Skeiv sommer

– Jeg kjenner så mange skeive muslimer som lever i frykt og fordømmelse

Noman Mubashir skal være mye hjemme denne sommeren. Ellers brenner han for at yngre generasjoner skal slippe noen av pinslene han selv og andre har gått gjennom. 

Noman Mubashir er kåret til Skeivt forbilde av avisa Nationen.
Publisert Sist oppdatert

I intervjueserien Skeiv sommer har vi i år snakket med mange av dem som nylig ble kåret til et Skeivt forbilde av avisa Nationen.

Noman Mubashir, var som Nationen skriver, første nyhetsanker på NRK med utenlandsk bakgrunn. Senere har han ledet en rekke tv-program på kanalen, blant dem Migrapolis. 

I 2023 var han aktuell med TV-serien på NRK «Lett å hate». I serien ville han finne ut hvorfor folk hater sånne som han, og hvorfor han fortsatt skammer seg over den han er.

Mubashirs siste programlederjobb for NRK var 50-årsmarkeringen av Oslo Pride for et par uker siden. 

– Hva betyr en sånn utmerkelse, som denne i Nationen, for deg?

– Det er både hyggelig, motiverende og en fin anerkjennelse. Jeg håper også arbeidet vi gjør for de skeive kan motivere andre til å heve sin stemme, sier Mubashir til Blikk, og legger til: 

– Vi har kommet langt men vi er langt fra mål. Det er mange som bare er med på festen, men ikke kampen. Derfor blir belastningen større på de som står i bresjen. Av og til er belastningen så stor at de gir seg. Det er synd. 

– Hva gjør du i sommer?

– Jeg blir mye hjemme for en gang skyld. Norge er jo fantastisk på sommeren hvis det er fint vær. Jeg skal besøke venner i Larvik Tønsberg, og trolig Mosjøen. 

– Gleder meg blant annet til å holde tale og gå i paraden under Skeive sørlandsdager i Kristiansand. Mulig jeg skal på Arendalsuka også.

– Beste sommerminne?

– Jeg tilbrakte mange somre i London som tenåring. Det var fantastisk. Jeg har familie der. Å bo hjemme hos ekte London-innbyggere i et helt vanlig engelsk nabolag anbefales. Alt var et eventyr: De store shoppingsentrene, musikken, t-banene, parkene, moten og maten. 

– Den gang hadde London så mye vi ikke hadde i lille Norge. Starbucks, Top Man, Nike Store, Boots, Costa Cafe, Pizza Hut, Odeon kinoer, Blockbuster, Marks and Spencer og gigantiske platebutikker som HMV og Virgin.

– Verste sommerminne?

– Den sommeren det regnet i en hel måned og jeg ikke skulle på utenlandstur. 

– Liker du spontane turer, eller er du en planlegger?

– Begge deler. Jeg har kastet meg på mange turer gjennom årene. Barcelona, Nice, Budapest, Mykonos. Mulig det skjer i sommer også. Litt avhengig av været og priser. Jeg har lyst til å se Malta. 

– Hvilke skeive saker brenner du for?

– Mer frihet og aksept for skeive muslimer. Jeg kjenner så mange skeive muslimer som lever i frykt og fordømmelse. Det er forferdelig vondt å se. 

– Jeg brukte lang tid på å akseptere meg selv og få andre til å akseptere meg. Men dagens unge må få lov til å slippe alle pinslene min generasjon måtte gjennom. 

– Hva leser og ser du på i sommer?

– Jeg skal lese Pascal Engman. Det er drivende god svensk krim. Gjør også ferdig en fantastisk bok om moderne tyrkisk historie skrevet av Stian Bromark. 

– Leser også i en sterk diktsamling med norsk-pakistanske Mira Hussain: «Hjertet er en rabiat bikkje». 

– Favorittsommerlåt?

– Vanskelig å velge, men spiller alltid «La Tortura» med Shakira 

Powered by Labrador CMS