– Ingen nazister i våre gater!

Lørdag fikk nazistene marsjere i fred i Markens, gågaten i Kristiansand. Søndag tok byen gatene tilbake.

Publisert

Lørdag fikk nazistene marsjere i fred i Markens, gågaten i Kristiansand. Søndag tok byen gatene tilbake.

Tekst: Kaja Glenne Lund.

Den nynazistiske gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen hadde søkt om tillatelse til å demonstrere i Fredrikstad, men på grunn av varslete motdemonstrasjoner og høyt politibedreskap bestemte de seg for å flytte markeringen til Kristiansand.

I Kristiansand fikk de markert seg med beskyttelse fra det lokale politet som fryktet bråk om de prøvde å avbryte markeringen.

– Det var lørdag og vi satt inne i regnet på hytta og hørte på nyhetene, sier Joakim Hauge fra Oslo til Blikk. Han var blant de som hadde tenkt å dra til Fredrikstad for å stoppe nazimarsjen der, men siden politiet trakk tilbake tillatelsen til motmarkeringen bestemte han seg for tilbringe helgen på hytta i Kristiansand.

– Det var helt horribelt å høre at nazistene så fikk marsjere i fred i Kristiansand. Vi følte derfor at vi måtte reise inn til byen for å markere motstand og å vise at ingen nazister skal få marsjere i våre gater.

Joakim og vennene hans kom for seint til å markere motstand mot nazistene, men en liten gjeng hadde begynt å samle seg på torget i Markens med regnbueflagg og et klart behov for å ta tilbake byens gater.

– Vi måtte vise dem at ingen kan stoppe vår kjærlighet, sier Hauge og legger til at tilskuere og folk som gikk forbi viste støtte ved å gi et lite diskret smil idet de passerte, ellers var det veldig rolig overalt.

Markus Brun Hustad, nestleder i FRI var også i nærheten av Kristiansand i helgen. I et intervju med TV 2 uttalte Brun Hustad,

«Jeg regner med at politiet reagerer mot demonstrantene og Den nordiske motstandsbevegelsen og at de nå har fått med seg at denne gruppen ikke følger regler, og at deres budskap ikke skal bagatelliseres.»

Nestlederen i FRI gleder seg stort til å komme tilbake under Skeive Sørlandsdager og gå i parade 26. august.

«Vi møter denne typen demonstrasjoner med glitter, kjærlighet og kamp for at alle skal kunne være seg selv, og være trygge i sine nærmiljøer.»

Dennis Torkelsen fra AUF tok lørdag kveld initiativ til å snakke med representanter fra det tverrpolitiske ungdomsnettverket Vest Agder om å lage en markering søndag 30. juli.

Markeringen hadde som mål å vise at ingen kan stoppe menneskers rett til å elske den de vil, og retten til å gå fritt i Kristiansands gater. Lokallaget FRI Sør sluttet seg til markeringen. På under et døgn klarte det tverrpolitiske ungdomsnettverket å mobilisere til en spontan markering i gågaten Markens i et søvnig og regnfullt Kristiansand.

Kl.12 samlet det seg folk rundt plassen ved slottet, nederst i gågaten Markens, og de fremmøtte fikk høre appeller fra FRI Sør, Senterungdommen, ungdomskandidaten for SV, fylkestalsmannen fra AUF, Venstre, Høyre, hovedtaler fra 8. mars Minela Kosuta og Vest Agder SU.

Felles for alle appellanter var sjokket og vantroen over at politiet i Kristiansand valgte å beskytte nazistene som sprer hat og terror, og tillot dem å gjennomføre deres ulovlige markering. De mente alle at vi må kunne forvente oss bedre av ordensmakten vår, og vi ble gang på gang minnet på hvor viktig det er å ikke sove.

Etter markeringen til nazistene lørdag ettermiddag kom nyheten om at noen som prøvde å markene motstand mot motstandsbevegelsen ble bortvist fra området av politiet, samt at en person ble lagt i håndjern for å «forhindre bråk.»

Dette ble tatt tak i av appellantene og ungdomskandidanten fra Vest-Agder SV, Mali Steiro Tronsmoen, kom med krav til Vest Agder politidisktrikt:

«Vi har følgende tre krav til politiets håndtering i denne saken:

• De må komme med oppreising og be om unnskyldning til de som ble vist bort fra området eller lagt i håndjern.

• De burde stoppet nazistene lenge før de rakk å innta Markens og barrikadere seg på torget.

• De må beskytte vår frihet når vi skal gå i paraden her på Markens lørdag 26. august.»

Roy Helgeland fra FRI Sør var godt fornøyd med oppmøte på markeringen søndag 30. juli. Ifølge arrangørene var det nærmere 300 som møtte opp denne søndagen. Og på kun 24 timer og annonsering gjennom sosiale medier var de godt fornøyde.

Ingrid Cecilie Sødal, Line Jørgensen og Elise Austad var fornøyd med at de tok seg tid for å delta på markeringen.

Etter appellene på slottet, gikk demonstrasjonen en runde opp Markensgate fram til torget hvor de gikk en runde rundt, og fortsatte samme vei tilbake til slottet. Hele markeringen varte en time, og foregikk veldig rolig i den nesten folketomme sørlandsbyen. Tilbake på plassen ble demonstrasjonen oppløst og Dennis Torkelsen takket for frammøtet.

Skeive Sørlandsdager

Etter markeringen gikk en del av deltagerne til et sosialt treff for å snakke om de kommende Skeive Sørlandsdager, og hvordan helgens hendelser kan påvirke arrangementet.

I fjor var det 700 som deltok i paraden og i år håper de på flere. Marko Stojilijkovic, som er markedsføringsansvarlig for Skeive Sørlandsdager, sier han er positiv før årets pride, og velger å se på helgens hendelse som noe som kan bidra til at befolkingen i Kristiansand vil forstå viktigheten av å gå i paraden eller aktivt støtte opp om årets begivenhet som tar plass 23.-27. august.

Mer info: Skeive Sørlandsdager 2017

Joakim Hauge, Rikke Mangor Nilelsen og Kaja Glenne Lund på torget i Markens, Kristiansand.
Foto: Kaja Glenne Lund.
Roy Helgeland. Foto: Kaja Glenne Lund.
Ingrid Cecilie Sødal og Line Jørgensen. Foto: Kaja Glenne Lund.
Elise Austad. Foto: Kaja Glenne Lund.
Foto: Kaja Glenne Lund.
Marko Stojilijkovic. Foto: Kaja Glenne Lund.
Powered by Labrador CMS