På LLHs siste landsmøtedag ble leder Bård Nylund gjenvalgt og Brita Møystad Engseth valgt som ny nestleder.

Nominasjonen av Møystad Engseth som ny nestelder i LLH kom som en overraskelse på mange, men nyheten ble godt mottatt i miljøet. Det viste seg også i dag på landsmøtets siste dag da Brita Møystad Engseth ble enstemmig valgt som Bård Nylunds makker i LLHs ledelse.

Blikk Nett møter Brita Møystad Engseth etter endt landsmøte på Vulkan i Oslo og vil gjerne ha svar på hvorfor hun takket ja til nestledervervet.
– Vi som kom ut på midten av 80-tallet var halvveis politisk og halvveis partyhomoer. Og så sløste vi bort all politikken fordi vi fikk det meste vi hadde behov for, og det kom nesten av seg selv etter hvert. Underveis i denne lykkerusen glemte vi å lære opp en ny generasjon homoer. Men ikke bare de. Vi glemte også å lære opp mammaer, pappaer, familiemedlemmer og alle de «der ute». Det viser seg i dag ved at det fortsatt kommer ut homoer og transpersoner av skapet som tror de er de eneste i verden som føler slik de gjør, sier Møystad Engseth til Blikk Nett.

Nå vil hun ta sin del av ansvaret ved å tre inn i en lederrolle i LLH.
– Tenk at det å fortelle til mamma og pappa at man er homo fortsatt er en greie. Tanken på at det er slik gjorde at jeg takket ja til nestleder vervet og engasjerer meg i lhbt-saken.

Møystad Engseths rolle som nestleder er i grunnen helt naturlig. Da OL-hysteriet rundt Sotsji sto på som verst hadde hun klare meninger om situasjonen internasjonalt med hensyn til lhbt-rettigheter.
– Men jeg føler at det internasjonale perspektivet er godt ivaretatt allerede i LLH, så det er ikke et område jeg føler jeg må kaste meg over sånn umiddelbart. I tillegg til å ivareta en ny generasjon skeive er jeg opptatt av etniske minoriteter og deres forhold til homser, lesber, transpersoner og bifile – men like opptatt er jeg av homofiles forhold til etniske minoriteter.

Den nye nestlederen bruker de første minuttene i sin nye posisjon til å verve nye medlemmer.
– Og hvorfor skal man være medlem i LLH? Jo, det skal man være fordi man har et ansvar for eget liv, men også for andres. Ønsker man å ha det bra som lesbe, homse og skeiv, transperson eller bifil, så bør man være medlem av LLH. Det er alt for mange gratispassasjerer.

Menneskerettigheter
Når Blikk Nett møter Bård Nylund etter landsmøtet er han vel så glad for å få Brita Møystad Engseth med på laget som han er over å bli gjenvalgt som leder.
– Med Brita som nestleder får LLH en mulighet til å nå ut til veldig, veldig mange. Det er et privilegium for oss at folk har lyst å bruke tiden sin på lhbt-kamp.

Nylund har tro på at lesbefokuset også vil få vind i seilene med den nye nestlederen.
– Jeg håper og tror det – og det er noe vi vil ha godt av.

LLH-lederen er vel så fornøyd med sitt nye sentralstyre som også ble valgt på tampen av landsmøtet i helgen-
– I tillegg til Brita, som jo er en profilert person, så har vi blant annet fått med
Esben Esther Pirelli Benestad, som er en av de tyngste fagpersonene på trans, og Markus Brun Hustad, kjent som åpen bifil fra en P3-dokumentar – og bifile er viktig at er representert i LLH. Det er bare noen av de flotte folkene i sentralstyret, som for øvrig består av kompetente og veldig dyktige folk.

LLH var veldig godt synlig i det offentlige da de under OL i Sotsji samarbeidet med Amnesty, Helsingforskomiteen og Bellona. Engasjementet og synligheten sørget for medlemsøkning i LLH. Nå vil de ha flere medlemmer.
– LLH må i større grad ha en utadrettet virksomhet. Vi må også i større grad bli flinkere til å synliggjøre den utadrettede virksomheten vi allerede gjør. Som for eksempel pridefestivaler. Nær sagt alle pridefestivaler som arrangeres her til lands arrangeres av LLH. EuroPride i Oslo til sommeren arrangeres av LLH Oslo og Akershus. Det tror jeg ikke alle er klar over, sier Nylund til Blikk Nett.

Ifølge LLH-lederen vil vi se mer til LLH på grasrotnivå.
– En av mine ambisjoner er å samarbeide mer med andre organisasjoner og grupperinger, slik vi gjorde under OL i Sotsji. Når vi slår kreftene våre sammen har vi større kraft, sier han og forteller om en organisasjon som har blitt mer voksen.

– I løpet av det siste året føler jeg at LLH har tatt et steg opp, både som følge av at vi har blitt mer profesjonelle, men også fordi vi evner å kommunisere det som er viktig for oss. Vi snakker ikke lenger om homser og lesber, men om menneskerettigheter, avslutter Bård Nylund.

Dette er LLHs nye sentralstyre:
Leder
Bård Nylund
33 år, bosatt i Oslo/Gjerstad. Vært leder av LLH siden 1. januar 2011. Bård var studentleder i Norsk Sykepleierforbund i halvannet år før han ble leder i LLH, og har lang erfaring med lhbt-relatert arbeid gjennom flere års arbeid i blant annet Helseutvalget og Helsedirektoratet.

Nestleder
Brita Møystad Engseth
48 år og bosatt i Oslo. Brita er utdannet kultur- og medieviter fra Høyskolen i Stavanger (nå Universitetet i Stavanger og filmviter fra Universitetet i Stockholm.

Styremedlem
Jon Martin Larsen
Jon Martin er 38 år og opprinnelig fra Bergen. Jobber som talsperson for for den internasjonale Røde Kors-komiteen i Israel og de okkuperte områdene, men til sommeren flytter han til Nesodden for å jobbe som sjefredaktør og daglig leder i Akershus Amtstidende.

Styremedlem
Inger Kristin Haugsevje
34 år, bosatt i Oslo og sittet i sentralstyret siden 2009. I dag driver Inger Kristin sitt eget firma som tilbyr prosjektledertjenester.

Styremedlem
Esben Esther Pirelli Benestad
65 år, bosatt i Grimstad. Lege, spesialist i klinisk sexologi, og professor i sexologi ved Universitetet i Agder.

Styremedlem
Thomas Næss Thoresen
25 år, bosatt i Oslo. Bakgrunn som leder i ANSA Singapore. Thomas sitter i ANSAs (Association of Norwegian Students Abroad) hovedstyre.

Styremedlem
Rønnaug Frøiland
38 år, bosatt i Bergen hvor hun også er nestleder i fylkeslaget. Rannaug er utdannet psykiatrisk sykepleier og arbeider som fagrådgiver i Bergen kommune.

Varamedlem
Markus Brun Hustad
25 år, bosatt i Oslo. Markus jobber i Norsk bonde- og småbrukarlag.

Varamedlem
Veronica Berglyd Olsen
37 år, bosatt i Oslo.Veronica er nestleder i LLH Oslo og Akershus.