Musikalsk protest

Publisert

I forkant av G20-møtet i St. Petersburg 5. september ble det i dag demonstrert utenfor russiske ambassader og konsulater over hele verden. Det er organisasjonen AllOut som har invitert aktivister over hele verden til å demonstrere mot den russiske propagandaloven. Det har blit organisert demonstrasjoner i Oslo og Tromsø i dag, men også i byer som Stockholm og Gøteborg, Barcelona, London, Reykjavik og Toronto, for å nevne noen. I hele 33 byer har russiske ambassader og konsulater fått merke motstand. I Oslo fikk den russiske ambassade oppleve en musikalsk protest i dag da nærmere 50 demonstranter samlet seg i Drammensveien. En rekke musikere samlet seg utenfor ambassaden, deriblant Isabelle van Keulen, forhenværende gjesteleder av Det Norske Kammerorkester, Geir Inge Lothsberg og Liv Hilde Klokk fra Oslo Strykekvartett, Berit Cardas fra Vertavokvartetten, Per Kristian Skalstad, dirigent og fiolinist, Audun Sandvik, solocellist i KORK, og musikere fra Oslofilharmonien og Operaorkesteret og musikkstudenter ved NMH og Barratt Dues Musikkinstitutt, melder nettstedet Ballade. Litt over klokka 14 i dag fremførte musikerne en vals fra Tsjaikovskis strykeserenade, til ære for den russiske komponisten, som også var homofil. I tillegg spilte musikerne Beatles-låta «All you need is love», og de resterende demonstrantene sang med. – Det er så mange som har kjempet for oss her vi er nå. Nå er det vår tur til å kjempe for de som trenger det, sier initiativtaker Ida Bryhn i en kommentar til Ballade.

Hyppige demonstrasjoner

Det har vært stor aktivitet utenfor den russiske ambassade i Oslo i lang tid nå. Både Amnesty International Norge, Skeiv Ungdom og Åpne Høyre har markert motstand mot den russiske propagandaloven med demonstrasjoner utenfor ambassaden. Tirsdag 17. september skal det etter planen arrangeres en demonstrasjon hvor over 400 personer har meldt seg på via Facebook-siden Demonstrasjon mot Russlands brutale angrep på homofiles rettigheter. Demonstrasjonen er et privat initiativ. Homonettverket i Arbeiderpartiet på sin side har varslet en morgenaksjon onsdag 4. september.– Situasjonen i Russland er så alvorlig nå at det ikke er noe alternativ for oss å sitte stille i Norge. Vi må bruke alle virkemidler som er tilgjengelige for oss, fra politiske virkemidler som Europarådet til reaksjoner fra norske myndigheter. Men vi må også kunne uttrykke vår bekymring gjennom aksjoner, slik Homonettverket vil gjøre onsdag 4. september, sier Håkon Haugli, leder i Homonettverket. Haugli mener det er flott at engasjementet mot propagandaloven i Russland er tverrpolitisk.– Det er supert at Åpne Høyre allerede har markert seg med en aksjon utenfor den russiske ambassade. Det er et sterkt signal til Russland når de to største politiske partiene i Norge, helt uavhengig av hverandre, velger å markere sin motstand mot utviklingen i Russland. Det er ikke mange saker vi ser et liknende tverrpolitisk engasjement, sier Haugli til Blikk Nett.

Propagandalov og menneskerettighetsbrudd

LLH Oslo og Akershus arrangerer, sammen med Skeiv seminarrekke, debattmøtet Propagandalov og menneskerettighetsbrudd - hva er situasjonen i Russland på Håndverkeren i Rosenkrantz' gate 7, Oslo, onsdag 18. september kl 18.– Overgrepene som lhbt-personer i Russland blir utsatt for har opprørt svært mange av oss den siste tiden. Vi er rasende, fortvilet og ser på situasjonen med vantro, sier Hans Heen Sikkeland, leder i LLH Oslo og Akershus. Debattmøtet skal ta for seg det som skjer i Russland og debattere hva man kan gjøre for å støtte lhbt-personer i landet. Hjelper det å helle ut russisk produsert vodka? Bør man handle på tvers av rådene fra russiske lhbt-aktivister, og hvordan kan man som enkeltmennesker og organisasjoner bidra til å bedre situasjonen for menneskerettighetsaktivister og lhbt-personer? Panelet vil bestå av blant andre Håkon Haugli, lhbt-rapportør i Europarådet, og Patricia Kaate, politisk rådgiver i Amnesty International Norge. Etter debatten blir det en solidaritetsmarkering.– Markeringen vil ha fokus på lhbt-barn under 18 år i Russland. Barn som har blitt kastet ut hjemmefra, barn som har blitt utsatt for grov vold, sjikane og tortur. Det har blitt opprettet et nettverk i Russland for disse barna hvor man forsøker å samle utsatte barn og hjelper dem med å finne plass å bo og samtaler med hjelpeapparat. Selvmordsraten i denne gruppen er høy og derfor er dette nettverket opprettet. Den russiske propagandaloven rammer også denne gruppen, sier Heen Sikkeland til Blikk Nett. LLH Oslo og Akershus og Skeiv seminarrekke, debattmøte Propagandalov og menneskerettighetsbrudd - hva er situasjonen i Russland? Onsdag 18. september kl 18, Håndverkeren, Rosenkrantz' gate 7.