Norge på skeiva

Pridesesongen i Norge gir seg ikke før i november.

Publisert

Årets Oslo Pride Parade har slått alle tidligere rekorder, med over 40 000 deltakere, 129 innmeldte bidrag og 250 000 tilskuere langs paraderuten.

– Det har vært en helt fantastisk dag. Pride Paraden er høydepunktet under Oslo Pride og vi er så utrolig stolte at så mange ønsker å delta i denne viktige markeringen sammen med oss, sier festivalsjef i Oslo Pride, Fredrik Dreyer.

Årets Oslo Pride har slått flere rekorder. Aldri før har så mange mennesker vært innom de ulike delene av Oslo Pride. Pride House har hatt rekordmange besøkende med over 2350 innom. Pride Art, som har siste utstillingsdag søndag 2. juli har aldri hatt så mange innom utstillingen sin i Rådhusgalleriet og Pride Park har vært meget godt besøk.

– Vi har hatt et veldig sterkt program i år, dette gjenspeiles i besøkstallene både på Pride House og Pride Art, sier Dreyer.

Verken Oslo Pride eller andre pridefestivaler her i landet hadde vært mulig å gjennomføre uten frivillig innsats.

– Det hadde ikke vært mulig uten de 50 helårsfrivillige og over 250 frivillige som jobber under de ti dagene Oslo Pride foregår. Jeg er så utrolig stolt av dem alle sammen, sier festivalsjef Fredrik Dreyer.

Blikks paradebilder ser du lenger ned i saken.

PRIDE NORGE RUNDT

Sitt ikke hjemme med Post Pride Blues. Du kan få med deg flere pridefestivaler i Norge i løpet av året. Sjekk Blikk Netts oversikt.

JULI

6.7–9.7

Trænafestivalen, Træna

Træna er en av landets minste kommuner med rundt 500 innbyggere. På Husøy hvor festivalen finner sted, bor det 400 mennesker. På årets program for Trænafestivalen og Træna Pride som har inngått tett samarbeid, står både Oslo fagottkor og klubb med Seksuell. Træna Pride arrangerer den årlige paraden som i 2015 var knappe 15 meter lang, men som vokste seg til hele 300 meter i fjor sommer!

Info:

trena.net

AUGUST

24.8–27.8

Skeive Sørlandsdager, Kristiansand

Skeive Sørlandsdager arrangeres av FRI Sør og er landsdelens største feiring av mangfold. I dagene før fjorårets festival stjal og brant høyreekstreme regnbueflagg som var hengt opp. Men Skeive Sørlandsdager mobiliserte gode krefter og kunne skilte med paraderekord. Program for 2017 er ikke klart i skrivende stund.

Info:

facebook.com/Skeivisor/

11.8–13.8

Sápmi Pride 2017

Sápmi Pride ble arrangert for første gang i 2014 i Kiruna, og så i Karasjok i 2015. Historiens tredje Sápmi Pride i Kautokeino ble flyttet fra Enare i Finland til Kautokeino da menighetsrådet vedtok at de ikke ville vie likekjønnede i kirken i Kautokeino. I år blir det festival i Enare slik planen var i fjor.

Info:

facebook.com/sapmipride

30.8–3.9

Stavanger på skeivå

Stavanger på skeivå ble første gang arrangert i september 1999 og har med årene lyktes i å sette Norges fjerde største by på kartet både som homovennlig og mangfoldig. Festivalen har tradisjonelt hatt et bredt program med politikk, underholdning og kultur, og i år går det for første gang også en prideparade gjennom sentrum.

Mer info:

skeiva.com

SEPTEMBER

9.9–17.9

Trondheim Pride

Trondheim hadde også rekordstort oppmøte i paraden under Trondheim Pride i fjor. Rundt regnet 3 500 deltok i prideparaden, hvilket er hele 1 500 flere oppmøtte enn året før. Grått vær hindrer ikke feststemte trøndere i å ta del i feiringen. Trondheim Pride byr ellers på en rekke kulturarrangement og politiske debatter.

Mer info:

trondheimpride.no

23.9

Pridemarsj 2017: Gaustatoppen

FRI Telemark, i samarbeid med Telemark fylkeskommune, er stolte av å kunne invitere til eget pride-arrangement: Pridemarsj 2017 - Gaustatoppen.

Mer info og påmelding: Pridemarsj 2017: Gaustatoppen

NOVEMBER

4.11–12.11

Tromsø Arctic Pride

I november feirer Tromsø Arctic Pride nok en gang mangfoldet på 69 grader nord. Alle farger, kjønn og filer er velkommen til en kald, men varm og imøtekommende vinteruke med kulturarrangementer, debatter, film og festligheter. Festivalen første parade i 2015 kunne skilte med 320 deltakere. I fjorårets gikk det hele 1020 som en fin avslutning på uka.

Info:

arcticpride.no