Skeivt kulturår

Fra superhelter til skeive på bygda

Museene i Akershus satser på Skeivt kulturår.

Rokokkoestetikkens bedagelige lekenhet, luksus og mektighet har ofte blitt brukt for å utrykke skeivhet og skeiv kjærlighet, ifølge Museene i Akershus. De inviterer til en heldags festivitas på herskapelige Linderud gård i Groruddalen.
Publisert

.

Under paraplyen MIA finnes det 20 museer og 30 utstillingssteder og kompetansesentre spredt rundt i Akershus. Til sammen utgjør de Vikens største kulturinstitusjon. Her skal det foregå mange aktiviteter gjennom hele det skeive kulturåret.

Først ut er en utstilling av nye superhelter på Avistegnernes hus i Drøbak. Den åpner 12. mars. Sammen med etablerte tegnere er endel ungdom invitert til å konkurrere om hva en superhelt kan være.

Vinnerne får i tillegg til en pengepremie, også en plakat av sin egen superhelt. Men det viktigste er å engasjere en ny generasjon for å få et større tilfang av forbilder i den overveiende heteronormative tegneserielitteraturen.

Neste programpost for museene er foredraget «Skeive på bygda – fantes de?» som arrangeres den 8 april. I historiske omgivelser ved Festund Lenser vil forfatter Hans Wiggo Kristiansen foredra om skeiv historie og det skeive livet i Norge fra 1920-1970. Kristiansen har forsket på hvordan det var å leve som skeiv i norske bygdesamfunn og småbyer i tiårene rundt andre verdenskrig.

.

Plysj og pjolter på Linderud Gård

Museene som utgjør MIA er veldig ulike. Fra kunstnerhjemmet til Hilda og Arne Garborg i Asker til husmannsplassene på Aurskog-Høland bygdetun, er kontrasten stor, likeså fra tømmerfløterne som bukserte skogens rikdom nedover elva ved Fetsund Lenser, til de som engang bebodde fornemme Linderud Gård i Oslo. Her dominerte plysj, parykker og pjolter i salongene.

Omgivelsene egner seg derfor godt når kunst- og designhistoriker Peder Valle holder flere foredrag under tittelen «Fra krystall til kitsch». Med utgangspunkt i Linderud gårds samlinger og queerteori, spør Valle hva det vi velger å kle på oss og omgi oss med kan fortelle om vår seksuelle identitet.

Linderud Gård på Grorud skal også huse en heldagsfestival med konserter, dans, teater og show der den skeive kjærligheten skal feires fra morgen til kveld.

Som vanlig skal det vesle damplokomotivet Tertitten på Aurskog-Hølandsbanen markere pride. Toget kjører 2 for 1-tilbud i kjærlighetens navn, og oppfordrer alle til å komme ombord for å feire.

.

Arrangementer og datoer i forbindelse med Skeivt kulturår bli oppdatert på MIA sine hjemmesider: mia.no/skeivt

Powered by Labrador CMS