Håkon Haugli (Foto: Heidi Widerøe)
Håkon Haugli (Foto: Heidi Widerøe)

Nervøs stemning

Publisert

Administrerende direktør i Abelia og tidligere stortingspolitiker Håkon Haugli har tatt turen til Washington for å overvære presidentvalget.

Håkon Haugli forteller om en by i helspenn.

– Stemningen er nervøs. Jeg opplever lite begeistring for noen av kandidatene, mest uro og en innbitt holdning om at ”dette må bare gå bra”, sier Håkon Haugli.

Han mener ekstra mye står på spill under årets presidentvalg, og frykter konsekvensene dersom Trump skulle vinne.

– Vil USA fortsatt være en stabil partner for Norge eller vende seg innover og opptre mer uforutsigbart? Hva skjer med de internasjonale handelsavtalene som blant andre Norge er avhengig av? Vil Trump bidra til større motsetninger i verden og internt i USA?

Tilbakeslag for alle

Hillary Clinton har gjennom valgkampen advart mot å gi en mann som mister selvkontrollen over en Twitter-melding tilgang til verdens største atomarsenal. Haugli mener hun har et poeng. Det handler også om hva slags land USA skal være, utdyper han:

– Skal de bygge murer, sette opp barrierer og lukke seg inne - eller være åpent mot verden, ønske innvandrere velkommen og fremme internasjonal handel? Lhbt eller ikke, Trump vil være et tilbakeslag i seg selv, sier Abelia-lederen.

– At hans mange negative uttalelser ("nasty women", "grab her by the pussy", "bad hombres") og støtten fra for eksempel Ku Klux Klan ikke får konsekvenser, vil gi et kraftig signal om at USA ikke er så åpent og tolerant som mange trodde. For det andre har han lovet å endre politikken på flere områder av betydning for minoriteter generelt, og LHBT-personer generelt, som diskrimineringsvern. Han har blant annet lovet å oppnevne konservative høyesterettsdommere som vil forsvare "tradisjonelle ekteskap", sier han.

Usikker optimist

Haugli tror og håper at Clinton vinner, men han er ikke like sikker som Henriette Grønn (se egen sak).

– Jeg er veldig usikker, for hun har tapt mye av forspranget. Men jeg håper selvfølgelig at Hillary vinner med god margin og at Demokratene også greier å ta tilbake flertallet i Senatet. Uten et flertall der, kan hun risikere å bli en president som får gjort veldig lite, sier han.

I de siste timene frem mot valget skal Haugli besøke stemmesteder og følge ivrig med på oppdateringer i mediene.

– Så skal jeg på valgvake på den norske ambassaden i Washington. Om resultatet ikke blir klart de første timene, blir jeg sikkert sittende utover natten med høy puls, avslutter Håkon Haugli.