Ny tekst på statlige stillingsannonser

Publisert

Likestillings- og diskrimineringsombudet mener staten må ta med seksuell orientering i sine stillingsutlysninger. – Enten blir seksuell orientering med i annonsene, eller så lager vi en mer generell tekst der alle er inkludert, sier statssekretær Wenche Lyngholm i Fornyings- og administrasjonsdepartementet. Situasjonen i dag er at staten i alle sine stillingsannonser må oppfordre alle til å søke. Dette gjelder uansett kjønn, alder, funksjonshemning og nasjonal eller etnisk bakgrunn. Likestillings- og diskrimineringsombud, Beate Gangås, mener at også seksuell orientering skal nevnes spesielt i stillingsutlysningene. Bakgrunnen er at Gangås mener norske arbeidsgivere generelt må bli flinkere til å inkludere homofile, lesbiske og transpersoner. Som Blikk tidligere har omtalt er også NHO-direktør Sigrun Vågeng positiv til forslaget.

Generell tekstDet er Fornyings- og administrasjonsdepartementet som får saken på bordet, men de skal også samarbeide med Barne- og likestillingsdepartementet i løpet av prosessen. Statssekretær Wenche Lyngholm sier til Blikk Nett at departementet i løpet av kort tid vil vurdere hvordan stillingsannonsene til staten vil utlyses framover.– Det er to måter å gjøre dette på i framtiden. Enten må det blir en generell utlysningstekst der vi tydelig sier at alle er inkludert, men ingen nevnes spesielt. Eller så må vi ha den samme oppramsingen som nå, men med en inkludering av lesbiske, homofile og transpersoner, sier Lyngholm.

Mange meningerStatssekretær Lyngholm mener det er flere argumenter for å utlyse annonsene på begge de to alternative måtene.– Målet er at statlig sektor vil at alle skal føle seg velkommen uansett. Dette må vi vise at vi mener i teksten på våre stillingsannonser. Akkurat når det gjelder funksjonshemninger har vi fått blandede tilbakemeldinger. Noen mener det er selvsagt at staten ønsker funksjonshemmede som søkere og at de ikke ønsker noen særbehandling. Disse synes derfor det blir overflødig å nevne funksjonshemning spesifikt.  Andre mener det viser tydelig og klart at alle grupper er velkomne ved at vi nevner det spesifikt, sier Lyngholm.

Kontakter flereI løpet av den tiden departementet behandler saken vil også organisasjonene til lesbiske, homofile og transpersoner blir spurt om hva de mener.– Det er veldig viktig at vi får innspill på hva disse organisasjonene mener. Vi ønsker ikke å ta noen avgjørelse som ikke de er enig i. Diskusjonen om dette kommer til å bli spennende, og det er på tide vi tar det opp, sier statssekretær Wenche Lyngholm.  

Powered by Labrador CMS