En juleuhøytidelighet

Anders Rogg og Terje Nordby er ikke så jævla glad hver julekveld!

Publisert

– Den eventyrlige kosen er rett og slett uvirkelig, og det er det vi ønsker å pirke i, sier Anders Rogg som sammen med Terje Nordby har laget en kabaret om å grueglede seg til jula.

«Jeg er ikke så jævla glad hver julekveld» har en undertittel Anders Rogg (62) og Terje Nordby (68) er ganske stolte av: «En musikalsk håndstrekning til oss julevegrere».

– Nå er det jo ikke slik at vi er ute etter å punktere julegleden for folk, for jula er en fin høytid. Men dette er en forestilling for de av oss som ikke har så mange i jula. Oss som ikke har barn, barnebarn og storfamilie å feire med. Vi vil gi dem et lavmælt alternativ, sier Anders Rogg.

Også Terje Nordby synes jula i grunnen er en fin høytid, men opplever at den kanskje kan være konsentrert rundt et litt snevert motiv.

– Det er jo veldig mye fokus på de tradisjonelle familiebegrepene og å være verdensmester i julestemning. Faller du utenfor, har høytiden plutselig en bismak. Selvmordsstatistikken og aktiviteten på psykiatrisk er for eksempel større enn ellers i jula, noe jeg mener vi må snakke om.

– Det er jo som det Charlie Brown-sitatet du sendte meg, sier Anders og siterer hovedpersonen i den populære tegneserien «Knøttene»: «Jeg vet at ingen liker meg, men må vi ha en hel høytid for å understreke det?».

Kos med stor K

Anders Rogg og Terje Nordby. Foto: Jenny Johannes Kaikumo Jacobsen.

«Jeg er ikke så jævla glad hver julekveld» er en kabaret som Rogg og Nordby beskriver som en enakter med en god blanding av nye og gamle sanger, pluss verbale innslag av forskjellig art.

– Livet er jo et paradoks, påpeker Nordby.

– Det er jo klart det er mye å glede seg over. Sola snur, jo. Og hovedbudskapet handler om å være snille og gode med hverandre. Det er jo fint. Men det går jo også an å grue seg hvis man ikke har noen lykkelig familie å være sammen med.

Rogg beskriver jula og nyttår som en opptelling av livet.

– Hvis man strever litt, har jo det sine triste aspekter. Det må jo jula også få ha. Det er ikke noe galt i å synes at denne tida er trist. Men ensomheten blir nok større i det hele tatt i vintermørket. Vi ønsker at det skal det gå an å snakke om.

Andre problemstillinger de tar opp er spørsmål om engler egentlig er helt vanlige mennesker, bare med fjær på. Om drikkepresset er eldre enn jula. Og om hvorvidt Coca-Cola Company har mishandlet julenissen. Men helt overordnet stiller Rogg og Nordby spørsmålet: Går det an å både grue og glede seg til jul?

Den skeive jula

Forestillingen kom først som en idé til Nordby etter han hadde observert hvor mange julekonserter og –arrangementer det er i juletida.

– Jeg har selv vært gitarist på noen av dem. Og det slo meg plutselig hvor utrolig like mange av dem er. Det er glitter, stas og fine arrangementer. Noe som er vakkert, og gir fin stemning.

– Det blir kos med en veldig stor K, skyter Rogg inn.

– Ja, julestemningen blir så veldig massiv, sier Nordby.

– Gleden ved jula blir så utrolig understreket, men ingen tar opp det som er vanskelig. Da tenkte jeg på julesangen, og det slo meg at «nei, jeg er ikke så jævla glad hver julekveld». Så jeg kontakta Anders med en gang, og han tente på ideen.

– Hva med den skeive jula, spør Blikk, er den med i kabareten?

– Det ligger jo i sakens natur at mange av oss skeive synes jula er vanskelig, sier Rogg og nikker.

– Så det er mange paralleller til stykket vårt her. Jeg har vært homo så lenge jeg har levd, og alltid stått på siden av samfunnet. Så det har vi jo med oss, selv om homofili ikke er eksplisitt tema i stykket. Men jeg sier som Jesus: «den som har ører, den kan høre». Stykket handler om alle de om ikke føler seg inkludert i julekosen. Det går på seksuell legning, familiestrukturer eller økonomi.

Nordby og Rogg understreker at selv om dette kanskje høres veldig negativt ut, så er ikke stykket dystert. Tvert i mot. De er bare opptatt av at det negative også må opp i lyset. De mener at dersom jula blir for ensidig hyggelig og glad, blir den mindre sann.

– Det er jo ikke sunt å skjule vanskelige følelser heller. Og det kan jo være ting ved jula vi kan gjøre narr av også. Jeg tror det kan være vel så fint å ha med det mørke i det lyse. Den eventyrlige kosen er rett og slett uvirkelig, og det er det vi ønsker å pirke i, forklarer Anders Rogg.

«Jeg er ikke så jævla glad hver julekveld», Oslo Nye Teaterkjeller’n, spilles til 15. desember. Akersgt. 38, Oslo.

Mer info: oslonye.no

Powered by Labrador CMS