Norgesvennen Margaret Cho

Vinn billetter til Margaret Cho «Fresh Off The Bloat» på Latter 12. desember.

Publisert

Margaret Cho havnet nylig på magasinet Rolling Stone sin liste over de 50 beste stand up-komikerne gjennom tidene. Hun deler listeplass med en rekke stand up-ikoner, som Wanda Sykes og Tig Notaro, begge lesbiske, samt Sarah Silverman og Amy Schumer, og ikke minst humordronninga Joan Rivers.

Fresh og nykter

Sist Margaret Cho besøkte Oslo var det med showet The PsyCHO Tour i 2015, og hun var drittforbanna. Nå ser det ut til at hun har blitt lettere til sinns, men det finnes ingen garantier.

– Showet Fresh Off The Bloat er det sjukeste showet jeg har gjort noensinne, sier Margaret Cho.

– Bestemoren min hevdet jeg så like oppblåst ut som et lik som har ligget i et tjern i flere døgn. Koreanere har de giftigste tungene av alle asiatere, sier Cho og forteller at «Fresh Off The Bloat» er en personlig historie.

– Jeg er «fresh off» dop, alkohol, selvmord og har funnet veien tilbake til livet. Det er som å ha blitt fisket ut av elven Styx. Det er meta. Det er magisk. Det er meg.

Margaret Cho. Foto: Albert Sanchez.
Margaret Cho. Foto: Albert Sanchez.

Fra Seoul til San Francisco

Margaret Cho (48) startet karrieren med å beskrive seg selv som «verdens største fag hag», men med årene har hun tatt skrittet over i kategorien queer. Hun elsker menn, kvinner og transpersoner og identifiserer seg som bifil.

Hadde noen fortalt henne at hun en dag skulle stå på en scene i Oslo, Norge den gang hun startet karrieren som standup-komiker på begynnelsen av 90-tallet, hadde hun ristet på hodet.

– Men verden har blitt så liten, takket være sosiale medier. Nå er vi opptatt av de samme tingene, hører og leser de samme nyhetene og er oppdatert på de samme temaene. Det merkes på publikum, enten de er i Oslo eller i Sydney i Australia.

Homofansen hennes fikk virkelig opp øynene for Cho da hun i 2000 turnerte med showet I’m the One That I Want hvor hun snakket om oppveksten i San Francisco, der foreldrene hennes drev bokhandel. De hadde flyttet dit fra Seoul i Korea fire år før datteren Margaret ble født.

Margaret Cho. Foto: Alnert Sanchez.
Margaret Cho. Foto: Alnert Sanchez.

Allerede som 16-åring debuterte hun som komiker på scenen. I ungdomsårene vanket hun sammen med homser, transer og dragdronninger og ble også tidlig kjent med byens lærhomser. Cho ble tidlig krøket i lhbt-faget.

Men for moren hennes ble møtet med byens homokultur en sjokkartet opplevelse. Chos observasjoner og imitasjoner av hennes reaksjoner har hun brukt mye av i sitt humormateriale opp gjennom årene.

– Men da jeg rundet i 40 år, tok jeg begrepet «mor» inn i en annen sfære. Da handlet det ikke lenger så mye om min egen mor, men mer om min rolle som morsfigur for mange lhbt-personer, sier Cho og mimrer tilbake til 2013 og showet Mother som hun turnerte hele Europa med.

– Folk dør!

I showet Assassin i 2005 tok hun et skikkelig oppgjør med de høyrevridde religiøse miljøene i USA.

– De er besatt av homoseksualitet, og ser det overalt. Til og med i barneserier som «Sponge Bob». Det er latterlig. Hadde Jesus kommet tilbake nå, ville han ristet på hodet og ropt høyt: «Det var ikke det jeg mente!»

Da Margaret Cho sto på scenen på Latter i 2015 med The PsyCHO Tour tok hun for seg temaer som politivold, rasisme, homofobi, sexisme og mye annet som gjør Cho forbanna.

– Folk dør på grunn av hudfargen sin! Skjønner du?

Margaret Cho tok også tak i utviklingen i Russland, spesielt den kontroversielle propagandaloven, og hadde noen solide spark til Putin og hans homofobe fotsoldater.

– Men vi kan ikke bare peke på Russland og Putin og bruke det som skjer der som et eksempel på alt som er galt i verden. USA har mye å svare for også. Se på alle drapene på rasifiserte transkvinner. Transkvinner blir drept hver eneste dag eller så tar de sitt eget liv på grunn av fordommer og hat. Vi må få en slutt på dette, nå!

Rasisme i homomiljøet

Å snakke om rasisme i eget miljø er et sårt punkt for mange, men Margaret Cho er mer enn villig til å vri kniven rundt i såret.

– Selv om man tilhører ei minoritetsgruppe, så betyr ikke det at man er fri for fordommer mot andre grupper i samfunnet. Man skulle tro at de som opplever undertrykkelse også evner å se undertrykkelsen av andre. Men slik er det ikke, sier Cho og forteller at lhbt-miljøet har et ansvar og etterlyser interseksjonell tenkning og handling.

– Det viktigste er å gjenkjenne sine egne privilegier, som hvit og mann – og ikke minst som hvit, homoseksuell mann. Den gruppa tar mye plass i lhbt-miljøet, sier Cho og vet at hun snakker om gruppa som også utgjør en stor andel av fanskaren hennes.

– Men dette må løses i fellesskap. Det er ikke lenger snakk om homo versus streit, hvit versus svart, kvinner versus menn. Problemene i verden ligger dypere enn det.

Spiller i ny film med Will Smith

I tillegg til å legge ut på turné med «Fresh Off The Bloat» er Margaret Cho aktuell på flere felt i tiden som kommer.

Tv-selskapet TNT Network har plukket opp Cho sitt nye tv-prosjekt «Highland» og er i ferd med å produsere en pilotepsiode. «Highland» er sentrert rundt to dysfunksjonelle koreansk-amerikanske familier som kommer sammen etter en tragedie. Det viser seg at den mest pålitelige personen i denne sammenhengen er hun som nettopp har kommet ut fra avrusning. Noe som gir et hint om at Cho har brukt sine egne erfaringer i tv-serien.

22. desember blir Margaret Cho å se i Neflix-filmen «Bright», hvor hun spiller med blant annet Will Smith og Noomi Rapace.

Konkurranse

Du kan vinne billett til deg og en venn.

Spørsmål: Hva heter det lesbiske reiseselskapet som booket Margaret Cho på et hval-cruise til Alaska?

(Hint: svaret finnes i stand up-showet «I'm the One That I Want» (2000)

Svaret sender du til: [email protected]

Mer eposten «Margaret Cho». Husk å skrive navnet ditt og telefonnummer.

Svarfrist: fredag 8. desember.

Margaret Cho «Fresh Off The Bloat», tirsdag 12. desember kl. 19, Latter, Holmens gate 1, Aker Brygge.

Info og billetter: Latter