Mottok Raftoprisen

Publisert

Med livet som innsats jobber Frank Mugisha (32) for å bedre homofiles kår i Uganda. I Bergen søndag ble han hyllet som årets vinner av Raftoprisen. – I mange afrikanske land er det en økende statsstøttet homofobi. Situasjonen i Uganda er særlig bekymringsfull, sa priskomiteens leder Siri Gloppen da Mugisha ble tildelt prisen på Den Nationale Scene søndag kveld.Hun slo fast at Mugisha og organisasjonen hans, SMUG (Sexual Minorites Uganda), setter livet på spill i kampen for grunnleggende menneskerettigheter. – De kjemper for et samfunn som respekterer retten til et privatliv, noe som inkluderer frihet til å velge en partner og uttrykke kjærlighet. Dette er grunnleggende menneskerettigheter de fleste av oss tar for gitt. Men over hele verden nektes seksuelle minoriteter disse rettighetene, sa Gloppen, ifølge NTB. Professor Thorolf Raftos Minnepris har vært delt ut årlig siden 1987 og gis til personer eller organisasjoner som kjemper for menneskerettighetenes fremme. Fire av dem som har fått Raftoprisen, er senere blitt tildelt Nobels fredspris.

Lovforslag

I Uganda foreligger et lovforslag som tar til orde for at «homoseksuelle handlinger» skal gi livstidsstraff i fengsel. Dødsstraff skal gis dersom handlingene gjentas.– Selv om dette så langt ikke er blitt vedtatt, har lovforslaget gjort stor skade. Det har økt det sosiale stigmaet for seksuelle minoriteter og har gjort det vanskeligere - og farligere - å være homofil, anfører Gloppen. Ugandiske aviser har trykket bilder av homofile og oppfordret leserne til å drepe dem.– Noen av aktivistene som fikk navnene sine offentliggjort, er her i kveld. En av dem, David Kato, ble drept i hjemmet sitt kort tid etter, sa Gloppen i sin tale. Hun mener homofobien i Uganda og enkelte andre afrikanske samfunn må plasseres inn i en politisk sammenheng.– Seksuelle minoriteter er blitt «den gode fiende» som politikere kan utnytte for å samle støtte og dra oppmerksomheten bort fra andre sosiale problemer. Kampen mot homofili symboliserer kampen for å bevare en «ekte» afrikansk kultur, og homofili blir sett på som en farlig - og smittsom - forurensning som ødelegger samfunnets moralske struktur, hevder Gloppen.

Advarer mot bistandskutt

Da NTB møtte prisvinneren i slutten av oktober, advarte han Vesten mot å bruke bistandskutt for å presse Uganda til å bedre homofiles rettigheter. Mugisha frykter en slik strategi vil virke mot sin hensikt.– Du kan våkne om morgenen, og hele landet er imot deg. De vil si «Vi får ikke mer mat på grunn av dere», og så vil de angripe oss, sa den lavmælte 32-åringen til NTB. Han er takknemlig over den oppmerksomhet og heder han blir til del som Raftopris-vinner.– Prisen bekrefter at seksuelle minoriteters rettigheter er en del av menneskerettighetene. Det er en inspirasjon til å fortsette arbeidet. I intervjuet ba han vestlige land gjøre hva de kan gjennom politiske og diplomatiske kanaler for å bedre homofiles kår og stanse det vidtrekkende lovforslaget.– Norge kan gjerne si at dere ikke kan fortsette å støtte et land som har alle disse problemene, deriblant kriminalisering og vold mot seksuelle minoriteter, sa Mugisha, som medga at han frykter for sitt liv og daglig tar sine forholdsregler. – Frykten er ikke større enn kjærligheten til arbeidet jeg gjør. Selv om jeg frykter for mitt liv, vil jeg aldri gi opp arbeidet, fastslo han.

Powered by Labrador CMS