– Muslimer opplever en dobbelt kamp

Publisert

– Jeg er positivt innstilt til at Islamsk råd kontakter det europeiske fatwarådet for å klargjøre hvilken holdning europeiske muslimer skal ha til dødsstraff, sa Manuela Ramin-Osmundsen på et møte med Aps homonettverk onsdag. Statsråden mente at det er vanskelig å si om det er riktig å kutte statsstøtten til Islamsk råd dersom de ikke tar avstand fra dødsstraff mot homofile, men at det bør vurderes. Arbeiderpartiets homonettverk arrangerte onsdag kveld et åpent møte med barne- og likestillingsminister Manuela Ramin Osmundsen. Her tok hun blant annet opp reaksjonene på Islamsk råds holdning til dødsstraff for homofile. – Det er en veldig vanskelig oppgave å finne en egnet reaksjon i et slikt tilfelle. Å kutte statsstøtten får ringvirkninger i den grad at vi må vurdere støtten til alle trosamfunn som på et eller annet tidspunkt har gått aggressivt ut mot homofile. Det kan få ringvirkninger som påvirker dialog, forandring og vår påvirkningskraft. Media er opptatt av muslimers fordommer mot homofile, med rette. Vi skal også ha sterkt fokus på muslimske miljøers holdninger til homofile, sa Ramin Osmundsen.Hun pekte på at også andre religiøse miljøer legger press på homofile. – Kristne miljøer har gjort, og gjør, livet veldig vanskelig for homofile. Jeg tror mange muslimer opplever en dobbelt kamp. Mot våre fordommer og muslimsk ekstremisme, fortsatte hun og oppfordret homonettverket i Arbeiderpartiet til å rekruttere flere medlemmer fra innvandrermiljøer.Hun sa at hun tror det at Islamsk råd tar opp med det europeiske fatwarådet hvilken offisiell holdning europeiske muslimer skal ha til dødsstraff, kan bety mye for homofile muslimer også utenfor Norges grenser. – Jeg tror Islamsk råd er på riktig vei, og at de med å henvende seg til det europeiske fatwarådet kanskje har mulighet til å påvirke andre europeiske land.

Helhetsminister

Islamsk råd var bare ett av mange temaer Ramin Osmundsen tok opp. Selv om fokuset hennes lå på homopolitikk, understreket hun at hun ønsker å være en helthetsminister som jobber mot diskriminering av alle former. – Vi må gjenreise en prinsipiell verdidebatt. For å vinne slaget om tiltakene, må vi vinne slaget om idéene. Jeg har en grunnleggende tro på menneskerettigheter og at alle har lik verdi. Det skal være nulltoleranse mot diskriminerende handlinger. Og dere skal vite at hvis jeg prater om etnisk diskriminering med dere, snakker jeg også om diskriminering av homofile i innvandrermiljøer. Vi må utfordre mennesker på områder de selv ikke har bedt om. Ramin-Osmundsen slo fast at det er myndighetenes oppgave å legge til rette for stabile samliv for homofile. – Men ekteskapsloven er ikke veien til paradis. Her må vi faktisk ha to tanker i hodet på en gang. For selv om alle homofile skal ha de samme rettighetene som heterofile, må ikke alle leve livene sine likt. Alle skal kunne være den de er i sin egen integritet og egenverd. Det er lov til å skille seg ut. Og mer enn bare lov. Det skal være akseptert.

Kampen mot fordommer

– Jeg stusser når mennesker snakker om at vi skal kvitte oss med fordommer. Fordommer er noe mennesker har. Det vi må snakke om er å jobbe mot fordommer. Tenke over hvordan vi behandler hverandre og hva vi tillater oss å si og tenke om hverandre. Vi må skape begeistring for mangfoldet. Jeg er begeistret, fordi jobben min er morsom. Det er ekstremt positivt å jobbe mot forskjellsbehandling fordi det er å jobbe med potensialet i oss alle. Ramin Osmundsen trakk fram det hun mener er de største utfordringene i homopolitikken. Psykisk helse, rus, økende hivtall blant menn som har sex med menn, homofile i innvandrermiljøer, hodningsskapende arbeid i skolen, et arbeidsmarked der det er lettere å rapportere diskriminering på grunnlag av seksuell orientering og tallene fra den nye Nova-rapporten om vold og trakassering av unge homofile. – Vi skal også bruke penger på mer forskning. Vi trenger kunnskap. Og vi trenger handling. Og handle det skal vi, lovte barne- og likestillingsministeren.

Powered by Labrador CMS