Norwegian hedrer Harvey Milk

– Vi kan ikke tenke oss en bedre måte å hedre Harvey Milks tapperhet og mot på, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

Publisert

– Vi kan ikke tenke oss en bedre måte å hedre Harvey Milks tapperhet og mot på, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

I 2002 utfordret Norwegian et veletablert og langvarig flymonopol, og nettopp derfor falt det naturlig for selskapet å smykke halefinnene på Norwegians fly med personer som har sprengt grenser, utfordret normer og inspirert andre. I dag har Norwegian halehelter fra flere av landene de har etablert seg i, inkludert alle de nordiske landene, Spania, Frankrike, England, Irland, Skottland og USA. Og den nyeste halehelten har adresse San Francisco, USA: menneskerettighetsforkjemperen Harvey Milk.

Harvey Milk vil pryde halefinnen til Norwegians 787 Dreamliner, som leveres i slutten av mars.

Hvem var Harvey Milk?

«Hvis en kule skulle gå inn i hjernen min, la den kula sprenge opp hver eneste skapdør», sa USAs første åpne homopolitiker, Harvey Milk i sin tid.

Harvey Milk er en legende blant rettighetsforkjempere i USA. Milk ble valgt inn San Franciscos byråd i 1977, og han er kjent for å bygge opp grasrota av det politiske homomiljøet i byen. I de 11 månedene han satt i byrådet fikk han blant annet hindret at homofile og lesbiske lærere fikk sparken på grunn av seksuell orientering.

Dessverre fikk Milk en kort karriere. Han ble skutt og drept i 1978 av den misfornøyde tidligere ansatte, Dan White. Drapet skjedde i rådhuset, på samme sted som statuen skal bli satt opp. White skjøt og drepte ordføreren og skadet mer enn 160 mennesker i samme hendelse.

Harvey Milk var sikker på at han kom til å bli drept og hadde derfor laget mange lydopptak som skulle spilles etter hans død. Det er fra disse kassettene det legendariske utsagnet om at skapdørene måtte sprenges opp dersom han fikk en kule i hodet en gang.

Morderen, Dan White, fikk kun sju års fengsel for gjerningen og dette skapte opprør i det homofile miljøet i San Francisco.

Utrøttelig vilje

At Harvey Milk nå får plass på halefinnen til et Norwegian fly er helt naturlig ifølge gründer og administrerende direktør Bjørn Kjos.

– Norwegian ble etablert med grunnideen om å tilby billige flyreiser til alle. Når vi nå fortsetter å vokse, er vårt budskap om inkludering et overordnet mål og det er noe som samler våre kunder, ansatte og partnere over hele verden. Harvey Milks visjon var, lik vår, banebrytende. Han viste en utrøttelig vilje til å se forbi menneskers ulikheter og han fokuserte i stedet på hva det er som fører mennesker sammen, sier Kjos i en pressemelding.

– Vi kan ikke tenke oss en bedre måte å hedre Harvey Milks tapperhet og mot på enn å dedikere en Boeing 787 Dreamliner til hans kamp for like rettigheter, avslutter Norwegian-sjef Bjørn Kjos.