Regnbuegutten til Regnbuedagene

Hampus Carlsson til Bergen i juni.

Publisert

– Popmusikk har reddet meg mange ganger, sier Hampus Carlsson. I juni besøker han Regnbuedagene.


Hampus Carlsson spiller svensk indie pop med tekster som kretser rundt utenforskap, kjærlighet og ensomhet backet opp av danserytmer og ekstatiske melodier. Det handler om å gå sin egen vei og være seg selv. I juni slår han følge med artister som Bow To Each Other, Karin Park og Izabell og besøker Bergen og Regnbuedagene.

Hampus Carlsson (25) slapp debutsingelen «Sommarplågor» i 2013, en låt som gikk på høy rotasjon på svensk radio og som nå har over en million streams på Spotify. Etter andre singel «Flera Meter Under Marken» slapp han i år den nye låten «Fester Baler Maskerader Discon Klubbar Festivaler», som er både en forbannelse over og en kjærlighetserklæring til det stygge og vakre i livet.

Etter en travel sommer i fjor, med uttalige konserter, blant annet på en rekke pridefestivaler, debuterte Hampus Carlsson på norsk jord i september 2016 med konsert på SO i Oslo.

Regnbuegutten

Hampus Carlsson går under kallenavnet Regnbågskillen från Halmstad i hjemlandet Sverige. Ikke så rart med tanke på at han elsker glitter og ekstravagante klær. Skal man prøve å forklare stilen og musikken til nye lyttere gjør Blikk det på denne måten: Hvis Thomas DiLeva og Håkan Hellström fikk en sønn sammen, så ville det blitt Hampus Carlsson.

– Men så fin du er! utbryter Hampus Carlsson når Blikk Nett treffer ham på Angst bar i Oslo sentrum.

– Det er noe av det fineste jeg har hørt bli sagt om meg, sier Hampus Carlsson og intervjuet er i gang og på ganske trygg grunn.

Fra dikt til musikk

Som liten gutt i Halmstad uttrykte han seg gjennom dikt, helt til han fant morens gitar.

– Jeg skrev vel dikt fra jeg var 10 til 15 år. Så når jeg fant mammas gitar ble diktene til låter, sier han og forteller at han slapp sin første demo i 2011.

– Jeg la alle sparepengene jeg hadde på å få trykket opp CD-plater, tusen stykker i alt. Det står fortsatt 850 i et skap hos foreldrene mine, sier han og legger til at de kan bli verdifulle en vakker dag.

– Man vet aldri.

De gule buksene

Oppveksten i Halmstad bød på utfordringer for unge Hampus Carlsson. Spesielt fordi han ikke passet inn.

– Det er ikke noe som er spesielt for Halmstad. Jeg tror det er vanskelig å vokse opp, punktum. Jeg tror ikke det er noe lettere å vokse opp i Stockholm heller hvis man er annerledes. Men i mindre byer og tettsteder kan det oppleves sårere når man ikke passer inn i normalen. Det skal ikke mer til enn et par gule bukser, så er du utenfor, sier han og det er lett å forstå at han snakker ut i fra egen erfaring.

– Jeg lot det stå til. Når jeg hadde på meg tighte gule jeans, så føltes det som å være hjemme i min egen sfære. Jeg husker at jeg tenkte: ”Ok, hvis folk spytter på meg, så finner jeg bare noen bukser som er ennå trangere.”

Motstand og kreativitet

Det finnes en romantisk myte som sier at mobbing og motstand kan føre til stor kunst. På samme tid kan man da si at mobberne unnskyldes. Hampus Carlsson ser begge sider av argumentet.

– Og jeg synes det er et interessant spørsmål. Alt som har hendt meg har gjort meg til den jeg er i dag. Jeg synger mye om utenforskap, og da er det vanskelig å samtidig si at det ikke henger sammen med mobbingen jeg har opplevd, sier han og faller inn i en tankerekke for en stakket stund.

– Jeg vil absolutt ikke unnskylde de som mobbet meg, eller gi dem kred for min kunst. Jeg skaper kunst til tross for mobbingen, sier han bestemt.

– I tillegg er det viktig å ikke romantisere mobbing. Alle har krav på å få lov til å være seg selv, uansett.

Kreativ i Gøteborg

«Känn ingen sorg för mig Göteborg» sang Håkan Hellström i 2000 og en av de som lyttet var Hampus Carlsson. I dag bor han selv i Gøteborg hvor han fortsatt lager musikk.

– Det er der jeg har de kreative folkene mine rundt meg. I det siste har jeg skrevet mye ny musikk sammen med andre artister, sier han og leter fram en jakke med regnbuemønster slik at han kan glitre på bildet Blikk Nett snart skal ta.

– Vet du, jeg har faktisk bare regnbuefargete klær. De tighte gule buksene er på en måte varemerket mitt, men jeg er glad i hele fargespekteret i regnbuen, sier han.

Hampus Carlsson spiller popmusikk, hører på popmusikk og elsker popmusikk.

– Det høres kanskje ut som en klisjé, men det å kunne leve som man vil er vanskeligere enn man tror. Popmusikk har reddet meg mange ganger og jeg håper at jeg, gjennom min musikk og mine tekster, kan nå andre som trenger et refreng å synge med på, en tekst å gråte av eller en melodi å plystre til, avslutter Hampus Carlsson.

Ta turen til Regnbuedagene i Bergen, 3.–10. juni, og få med deg Hampus Carlsson og mange andre artister.

Mer info: bergenpride.no