TV

Skeivere «Rykter»

– Det er fortsatt viktig å vise frem den usikkerheten om egen seksualitet som mange ungdommer kan sitte med hvis de ikke føler seg som «alle andre», sier serieskaperen bak NRK-serien «Rykter», som nå er inne i tredje sesong. 

Mathias (til venstre) og Erik (til høyre) i sesongfinalen av sesong 2.
Publisert

Sesong 2 av den populære ungdomsserien «Rykter» endte med en cliffhanger få hadde ventet seg; et kyss mellom to av fortellingens hovedkarakterer Mathias og Erik.

Nå har spente fans måttet vente på fortsettelsen i over et år før serien var tilbake i slutten av august. 

– Flere har siden slutten av sesong 2 gått tilbake til tidligere episoder og begynt å lete etter tegn på hva som skulle skje. De finner både tiltenkte, og helt ærlig, også tilfeldige clues i flere av episodene, sier Christoffer Viskum Ebbesen og Sigrid Clementine Kolbjørnsen itil Blikk. 

De er begge manusforfattere, Ebbesen er serieskaper og Kolbjørnsen er én av i alt fire regissører som jobber på serien. 

Det har vært spennende for teamet å følge reaksjonene gjennom den nye sesongen. 

De forteller at de har opplevd at mange engasjerer seg i historien til de to guttene, både i Norge og i resten av verden. De har til og med fått tilsendt italiensk fanfiction.

Oppvekst på godt og vondt

Ebbesen forteller at serien i hovedsak handler om det å være ung og alle utfordringene som kommer med det. De ønsket å vise oppvekst, vennskap og kjærlighet på godt og vondt. 

Alle karakterene vises både som snille og slemme.

– Mye av arbeidet vårt handlet egentlig om å veve én stor historie sammen av mange små eksempler på ungdomslivet sine utfordringer, sier Ebbesen.

De to manusforfatterne hadde mange timer med sosiale medier mellom seg i utviklingsfasen av serien. 

De har fulgt med på ungdommens handlinger og hierarki, og har skjønt at ungdommens verden kan være både ærlig, kjærlig og nådeløs.

Regissør Andreas Søfteland Milde forteller at de unge skuespillerne selv blir som et kompass for unges språk og væremåte i dag.

– Vi har selv vært unge, men de lever i det her og nå. De blir våre dommere på om karakterene ville snakket slik og reagert på den og den måten, også videre. Sammen finner vi fram til en sannhet i karakterene og historien.

Milde er selv homofil, og tror det kan ha gitt ham mer innsikt i skeiv ungdoms liv enn hva en heterofil regissør vil kunne ha mulighet til. 

– Jeg tenker ikke at det må en skeiv regissør til for å fortelle en skeiv historie. Men regissøren må ha empati og innsikt i karakterene hen er med på å male fram, forklarer han.

Skaper tilhørlighet og rekrutterer allierte

Ebbesen og Kolbjørnsen mener det fortsatt er for tidlig å kalle det Mathias og Erik har for en romantisk storyline, men de forteller at allerede i første utkast til manuset kysset Mathias og Erik i sesongfinalen.

– Vi ville gjerne vise all den tvil som Mathias har inne i seg, selv om han på utsiden begynte historien som kongen av Vesterøy med kjæreste og full kontroll, skriver de.

Den nye sesongen av «Rykter» rommer mer skeiv tematikk. 

I tillegg til å skildre Mathias sine kvaler med egen seksualitet, blir vi og introdusert for Olivia, en jente fra Oslo med lesbiske mødre. 

Olivia blir fort Mathias sin største støttespiller i det han tviler på og utforsker egen legning. 

– Vi bor heldigvis i et land hvor det på mange måter er trygt å være skeiv og si det høyt. Men det er fortsatt viktig å vise frem den usikkerheten om egen seksualitet som mange ungdommer kan sitte med hvis de ikke føler seg som «alle andre», forteller Ebbesen. 

Regissør Milde forteller at som skeiv ungdom på 90-tallet følte han stor mangel på positiv representasjon. 

Han opplevde at skeive karakterer som regel var redusert til stereotypier og/eller led tragiske skjebner. 

– Det var svært etterlengtet for meg å få se skeiv representasjon som kunne gi meg et håp for min egen framtid, spesielt før jeg kom ut av skapet, sier Milde

– Alle som vokser opp, skeiv eller ikke, søker nok å kunne identifisere seg med noen gjennom fortellinger. Vi som er skeive er en minoritet, og representasjonen er med på å gi oss noen å identifisere oss med vi og. Også er det med på å gi andre i publikum en mulighet til å få innsikt i en skeiv fortelling. Det skaper allierte, utdyper han.

Å se hvor mye bredere representasjonen er i dag gir Milde stor glede. 

Han ser lyst på fremtiden til skeive fortellinger på skjermen, og håper å se mange gode, skeive fortellinger i årene som kommer.

Powered by Labrador CMS