Musikk
Mío hyller alle som tør å være seg selv
– Jeg kan ikke se for meg en dag jeg er helt fri for frykten for at noen vil gjøre meg eller noen andre noe vondt kun basert på hvem de er, sier vokalist Dionisia Fjelldalen.

– Sangen er en hyllest til alle de som tør å være seg selv, og de som hver dag kjemper en kanskje usynlig kamp for mange, forteller vokalist og låtskriver Dionisia Fjelldalen i en pressemelding - og fortsetter:
– Det er en hyllest til alle som har kjempet for våre rettigheter og alle som fortsetter å kjempe. Det er fortsatt en lang vei igjen, og frykten sitter i, men vi må fortsatt gå ut sent på kvelden, vi må fortsatt tørre å være oss selv og fortsette å jobbe for et samfunn der alle kan føle seg trygge på lik linje, uavhengig av hvem de er og hvordan de ser ut.
Paranoia
Det skeive «folk’n’roll»-bandet fra Oslo er snart med klare med sitt andre album, «Hva nå?». I den forbindelse slapp Mío nylig albumets andre singel, «Kanke se for meg», en melankolsk ballade inspirert av svensk folk og jazz - men med en klar slagside:
– For å være kvinne, minoritet, skeiv, trans eller «annerledes» på noen måte, alt som kan føre med seg uønsket oppmerksomhet og skade. Det er en paranoia som følger deg overalt, som kommer etter å ha blitt brent så mange ganger. Når du har denne trusselen hengende etter deg, vil du alltid se deg en gang ekstra over skulderen.
Fjelldalen forteller videre at dette gjelder både fysisk og psykisk fare:
– Det er kampen man kjemper ved å være fysisk utsatt for fare og trusler, men også den kampen som kjempes hele tiden for å bli respektert og likestilt. Andre mennesker kan ikke se for deg gjennom dine øyne – din kamp er det ingen andre som eier eller forstår. I tillegg kan jeg ikke se for meg en dag jeg er helt fri for frykten for at noen vil gjøre meg eller noen andre noe vondt kun basert på hvem de er, sier vokalisten.
Hør utdrag fra «Kanke se for meg» her:
Skeiv folk’n’roll
Oslobandet, med tilknytning til den alternative undergrunnen og spesielt Blitz-scenen, og synger om alt fra å være fri og inngåtte djevelpakter, til opprør og politikk. De henter inspirasjon fra både norsk rock, punk og folkemusikk - og benytter blant annet hardingfele og andre folkeinstrumenter i musikken.
I forbindelse med deres første album, fortalte Mío til Blikk i 2023 at de har kommet opp med en helt egen skeiv betegnelse for hva de spiller: Folk’n’roll.
– Jeg håper at vi kan være et skeivt forbilde. At vi kan bidra til at folk kan være fornøyde med hvem de er. Jeg føler at vi er et godt, fargerikt eksempel på en gjeng med folk som bare er oss selv. Det høres kanskje litt barne-tv ut, men det er viktig! Og det hadde vært så mye enklere om alle tenkte sånn, sa Dionisa Fjelldalen.
Opprørere
Også på albumet «Hva nå?», som kommer ut 9. mai, blander Mío elementer fra norsk folkemusikk med elementer fra, blant annet, -progressive rock, doom metal og energisk punk.
«Hva nå?» består av totalt 12 låter, hvor sekstetten går løs på blant annet makthavere og Palestina-konflikten.
– Albumet prøver å fange atmosfæren i dagens politiske klima. «Hva nå?» er mer enn et album, det er en refleksjon de usikre tidene vi befinner oss i, har Mío tidligere forklart.