Naziaksjon mot Skeive Sørlandsdager

Publisert

Den nazistiske gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen står bak nedrivingen av regnbueflagg i Kristiansand. Natt til torsdag 25. august ble en rekke regnbueflagg, som var hengt opp i Kristiansand sentrum i anledning Skeive Sørlandsdager, revet ned og stjålet. Nå tar den nazistiske grupperingen Den nordiske motstandsbevegelsen på seg ansvaret ifølge gruppens nettside frihetskamp.net. «Aksjonen startet med brenning av flagg som hadde kommet i aktivistenes besittelse. Totalt gikk seks regnbueflagg opp i røyk. Når flaggene var brent og flammene slukket, var det på tide å henge opp bannere. Turen gikk til østsiden av Kristiansand, hvor en banner ble hengt opp over E18 mot sentrum» skriver gruppen på nettsiden frihetskamp.net. Etter det gikk ferden til Kristiansand sentrum, hvor gruppen hang opp antihomo-plakater i Markens gate. De rev også ned og fjernet et reklamebanner for Skeive Sørlandsdager. Det ble også hengt opp antihomo-bannere på E39 mot Kristiansand sentrum. «Alt i alt, en meget vellykket aksjon. Kampmoralen er på topp i Rede 2» heter det på nettsiden til nazigruppa. Aktivister fra Den nordiske motstandsbevegelsen var også til stede under Oslo Pride i sommer hvor de tok bilder av paraden og publiserte dem på nettsiden frihetskamp.net. I en artikkel på nazigruppas nettside hevdes det at Skeive Sørlandsdager og andre pridefestivaler må gjennomskues.«LHBT-bevegelsen vil endre mentaliteten, tankevirksomheten og selvbildet hos en befolkning som allerede befinner seg i en alvorlig identitetskrise midt i en truende omverden. Sett situasjonen i et perspektiv av en utsatt befolkning i et land som blir kolonisert av fremmede, som blir forrådt av sine politiske ledere, som mangler militær kapasitet, og som lyder under overstatlige sammenslutninger og det globale finansmarkedet» heter det i artikkelen Homobevegelsen må gjennomskues. «Homobevegelsen må gjennomskues, og når dette skjer øker også forståelsen for det som skjer i verden, hva som har skjedd i historien og hva som kan forhindres i fremtiden,» skriver artikkelforfatteren Henrik Pihlström.

Mange er bekymret

Aksjonen har blitt lagt merke til i det skeive miljøet i Kristiansand og hos FRI Sør.– Det var ikke dette vi ventet eller ønsket oss – og det har satt en støkk i mange, sier Linda W. Olsen, leder av FRI Sør til Blikk Nett. W. Olsen tror likevel at aksjonen fra nazistene vil virke mot sin hensikt.– Selv om mange er bekymret, så merker vi også at kampviljen har våknet i Kristiansand. Vi ser det også på interessen rundt paraden på lørdag. Etter at det ble kjent at det er Den nordiske motstandsbevegelsen som står bak nedrivingen av regnbuflaggene, så har flere meldt sin interesse for å delta i paraden, sier hun til Blikk Nett og kommer samtidig med en oppfordring, – Det virker som at heterosamfunnet nå forstår hvorfor vi fortsatt kjemper og hvorfor vi arrangerer pridefestivaler – og det er bra. Nå håper jeg de også vil vise støtten sin ved å delta på festivalen og i paraden på lørdag.

Må vise aktiv støtte

FRI-leder Ingvild Endestad sier i en kommentar til Blikk Nett at man har fryktet slike aksjoner.– Vi her i Norge er nok ikke flinke nok til å huske på at det finnes nazistiske og høyreekstreme krefter som er ute etter å ta oss, og mange andre grupper også. Det er snakk om mennesker som ikke ønsker at noen skal utfordre det patriarkalske og normative samfunnet. Høyreekstreme grupperinger bruker frykt og vold som våpen. Men Endestad håper nå på samme effekt som vi så etter drapene i Orlando tidligere i sommer.– Vi må huske på at disse hatgruppene består av få personer og de er ofte dårlig organisert. Men de spiller på frykt og mange blir redde når vi ser slike aksjoner, sier Endestad og legger til at når slike hatgrupper gjennomfører aksjoner i små byer og tettesteder så skaper det ekstra frykt hos en lhbt-befolkning som allerede står overfor en rekke utfordringer. – Det skaper en utrygghet og mange tror de står uten støtte fra storsamfunnet og nærmiljøet. Denne uka har vi to pridefestivaler i landet, Skeive Sørlandsdager og Sápmi Pride – og begge festivalene har møtt motstand, sier Endestad til Blikk Nett. – Jeg håper denne motstanden vil føre til at flere stiller opp og deltar på festivalene, også de som ikke identifiserer seg selv som skeiv. Det har vist seg tidligere at slikt hat har en samlende effekt på miljøet og støttespillerne våre – nå håper jeg at vi ser noe lignende under Skeive Sørlandsdager og Sápmi Pride. Alle som ønsker seg et samfunn der det er plass til ulike sjatteringer av regnbuen, både med hensyn til seksualitet, kjønn og etnisk opprinnelse, må nå vise det aktivt, avslutter Ingvild Endestad.