Mutter på Latter

Publisert

Margaret Cho har 188.000 likes på Facebook og har ellers tatt homoene med storm. Så elsket føler hun seg, at hun nå kaller seg for «verdensmamma» og sitt nye show for «Mother». Margaret Cho (45) startet karrieren med å beskrive seg selv som «verdens største fag hag», men med årene har hun tatt skrittet over i kategorien queer. Hun elsker menn, kvinner og transpersoner og kaller seg bifil. Nå, etter mange års ventetid, er hun omsider klar for å slippe seg løs foran norske fans.– Dette er min første store turné i Europa og jeg gleder meg veldig, sier Margaret Cho på en sprakete telefonlinje fra USA. Så hva kan publikummet på Latter i Oslo vente seg? Tja. Nylig gjorde Cho furore i Australia da hun outet skuespilleren John Travolta fra scenen. I showet fortalte hun om sine observasjoner av superkjendisen fra filminnspillingen av action thrilleren «Face/Off» (1997) der de begge sto på rollelista. «Avsløringen» førte selvsagt til store avisoverskrifter. Cho selv tar outing-oppstyret med stor ro.– Som jeg sa i showet: John Travolta er ikke bare homo, og liker menn. Men han er til og med en Oscar Wilde-homo ... en slags Lord Byron-homse. Og jeg er oppriktig lei meg for at han som er så åpenbart homo, ikke kan være åpen om det. Cho avviser dessuten at hun «outet» Travolta, hun mener at det hun gjorde var det samme som å oute Liberace: «Alle vet det jo allerede.»

Fra Seoul til San Fracisco

Homofansen hennes fikk virkelig opp øynene for Cho da hun i 2000 turnerte med showet «I'm the One That I Want» hvor hun snakket om oppveksten i San Francisco, der foreldrene hennes drev bokhandel. De hadde flyttet hit fra Seoul i Korea fire år før datteren Margaret ble født. Allerede som 16-åring debuterte hun som komiker på scenen. I ungdomsårene vanket hun sammen med homser, transer og dragdronninger og ble også tidlig kjent med byens lærhomser. Cho ble tidlig krøkt i lhbt-faget. Men for moren hennes ble møtet med byens homokultur en sjokkartet opplevelse. Chos observasjoner og imitasjoner av hennes reaksjoner har hun brukt mye av i sitt humormateriale opp gjennom årene. Det er klart at mor også er med i «Mother».– Men nå som jeg er i 40-årene, har jeg tatt begrepet «mor» inn i en annen sfære. Det handler ikke lenger så mye om min egen mor, men mer om min rolle som morsfigur, sier Cho til Blikk. I showet «Assassin» i 2005 tok hun et skikkelig oppgjør med de høyrevridde religiøse miljøene i USA.– De er besatt av homoseksualitet, og ser det overalt. Til og med i barneserier som «Sponge Bob». Det er latterlig. Hadde Jesus kommet tilbake nå, ville han ristet på hodet og ropt høyt: «Det var ikke det jeg mente!»

Religiøse gærninger

Margaret Cho er ikke redd for å legge seg ut med homohatere nå heller, som for eksempel notoriske Westboro Baptist Church. Tvert i mot har det irritert henne at den beryktede «menigheten», som er kjent for å demonstrere mot homovennlige artister, har latt henne fly under radaren så lenge - til tross for iherdig innsats fra Cho for å oppnå det motsatte. Det vil si, de lot henne gjøre det inntil nylig.– Endelig!, jubler Margaret Cho inn i mobilen. – De har endelig lagt merke til meg, og da jeg opptrådte på Folly Theatre i Kansas City i november, ble jeg møtt med de vanlige plakatene deres som skriker «God Hates Fags» og liknende. Pink opptrådte dagen før og møtte de samme gærningene hun også. – Du er ikke redd for at de en dag går et skritt lenger enn å demonstrere?– Det kan jeg ikke tenke på. Jeg fornærmer mennesker hele tida, ikke bare religiøse gærninger, sier Cho som selv er troende og har en fortid som søndagslærer. – Jeg mener bestemt at Jesus er en god rollemodell, men samtidig er han en skikkelig «power bottom». Han tar på seg all verdens smerte og absorberer den - akkurat som en skikkelig masochist, ler Cho

Ned fra pidestallen

I tillegg til mor og religion, er mange av gjennomgangstemaene i showene hennes basert på egne erfaringer med spiseforstyrrelser, asiatiskamerikanske stereotypier, biseksualitet, og ikke minst fascinasjonen for homofile menn,.– Showet handler om hvordan vi tar vare på hverandre i lhbt-miljøet, hvor jeg merker at jeg blir referert til som en slags morsfigur. Mange skeive opplever at familien deres kutter kontakten når de kommer ut av skapet. Derfor er det så viktig at vi tar vare på hverandre. Hjertet mitt banker for homofile spesielt, og sånn har det alltid vært. Jeg ser jo hvordan homsene opp i gjennom historien alltid har lett etter morsfigurer. Fra Joan Crawford, Judy Garland, Madonna og til Lady Gaga. Alle disse har blomstret i rollen som homsene støttende «mødre» og beskyttere. Nå er jeg klar for å omfavne den rollen jeg også, forteller Cho. – Men det er klart, min egen mamma er selvsagt også med i showet. Hvis ikke, hadde jeg vel blitt lynsjet, sier hun og ler. Margaret Cho har vært gift med artisten og forfatteren Al Ridenour siden 2003.– Det er ikke tradisjonelt ekteskap. Vi er først og fremst venner. Foreldrene mine forstår ikke forholdet vårt, de har nettopp sendt oss et Yahoo E-kort og ønsket oss god bedring. Men hvor mye vet hun egentlig om Oslo og Norge?– Jeg har faktisk hatt en norsk kjæreste. Han lærte meg at det er kaldt hos dere og at dere har verdens beste brød, forteller Margaret Cho til Blikk. – Showet «Mother» selger du under mottoet «Nothing is sacred. Least of all this», hvorfor det?– Jeg vil rive morsfiguren ned fra pidestallen. Du vet, en mor må ha sex for å kunne bli en mor. Mange ganger faktisk. Å være moderlig er ikke ensbetydende med å være hellig eller dydig. Selv om jeg ikke er en mor selv, har jeg som sagt fått denne morsrollen i lhbt-miljøet. Det gjør meg til en verdensmamma - og nå skal jeg møte dere alle omsider. Vi sees i Oslo!

Vinn billett Margaret Cho «Mother» til deg og en venn

Spørsmål: Hva heter tv-serien Margaret Cho spilte i fra 1994 til 1995?Svaret sendes til: konkurranse@blikk.noNB! Husk å skrive navnet ditt og telefonnummer i mailen.Svarfrist: onsdag 11. desember. Margaret Cho «Mother», Latter, Stranden 1, Oslo, søndag 15. desember.

Powered by Labrador CMS