omtrent 200 personer møtte opp og demonstrerte foran Guvernør Bryants fasjonable bolig i Jackson, Mississippi, for å vise sin avsky for loven som tillater å diskriminere lhbt. Loven heter HB1523. Lhbt-folk og andre samlet seg foran guvernørboligens hovedinngang og sa: «we are your neighbor and we aren't going anywhere.» Demonstrasjonen var fredelig. En av demonstrantene, Wanda Bingham sa «Discrimination anywhere is discrimination everywhere!» (Cam Bonelli. Foto: Jack Hammett)

Fattigst, fetest, og dårligst utdannet

Cam Bonelli kan fortelle om en stat med store problemer og forskjeller:– Jeg har møtt ekstremt imøtekommende og ekstremt hatefulle mennesker her i Mississippi, det er en veldig blandet bag. Vi er staten med flest fattige, flest ekstremt overvektige, og lavest utdannelse. Hvis lovgiverne fokuserer mer på å gjøre noe med infrastrukturen for helse og utdanning istedenfor å lage lover som tillater diskriminering, tror jeg Mississippi vill få et bedre rykte, sier Bonelli. Han mener at befolkningen vil samles og være enige om at denne loven må fjernes.– Mississippi ønsker ikke å være på sisteplass lenger, fra et progressivt standpunkt. Vi ønsker å gå framover. Det er rørende at så mange skoler, universiteter og forretninger har kommet med offentlige uttalelser, der de sier at de vil fortsette å ønske alle velkommen, sier Bonelli til Blikk Nett. Mississippi var blant statene som kjempet for å beholde slavedrift under den Amerikanske borgerkrigen. Staten er også kjent for raseopptøyer og for å være blant de siste som avskaffet apartheid mot svarte innbyggere. Sørstaten har en lang og trist historie når det gjelder diskriminering.

Hjerteskjærende

Carol Bradley-Romero er lesbisk og bor i Biloxi, Mississippi, som ligger helt sør i staten, langs Mexico-gulfen. Hun forteller at det også har vært demonstrasjoner der. – Det er hjerteskjærende for meg at vi i 2016 opplever slik lovlig diskriminering. Mississippi fortsetter å være gammeldags. De har byttet ut svarte med lhbt i denne menneskerettighetskampen, sier Bradley-Romero til Blikk Nett.

«Pink economy»

Forretninger har allerede begynt å henge opp plakater i vinduene og på inngangsdørene, der de skriver at alle er velkomne.– De forretningene som har slike plakater, er de eneste vi vil støtte opp om og handle i. Det har så langt ikke vært noen forretninger her, som har sagt at de er for den nye loven, sier Bradley-Romero. Hun sier at Gulfkysten er mye mer liberal enn resten av staten, og at ordføreren i Biloxi har varslet søksmål dersom den nye loven vil få økonomiske konsekvenser for byen. Også andre ordførere langs Gulfkysten i Mississippi har gått hardt ut mot den nye loven.

Selskaper viser avsky

– Dette vil være katastrofalt økonomisk. Det vil påvirke turismen, og tinghusene vil være fullbooket i årevis med private og offentlige søksmål. Denne saken hjelper ikke Mississippis allerede dårlige image, heller, sier Bradley-Romero. Store selskaper som Coca-Cola, Pepsi, Intel, HP, GE, Levis, og Nissan er blant firmaene som har gått offentlig ut og fordømt den nye loven.

Bruce Springsteen

I tillegg til at store selskaper er tydelige på at de ikke støtter loven i Mississippi, har også North Carolina nylig fått mye oppmerksomhet for sin trans-fiendtlige lov. Blant annet har Bruce Springsteen avlyst sin konsert i sørstaten North Carolina, for å støtte lhbt-erne og vise sin avsky mot diskriminering av trans* personer. Nylig ble det kjent at den canadiske artisten Bryan Adams følger i samme spor. Flere stater har forbudt ansatte å reise til Mississippi og North Carolina i jobbsammenheng, og legger dermed økonomisk press på guvernør Bryant for å trekke loven tilbake.

Grunnlovsstridig

Ifølge Washington Post, er den nye loven i Mississippi ikke i overensstemmelse med grunnloven. Det innebærer at saker som dreier seg om diskriminering mot lhbt i Mississippi, vil tape i føderale rettssaker, selv om de vinner fram i de lokale rettsstolene i Mississippi. Grunnloven står over lokale lover i de ulike delstatene. På Facebook henviser en Mississippi-innbygger til John F. Kennedy og The Civil Rights Act, som omhandlet diskriminering av svarte:«I am, therefore, asking the Congress to enact legislation giving all Americans the right to be served in facilities which are open to the public – hotels, restaurants, theaters, retail stores, and similar establishments. This seems to me to be an elementary right. Its denial is an arbitrary indignity that no American in 1963 should have to endure, but many do.»- John F. Kennedy, June 11, 1963

Sarah Marshall Newton: (Facebook)

«It is sad that 53 years later, the State (not the people) of Mississippi must pass a law to protect people that use the Civil Rights Act of 1964 as a means by which to discriminate against law abiding citizens of this state and country. I am overcome with grief for this state and find solace only in the fact that I do not personally know anyone that would seek protection under this new law.»