Nestleder med ambisjoner

Publisert

LLHs nye nestleder, Inger Lise Blyverket, hadde lyst til å ta en ny tørn som frivillig i homopolitikken igjen. Derfor svarte hun ja da hun ble spurt om å stille til valg. Inger Lise Blyverket ble valgt på LLHs landsmøte i Stavanger forrige helg. Hun har bakgrunn som lærer, har sittet i sentralstyret i Utdanningsforbundet og jobber nå med arbeidslivspolitikk i hovedorganisasjonen Virke. – Selv om jeg ikke jobber direkte med homospørsmål til daglig er både jeg og Virke opptatt av at arbeidslivet skal være et inkluderende sted, også for homofile, sier Inger Lise Blyverket til Blikk Nett. – Alle har krav på en arbeidsplass der en ikke blir diskriminert og der en kan være et helt menneske. Grensene mellom arbeidsliv og fritid viskes ut i mange yrker. For de fleste er det naturlig å snakke om jobben med dem hjemme – like naturlig bør det være å kunne snakke om privatlivet på jobb. Slik er det ikke over alt.– Derfor tok jeg i sin tid initiativet til et nettverk for lesbiske og homofile i arbeidslivet. Mange dyktige folk fra organisasjonslivet tok ansvar og vi rakk blant annet å lage to store nasjonale konferanser om temaet. Skole og utdanning er områder den nye nestleder brenner for.– Jeg har jobbet med utdanning og utdanningsspolitikk i hele mitt voksne liv. Homopolitisk begynte jeg å jobbe med læreplaner og utdanningsreformer på midten av 90-tallet, og vi er fremdeles ikke i mål. Skolen er en veldig viktig arena for å jobbe med inkludering. Jeg mener at det fortsatt er et uutnyttet potensial i norsk skole for å sikre gode oppvektsvilkår for den som er unge og skeive. Eller har noen i familien eller vennekretsen som er det! Jeg tillot meg å si til Bård Nylund at han ikke måtte gi seg før norsk skole tar problemstillingen på alvor. Når jeg ble utfordret til å bidra gjennom styreverv, var det vanskelig å si nei. Nå får jeg anledning til å bli med på laget.

– Kan vi være bekjent av at mange lærere fortsatt synes det er vanskelig å snakke om homofili?

– Nei jeg synes ikke det. Men vi må nok bare erkjenne at det er slik. Det har alltid forundret meg at etnisk hvite lærere aldri har avvist å sette rasisme på dagsorden i undervisningen selv om de ikke er utsatt for det selv, mens heterofile lærere ikke føler seg kompetente til å snakke med elevene om homoseksualitet - fordi de ikke kjenner til det eller vet nok om det. Slik kan vi ikke ha det. Derfor må det settes inn tiltak som gjør det mulig for norske lærere å drive god og inkluderende opplæring om homoseksualitet. Blyverket er opptatt av lhbt-perspektivet skal ha en naturlig plass i undervisningen i norsk skole.– Dette kan inkluderes i de fleste fag og på alle trinn, og bør slett ikke "outsources" til naturfagslæreren eller informasjonsgrupper fra LLH. Dette er hele skolens ansvar og ressurser utenfra må være et supplement, ikke et substitutt. Vi kan heller ikke satse på frivillighet. Det har jeg alltid ment når jeg har jobbet med dette. Å tilby lærere kurs hjelper ikke nødvendigvis. Fordi de lærerne som behøver det mest aldri vil gå på slike kurs. LLHs prosjekt Rosa kompetanse skole fikk 200 000 kroner i 2011 til et pilotprosjekt. Håpet var å etablere et permanent tilbud til skoler, men årets bevilgning fra Kunnskapsdepartementet er som i fjor.– Det virker ikke ansporende, og for meg er det tydelig at det fortsatt er et behov for en kravstor og offensiv organisasjon som LLH, som ikke bare sier tusen takk for go' ordene, men som er en vaktbikkje som sørger for mer satsing og penger, sier Blyverket til Blikk Nett. – Dette viser bare hvor viktig det er at disse spørsmålene settes på dagsorden igjen og igjen, og at LLH ikke gir seg. Unge homoers garantist er LLH. Selv om det fins dyktige lærere som tar ansvar, er det tilfeldig om både homoer og heteroer møter en skole som faktisk og praktisk tar homospørsmål på alvor. Fremdeles er det mange lærere som ikke selv forstår hvilken viktig rolle de har. Derfor er det fremdeles behov for den jobben LLH gjør, sier Blyverket som ser for seg en strategi som innebærer målrettet jobb mot både myndigheter, læreinstitusjoner og andre. – LLH må spille kortene sine godt og gjøre en enda bedre jobb overfor, den til en hver tid sittende, kunnskapsministeren og ikke minst overfor lærerorganisasjonene slik at de blir en pressgruppe sammen med LLH. Det samme gjelder overfor Kommunesektorens interesseorganisasjon (KS) som representerer alle skoleeiere i Norge.

Homopolitisk ektepar

Blyverket er gift med Helle Nyhuus, leder av Skeive dager. I et intervju med Blikk fortalte Nyhuus at hun ikke kunne gjengi reaksjonen da hun tok på seg lederansvaret for Skeive dager.«Det bør ikke komme på trykk!», uttalte Nyhuus. – Vi har alltid vært homopolitisk engasjert begge to, og traff hverandre i homopolitikken for mer enn 13 år siden, sier Blyverket til Blikk Nett. – Men Helle spurte ikke meg om hun kunne ta på seg vervet som Skeive dager-leder. Det måtte jeg ta til orientering - seinere enn mange andre for å si det sånn, sier Blyverket lattermildt. – Det betyr også at jeg ikke spurte Helle om «lov» til å påta meg nestleder-vervet. Men det jeg kan si er at det er klart jeg blir inspirert. Jeg blir nemlig inspirert av folk som tar ansvar og engasjerer seg - og sånn sett er Helle fortsatt en inspirator, og jeg blir veldig glad og stolt over at hun setter ungdom på dagsorden nå under sommerens Skeive dager i Oslo, sier hun og legger til at det er motiverende å være gift med en som brenner så mye for homosaken. – For min egen del gleder jeg meg veldig til å bruke kompetansen min i en organisasjon jeg opplever har blitt veldig profesjonell de siste årene, og som har et sekretariat og en leder med en politisk vilje og stor evne. Det er utrolig spennende å få lov til å kunne lære av andre og å bidra med det jeg kan. Det er et privilegium. Blyverket mener LLH er så mye mer enn kun en medlemsorganisasjon.– Vi jobber jo for alle. Faktum er at det er en stor del av oss som føler oss trygge og sterke, og som har det bra. Vi har kanskje kommet til et sted i livet hvor vi tenker at vi ikke trenger en organisasjon som LLH. Men det gjør vi. Kampen er ikke vunnet en gang for alle. Selv om det ser ut til at jeg har et godt og trygt liv, så vet man ikke hvor lenge det varer. Et samfunn er alltid på jakt etter syndebukker, og det vil alltid være slik at noen grupper er mer utsatte enn andre. Homoer og skeive kan igjen bli en utsatt gruppe i Norge. Så vi skal ikke legge ned våpnene ennå.

Powered by Labrador CMS