En gutt i kjole og fotografier av dansere viser sørafrikansk ungdoms vei mot selvtillit og selvstendighet i ny utstilling på Nobels Fredssenter.

8. mai åpnet utstillingen «Mot og motstand» som viser forholdene både under og etter apartheidregimet. Den gir et innblikk i hvordan kunstnere fortsetter å engasjere seg i utviklingen av Sør-Afrika.

Araminta de Clermonts fotoserie «Matric Queens« viser Cape Town-tenåringer som er pyntet før de skal på skoleball. Bildene uttrykker en ny selvtillit og stolthet over det de har oppnådd samtidig som de er plassert med det fattige hjemmemiljøet sitt som bakgrunn. Deres foreldre ble nektet skolegang, og avslutningen på high school er nå blitt et overgangsrituale for disse tenåringene.

Det ene bildet er av Taswell. Han er gjenganger på homoparader og har på seg kjole til daglig. Taswells skoleball er ikke noe unntak. Han studerer nå utøvende kunst på U.C.T (Universitetet i Cape Town) og jobber deltid på et parfymeri.

Kamp på mange felt
Fotografen George Hallet viser bilder fra prosjektet «Dance for all». Dette er et prosjektet som gir danseopplæring til underprivilegerte barn blant annet fra bydelene i Cape Flats. Bildene viser selvtillit og selvstendighet, og de fanger den samme atmosfæren som bildene til Araminta de Clermont. De unge menneskene sprer optimisme.

– Da jeg tok disse bildene, var ungdommene under tjue år. Mange av guttene fikk ordet «moffai» ropt etter seg, noe som betyr skitne homo, fordi mange syns det er «jentete» å danse. På landsbyene er det mye homofobi, men dansen forandret livene deres. Nå jobber flere av dem som instruktører, sier fotograf George Hallet til Blikk nett.

En tidslinje i utstillingen tar de besøkende med fra begynnelsen av 1900-tallet frem til i dag. Apartheidregimet og motstandskamp skildres gjennom kunstverk, fotografier fra politiske og private sammenhenger, dokumentarfilmer og karikaturtegninger. Historien om fredsprisvinnerne Nelson Mandela, FW deKlerk, Desmond Tutu og Albert Luthuli fortelles gjennom foto, film og kunst. «Mot og motstand« gjenspeiler både fredsprisvinnernes og kunstnernes kamp for menneskerettigheter og et fredelig samfunn.

Utstillingen «Mot og motstand» kan sees på Nobels Fredssenter til 24. oktober.