Norske Gutter og Skeiv Verden

Publisert

Det sagnomsuste bandet Norske Gutter rører på seg igjen. Det kan gi mynt i kassen til Skeiv Verden. Bandet Norske Gutter er Stein Fosslies prosjekt som for snart 33 år siden slapp singelen «Gud Signe» - en låt det ble bråk om. Stein Fosslie, som hadde bakgrunn som skribent i anarkistiske Gateavisa og stifter av det seksualpolitiske bladet Supergutt, slapp høsten 1980 platedebuten til Norske Gutter i form av 7-tommeren «Hvem faen tror du du er»/«Mamma, mannen ga meg gonoré» på Helge Gaarders nystartede Zado-label. Singlens innpakning og innhold var av et slag kongeriket Norge ikke hadde sett maken til. Nasjonalromantiske motiver ble homoerotisk parodiert på coveret, og tekstene forskrekket puritanere i alle leire. Neste utgivelse, «Madam Arthur»/«Jenny Jenny», var et spark mot dobbeltmoralisme, men det var den tredje tre år senere, «Gud signe»/«Dans», som førte til beskyldninger om majestetsfornærmelse og ble nektet spilt av NRK. Teksten «Gud Signe», framført med karakteristisk dragvokal av Cecilie Nilfisk, malte et bilde som gir selv de mest hardbarka en real klump i halsen. Fortellingen om arveprinsen som skrever på senga var drøy, men også full av frekk humor. I disse dager rører Norske Gutter på seg igjen og fredag 29. januar slippes debutsingelen «Hvem faen tror du du er»/«Mamma, mannen ga meg gonoré» i nyrestaurert versjon til glede for gamle og nye fans.

Dugnadsånden lever

Blikk Nett møter Stein Fossli hos Skeiv Verden i anledning relanseringen. Møtestedet er ikke tilfeldig.– Først kan jeg avsløre at alle låtene til Norske Gutter vil slippes på nytt i nyrestaurerte versjoner i løpet av året. I tillegg kommer det en samleplate med alle låtene også i løpet av året. Om låtene har fått lydoppussing, så er ideen bak Norske Gutter den samme som i gamle dager: dugnadsånden.– Vi tjente aldri penger på Norske Gutter eller på musikken vår. Det var aldri målet heller, sier Fossli til Blikk Nett. – Røttene mine, og røttene til Norske Gutter, ligger i motkulturen. Nettopp derfor føler jeg det riktig å donere inntektene fra salget av «Hvem faen tror du du er»/«Mamma, mannen ga meg gonoré» til en viktig sak. Og arbeidet som organisasjonen Skeiv Verden gjør er helt i samme ånd som Den Norske Gutter alltid har hatt.

Privilegert cismann

Stein Fossli mener det mange likhetspunkter mellom filosofien Norske Gutter levde etter for 35 år siden og den Skeiv Verden står for i dag.– Skeiv Verden gjør et viktig stykke arbeid for en minoritet i minoriteten. Da Norske Gutter holdt på var vi en minoritet i lhbt-bevegelsen. Vi var utskuddene - og utskudd har alltid tatt vare på hverandre. Sånn sett er Skeiv Verden en viktig organisasjon som er til for dem som havner nederst på rangstigen i dagens samfunn. Fossli tar konsekvensen av sine egne privilegier når han går til det skrittet å donere bort inntektene fra salget av singelen «Hvem faen tror du du er»/«Mamma, mannen ga meg gonoré».– Jeg er en hvit cismann som for lengst har passert 50 – og jeg vet jeg er privilegert i forhold til den gruppen Skeiv Verden jobber for og med.

Skeiv Verdens asylfond

Blikk Nett møter Stein Fossli hos Skeiv Verden hvor han og generalsekretær Susanne Demou Øvergaard skal i gang med en pressemelding om samarbeidet.– Skeiv Verden har ikke opplevd å bli kontaktet av artister på denne måten tidligere og vi er ekstremt ydmyke når Norske Gutter, som jo er en viktig del av den skeive historien, velger å gi inntektene sine til oss, sier Demou Øvergaard til Blikk Nett. Hvilke pengesummer det er snakk om er umulig å forutse.– Vi håper jo folk vil kjøpe musikken slik at de er med å støtte opp om arbeidet vårt – men uansett hva summen ender på, så synes vi det er en utrolig flott gest, og ikke minst en anerkjennelse av Skeiv Verdens arbeid fra noen som har holdt på en god stund i miljøet vårt. Pengene som kommer inn til Skeiv Verden skal brukes på konkrete tiltak.– De skal brukes på asylfeltet. Skeiv Verden har et eget asylfond som brukes til å dekke reisekostnader for asylsøkere slik at de kan delta å skeive arrangementer og lignende. Skeive asylsøkere bor ofte på mottak som ligger i grisgrendte strøk, så det å få muligheten til å delta på sosiale treff og andre arrangementer er utrolig viktig og oppløftende.

Inspirerende gest

Likhetene mellom Norske Gutter og Skeiv Verden er kanskje ikke åpenbare, men både Demou Øvergaard og Fossli mener det er mange fellestrekk.– Homohistorien er ikke bare veldig hvit – den har også vært normativ. Jeg husker den tiden da transene ble kastet ut av demonstrasjonstog og hvor det var mye fordommer mot utskuddene i miljøet. Gruppen Skeiv Verden jobber for blir også ofte møtt med fordommer og uvitenhet, sier Stein Fossli. Demou Øvergaard mener å se en endring i lhbt-miljøet.– Jeg tror majoriteten av lhbt-miljøet begynner å våkne og at det nå ser hva som er i ferd med å skje. Men samtidig ser Skeiv Verden selv at vi må jobbe enda bedre for å synliggjøre de utfordringene vår målgruppe møter i dagens samfunn. Sånn sett er gesten fra Norske Gutter en fin inspirasjon til å arbeide videre, avslutter Susanne Demou Øvergaard. Norske Gutter «Hvem faen tror du du er»/«Mamma, mannen ga meg gonoré» er i salg fredag 27. januar og utgivelsen feires med slippfest på Revolver samme kveld.

Mer info om arrangementet: Slippfest for Norske Gutter: Norsk Råkk + Paul´s Formula