Møt Viking Bears

Publisert

Blikk har vært på besøk hos svenske Viking Bears og danset halvnaken hele natta, men det var det ingen under 30 år som gjorde. Når Blikk møter lederen for Viking Bears; Cha Wallentheim i Stockholm, er det i en svett, deilig kjeller der godt voksne, hårete og kraftige menn danser tett-i-tett i bar overkropp på en djs suggererende oppfordring. Det formelig oser testosteron i bamselokalet der Blikks utsendte har fått binnedisp for anledningen. Vi kan ikke skjønne annet enn at dette må være selve den hellige gral for menn som liker andre maskuline menn og de som beundrer dem. Wallentheim påpeker likevel at det er et stort problem for de svenske bamsene å rekruttere nye og yngre medlemmer. Han er redd Viking Bears skal bli en gubbeklubb og ser mot Norge og Den Norske Bamseklubben for å finne en løsning.

Vil tiltrekke seg unge «cubs»

– Den Norske Bamseklubben har vært mye flinkere enn oss når det kommer til å gjøre seg kjent i homomiljøet og tiltrekke nye medlemmer, sier Wallentheim til Blikk. Den internasjonale bamsebevegelsen er en mer eller mindre organisert fetisj- og subkultur av maskuline menn som liker menn eller såkalte «bears», med medlemsklubber i de fleste vestlige land.– Vi ønsker å være et fristed for menn som liker menn i alle former og fasonger, men slik bamsebegrepet peker på, er vi først og fremst en klubb for maskuline, røsslige, hårete karer og de som liker dem, forklarer Wallentheim. – Men i Sverige sliter vi altså med å rekruttere nye og yngre medlemmer og det er et stort problem. Vi vil jo ikke at Viking Bears skal dø ut med oss, ler Wallentheim som nå altså ser mot Den Norske Bamseklubben etter tips for å tiltrekke seg unge «cubs». Styret i Viking Bears: Cha Wallentheim, Kenneth Wallin, Daniel Lindström, Gunnar Ånger.

Har tatt grep

– Både Den Norske Bamseklubben og Viking Bears har utfordringer når det gjelder å rekruttere nye og yngre medlemmer, påpeker John Earhart, leder av Den Norske Bamseklubben, ovenfor Blikk. – I likhet med Viking Bears har medlemsmassen vår blitt eldre og dette har preget våre aktiviteter. Vi har fått tilbakemelding fra flere utenforstående at vi ikke er så inkluderende som vi vil ha de til, sier Erheart som nå har tatt grep.– Noe av det viktigste vi har gjort var å danne en ungdomsgruppe. Bearcub samles flere ganger i året og ofte arrangerer de forspill til Bamseklubbens aktiviteter, forteller Earhart.

Fetisjfest

Den Norske Bamseklubben har blant annet arrangert flere Bear Cave på SLM, som er klubben til Scandinavian Leather Men i Oslo.– Vi arrangerte Bear Cave forrige lørdag, noe som er spesielt populært blant ungdommen. Det er et litt mer eksplisitt party hvor det er rom for å ha det ekstra gøy i kjelleren hvis man ønsker det. Det var utrolig gøy å se hvor mange unge, store gutter som kom, stråler Earhart og forteller at mange kom i SM-utstyr, noen nesten nakne og noen med rosa hår. – Dette er noe de ikke kunne ha gjort på en vanlig ungdomsfest i regi av Skeiv Ungdom eller FRI, mener Erheart som tror det absolutt er håp for fremtiden til den skandinaviske bamsen dersom klubbene er flinke til å ta tak i situasjonen.

Utskiftninger i styret

– Den skandinaviske bamsen er langt ifra utrydningstruet, mener Earhart.– Men vi må hele tiden jobbe med å sørge for at miljøet vårt er inkluderende. Vi må også være åpne for nye innspill til våre aktiviteter og profilering, sier han og forteller at det har medført flere yngre i Bamseklubbens styre. – Det ser jeg på som svært positivt. Bamseklubben er et trygt sted der man kan være seg selv med den kroppen man har. Det er ofte ungdommen som er de første til å ta seg av på overkroppen når det svinger på dansegulvet og dette er sletts ikke folk med vaskebrettmager, humrer John Earhart til slutt.