Tegan and Sara ga ut sitt åttende album, «Love You To Death» sist sommer og laget musikkvideo til alle låtene.
Tegan and Sara ga ut sitt åttende album, «Love You To Death» sist sommer og laget musikkvideo til alle låtene.

Tegan and Sara til Oslo

Publisert

Søndag 29. januar starter Tegan and Sara Europaturneen med konsert på Rockefeller i Oslo. – Europa har et progressivt og skeivt undergrunnsmiljø som omfavnet oss da vi startet opp, sier Tegan Quin til Blikk Nett.

Tegan and Sara ga ut sitt åttende album, «Love You To Death» sist sommer og laget musikkvideo til alle låtene.
Tegan and Sara ga ut sitt åttende album, «Love You To Death» sist sommer og laget musikkvideo til alle låtene.

  • Diskografi

  • Under Feet Like Ours (1999)
  • This Business of Art (2000)
  • If It Was You (2002)
  • So Jealous (2004)
  • The Con (2007)
  • Sainthood (2009)
  • Heartthrob (2013)
  • Love You to Death (2016)

– Jeg elsker Norge, sier en entusiastisk Tegan Quin til Blikk i anledning konserten på Rockefeller senere denne måneden.

– Jeg datet faktisk en jente for noen år siden som hadde foreldre fra Norge, så jeg har vært i Norge tidligere. Jeg falt pladask fra første øyeblikk.

Duoen Tegan and Sara består av de eneggede tvillingsøstrene Tegan Rain og Sara Keirsten Quin (35) fra Calgary, Canada. Begge er åpent lesbiske og begynte med musikk i bandet Plunk da de var 15 år. De slapp debutalbumet «Under Feet Like Ours» i 1999, da under navnet Sara and Tegan. De endret navnet til Tegan and Sara og ble i 1999 signet til Neil Youngs label Vapour Records, hvor de slapp albumet «This Business of Art» i 2000. Tegan and Saras tredje album «If It Was You» vant i 2003 prisen Outstanding Pop Recording under Western Canadian Music Awards. I 2010 mottok Tegan and Sara prisen International Achievement Award under Western Canadian Music Awards. I 2014 ble de tildelt prisen Outstanding Music Artist under GLAAD Media Awards. Samme år kunne Tegan and Sara hente hjem tre priser, Årets popalbum, Årets gruppe og Årets låt for «Closer», under Juno Awards, Canadas Spellemannspris. Ga ut sitt åttende album, «Love You To Death» sist sommer og laget musikkvideo til alle låtene.

I 2016 startet de Tegan and Sara Foundation, en organisasjon som jobber for rettigheter for lhbtq jenter og kvinner.

– Can’t wait for the asteroid to hit!

Tegan and Sara starter det nye året med en Europaturné som tar dem fra Oslo til Stockholm, København og Berlin, samt byer som Paris, London og Dublin, før turen går videre til Australia og Sydney Gay and Lesbian Mardi Gras i mars.

Det føles godt å legge ut på veien nå og riste av seg støvet fra i fjor, ifølge Tegan Quin.

– Fjoråret var et begivenhetsrikt år. Vi spilte mye, turnerte over alt og opplevde ekstremt god respons på albumet «Love You To Death.» Samtidig skjedde det mye i verden som gjorde at jeg fikk lyst å kjøpe en farm i ødemarken og flytte fra all faenskapen, sier hun og ler fandenivoldsk.

– Det kan nok hende at jeg virkeliggjør det en dag, men akkurat nå har jeg forpliktet meg til å ta kampen for det gode i verden. Så 2017 skal brukes på mer aktivisme, ny musikk og å spille for publikum. Vi har en stående vits i bandet vi pleier å dra når det ser mørkt ut: «Can’t wait for the asteroid to hit!» Den vitsen satt løst på slutten av fjoråret.

Tegan and Sara planlegger å bruke tid i Oslo før konserten.

– Vi kan knapt vente. Vi drar til Oslo om et par dager faktisk. Planen er å bruke noen dager på å øve med bandet og samtidig sjekke ut hva Oslo har å by på.

Fans og sosiale medier

Tegan and Sara har over en million fans på Facebook og et stort antall fansider og grupper på den sosiale plattformen.

– Jeg bruker mye tid på sosiale medier. Sosiale medier har revolusjonert kontakten vi har med fansen – og samtidig får vi mulighet til å se omfanget av fans og engasjement deres rundt i verden, som Europa og Skandinavia. Jeg vet om mange band og artister som gjerne skulle lagt ut på turne i Europa, men som ikke har ressursene som trengs for å få det til. Vi er utrolig heldig og takknemlig for at vi kan gjøre det. Europa omfavnet oss tidlig i karrieren.

Engasjementet til fansen og all kjærligheten Tegan and Sara får fra dem – og det faktum at de spiller for fulle hus, står i kontrast til mangelen på mainstream interesse.

– Men vi drar likevel og selger tusenvis av konsertbilletter. Vi spiller ikke på de store og kjente festivalene, og det er lite eksponering på radio. Men vi har tilgang på en vital og spennende undergrunnsscene som omfavner alternativ kultur. Det er essensen av hva Europa representerer for Tegan and Sara.

Slåsskamp i Skottland

Selv om «Love You to Death» ifølge Tegan and Sara er deres mest poppete og kommersielle album til nå, så finnes det låter som ligger i samme følelsesregister som «Walking With A Ghost.» Låta «White Knuckles» er en låt som definitivt vil kjennes i følelsesregisteret hos fansen.

– Men du det? Det er interessant, sier Tegan Quin og forteller at «White Knuckles» ikke handler om kjærlighetsbrudd, men om forholdet søstrene har til hverandre.

– Både «White Knuckles» og «100x» er skrevet av Sara om forholdet oss i mellom. Låtene på dette albumet ble til i fellesskap, i motsetning til tidligere da vi skrev låter hver for oss. Men selv om jeg var i rommet da Sara skrev disse låtene, så ante jeg ikke at de handlet om oss, sier hun og ler inn i telefonen.

Forholdet søstrene i mellom har ikke alltid vært fryd og gammen. De har vokst opp sammen, spilt sammen, reist sammen og de har kjent på konfliktene som oppstår når man utvikler seg og får nye tanker. I 2008 smalt det på turné i Skottland.

– Krangelen handlet om hvilken vei vi ville ta bandet. Det endte med fysisk konfrontasjon og vi bestemte oss for å spille kveldens konsert, men at de var den siste noensinne, sier Tegan Quin til Blikk.

Tynnslitt forhold

Heldigvis blåste det over og Tegan and Sara er fortsatt en kreativ kraft å regne med. Men at Tegan skulle ende opp som tema i låtene til Sara var vanskelig å takle. Låta «100x» handler om tiden da Sara flyttet til Montreal i 2003. Det var første gang søstrene ikke bodde i samme by.

– Jeg er veldig konkret når jeg skriver tekster, mens Sara bruker mange metaforer og tekstene hennes er mer som poesi. Jeg elsker at hun har skrevet om hvordan vi hadde det sammen på starten av karrieren vår.

«Our love twisted up / Like a chain or an eight / We square angles that /That always will ache / Excuses for the bruises we wear / Black and blue now, now / Breaking each other like / Knuckles in a fight, fight» synger Tegan and Sara i «White Knuckles».

– Vi slet virkelig – og det var ikke noe vi kunne snakke om offentlig. «White Knuckles» handler om den følelsen av å ikke orke å være i samme rom – samtidig som man ikke klarer å være fra hverandre.

Følelsen beskrives i låta «100x»:

«I swear I tried to leave you / At least a hundred times a day / I swear I tried to tell you / A thousand times, a different way.»

Albumet «Love You to Death» inneholder hovedsakelig låter som vil få deg til å synge og danse. Det er et fargerikt album som strutter av selvtillit, og ikke minst skeiv humor – som låta «Boyfriend.»

– Det er en låt om hvor jævlig det er å date en streit jente. Hun vil alltid behandle deg som en guttekjæreste, avslutter Tegan Quin og vet at hun snakker på vegne av en stor del av publikummet som vil strømme til Rockefeller søndag 29. januar.

Konsert med Tegan and Sara, support Ria Mae, søndag 29. januar, kl. 20, Rockefeller, Marieboes gate, Oslo.