– NFF har et problem

Publisert

– Bråket rundt regnbueflaggene rører ved ryggmargen i idretten, sier Line Halvorsrud, leder av Skeiv Ungdom. Over tyve medlemmer fra Skeiv Ungdom stilte utenfor Ullevaal Stadion lørdag 31. mai da Norge møtte Russland til landskamp. Skeiv Ungdom var lett å få øye på i sine grønne t-skjorter med slagordet #nohatespeech på brystet. De sørget for at regnbueflaggene ble distribuert rundt hele stadion, i tillegg fikk deres egne spesialdesignete flagg, med norsk flagg på en side og regnbue på den andre, nye beundrere. Halvorsrud har fulgt debatten de siste dagene og er spesielt opptatt av hvilke signaler Norges fotballforbund sender til unge idrettsutøvere når de forsøker å forby regnbueflagg på tribunene.– Jeg tror denne saken går inn på utøvere og andre som er interessert i sport, sier Halvorsrud som er bekymret for at NFF nå får et alvorlig imageproblem. – Jeg tror de allerede har et imageproblem på dette området. Jeg har i løpet av de siste dagene vært i kontakt med flere av våre medlemmer som er idrettsaktive for å høre deres tanker og ideer rundt dette. Tilbakemeldingen jeg får er at de aller fleste føler seg inkludert i det laget eller det idrettsmiljøet de er med i, sier Halvorsrud. Det er på det administrative nivået det svikter mener Skeiv Ungdom.– Det systematiske arbeidet hvor alle ledere og kretsene skal være tydelige på at homofobi og transfobi ikke aksepteres er ikke tilstede på samme måte som for eksempel antirasisme.

– NFF har misforstått

NFF brukte politikk som argument for ikke å ville slippe til regnbueaktivister på tribunene. Halvorsrud har vanskelig for å se at kampen mot homofobi og transfobi er noe mindre eller mer politisk enn antirasistisk arbeid.– NFF ga kanskje klar beskjed om at de ikke forholdt seg til denne saken, fordi fotball skal være upolitisk. Men hvis de tror at det er å være nøytral, ja så har de misforstått. Det blir som hvis noen roper «Per er homo» i et klasserom, og læreren ikke sier noe på det fordi skolen ikke vil ta stilling til politikk – da er det det samme som å samtykke, sier Halvorsrud og legger til, – Det er nettopp det NFF gjør i denne saken. De tier fordi dette er noe de ikke ønsker å se på sin arena. Man kan rett og slett ikke tie. Det går bare ikke.

Pussig redegjørelse

I forkant av kampen mellom Norge og Russland på Ullevaal Stadion lørdag 31. mai kom det en redegjørelse fra NFF hvor de modererte flaggforbudet, og samtidig meldte en frykt for nakne aktivister med regnbueflagg på banen. En påstand som har blitt møtt med hoderisting i lhbt-miljøet.– NFF skal ha ros for at de i hvert fall forsøkte og at de forsto at den første strategien ikke fungerte, slik at de revurderte uttalelsene de kom med først. Nå sto de plutselig for mangfold. Men redegjørelsen inneholdt også noen spesielle begrunnelser. For eksempel avsnittet hvor de hevder det har vært et problem med nakne mennesker som løper ut på banen. Det var pussig, mildt sagt, sier Halvorsrud til Blikk Nett.

Ungdomskonferanse under EuroPride

Skeiv Ungdom vil fortsette å jobbe for å holde fokus på arbeidet mot homofobi og transfobi, ikke bare i idretten, men over alt. Under EuroPride i juni arrangerer Skeiv Ungdom en ungdomskonferanse på Kulturhistorisk museum. Konferansen åpner 23. juni og på agendaen står blant annet «Toleranse, et fy-ord?»Alt arbeid i Skeiv Ungdom bygges i dag på normkritikk. Normkritikk er en tilnærming til antidiskrimineringsarbeid som bygger på at grunnen til diskriminering ligger i strukturene og sånn sett er et samfunnsansvar. Dette til forskjell fra toleransepedagogikk, som er det mest vanlige i Norge, hvor årsaken til diskriminering tillegges individet og ansvaret for å stanse diskrimineringen også legge til minoriteten i stede for majoriteten. Skole- og antidiskrimineringsrådgiver i Skeiv Ungdom Kai Eidsvik og Silje Mathisen vil gi en innføring i denne tilnærmingen for alle som er interessert i tema. Fra Danmark kommer Christoffer Jax, leder i LGBT-Ungdom Danmark, for å presentere prosjektet Normstormer, og deres erfaringer med arbeidet. Lhbt-ungdom i Europa får også et spesielt fokus på konferansen. Russland har fått mye oppmerksomhet i det siste grunnet situasjonen for skeive i landet, men finnes det god nyheter fra Øst-Europa? Orlaith Hendron og Ashot Gevorgyan fra IGLYO (International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer Youth and Student Organisation) gir et innblikk i situasjonen for unge skeive i Europa. Konferansen fortsetter 24. juni og da står blant annet hiv på timeplanen.Mange, spesielt unge, har fortsatt liten eller ingen kunnskap om hiv. Stigmaet rundt hiv blir positives seksualliv.I panelet sitter Anders Bakken, leder i LLH Innlandet og vertskap for LLH OAs cafe for hiv-positive, Åshild Vige, nestleder i Landsrådet for norske barne- og ungdomsorganisasjoner og tidligere leder i Skeiv Ungdom, samt Leif-Ove Hansen, leder i HIV-Norden. Lhbt-personer med minoritetsbakgrunn møter noen ganger andre utfordringer en lhbt-personer uten minoritetsbakgrunn. Er den skeive ungdomsbevegelsen i Norge flink nok til å ta disse perspektivene med seg i sitt arbeid? Susanne Demou Øvergaard fra Skeiv Verden deler erfaringer og kunnskap om hvordan man som bevegelse kan bli bedre på å inkludere lhbt-personer med minoritetsbakgrunn i ungdomsbevegelsen.

Mer info og fullstendig program finner du her: 

europride2014.com/hjem/pride-house-2014

Les også:

Regnbuekluss på Ullevaal

Powered by Labrador CMS