Anette Trettebergstuen (Foto: Linn Kristin Nordseth)
Anette Trettebergstuen (Foto: Linn Kristin Nordseth)

Negative følger

Publisert

– Donald Trump er en ekstremt konservativ og trangsynt mann som ikke er i førersetet for våre rettigheter, sier stortingspolitiker Anette Trettebergstuen.

Stortingspolitiker for Arbeiderpartiet og styremedlem i Harvey Milk Foundation, Anette Trettebergstuen, frykter følgene av fire år med Donald Trump som verdens mektigste leder.

– Donald Trump er en ekstremt konservativ og trangsynt mann som ikke er i førersetet for våre rettigheter. Forutsatt at han gjør som han har lovet, må vi belage oss på omkamper om rettigheter. Det faktum at Republikanerne er i flertall i kongressen og senatet, påvirker også amerikansk høyesterett. Det betyr at Trump vil utnevne mer konservative høyesterettsdommere, sier Anette Trettebergstuen til Blikk nett.

Stortingspolitikeren mener også det USA ikke kommer til å gjøre for lhbt-eres rettigheter de neste årene, vil bidra til å legitimere diskriminering av og vold mot lhbt-personer i en rekke stater hvor menneskerettighetene står svakere.

– USAs viktige symbolverdi som verdensleder tilsier at hvis de ikke støtter opp om rettighetene til lhbt-minoriteter, så vil det ha en negativ signaleffekt som andre stater vil kunne utnytte seg av, sier hun.

Lovbeskyttet diskriminering

Internasjonale lhbt-nyhetsmedier som Out Magazine og PinkNews har begge pekt på hva som kan bli følgene for amerikanske lhbt-ere når Donald Trump innsettes som ny president den 20. januar 2017. I et intervju med Fox News i januar 2016 uttalte Trump at han absolutt ville overveie å utnevne høyesterettsdommere som vil kunne reversere den amerikanske ekteskapsloven for likekjønnede par (Marriage Equality Act).

Samtidig har visepresident Mike Pence tidligere gått ut og støttet bruken av reparativ terapi overfor homofile og sagt at midler til lhbt-organisasjoner bør flyttes i den retningen.

I et intervju med Leslie Stahl i CBS-programmet 60 Minutes søndag 13. november, svarte Trump at ekteskapsloven var «grei».

«These cases have gone to the Supreme Court. They’ve been settled. And I’m—I’m fine with that,» uttalte Trump.

Donald Trump har også lovet å vedta First Amendment Defense Act, som beskytter diskriminering på grunnlag av religiøs overbevisning og forbyr myndighetene å gripe inn og handle mot noen som ”tror eller handler i samsvar med en religiøs eller moralsk overbevisning om at ekteskapet burde være mellom mann og kvinne.”

Svekkede menneskerettigheter

Anette Trettebergstuen mener det er umulig å si for sikkert om den amerikanske ekteskapsloven for likekjønnede par vil bli reversert, men hun er tydelig på at forholdene ligger til rette for det.

– Det er umulig å spå, men republikanernes flertall i kongressen gjør at dette er mer sannsynlig. Hvis jeg hadde vært lhbt-er i USA nå, så hadde jeg fryktet for rettighetene mine. Selv om det er vanskelig å si noe konkret om hva som kommer til å skje fremover, både med tanke på likekjønnet ekteskap og diskriminering av lhbt-ere som følge av First Amendment Defense Act, så er det en kjensgjerning at den type krefter som har vunnet fram gir grobunn for bekymring, sier hun.

Internasjonalt tror Trettebergstuen at USAs rolle i FN vil bli betydelig svekket og at arbeidet for menneskerettigheter og minoriteter generelt, ikke bare lhbt, vil lide med Trump i presidentstolen.

– Donald Trump står for det motsatte av det meste jeg tror på og står for. Det vil ikke være noe progresjon i den amerikanske ledelsen fremover nå. Menneskerettighetene vil ikke bli styrket i noen amerikanske fora noe sted. Det eneste lyspunktet jeg ser akkurat nå, er at folk forhåpentligvis vil få seg en vekker og stemme på Demokratene fremover. USA kommer til å bevege seg bakover i tid nå. Jeg tror dessverre vi vil få se et mer sneversynt og lukket USA i tiden fremover, sier hun.