Nytt liv i Sverige

Publisert

Naome Ruzindana måtte forlate sine to barn og kjæresten i Uganda da hun valgte å søke asyl i Sverige. Situasjonen for lhbt-befolkningen i Uganda er kritisk etter at president Museveni signerte antihomoloven som åpner for livstidsstraff for homofile. Det startet allerede i 2009 da lovforslaget kom på bordet og siden har hatet mot lhbt-personer blitt verre og verre. Mange lhbt-personer har flyktet fra Uganda på grunn av antihomoloven og fordi de frykter for livene sine. En av de som nå lever i eksil er Naome Ruzindana. Naome Ruzindana (39) flyktet for to år siden og er i dag bosatt i Sverige og jobber for RFSL Gävleborg i Brynäs. Jobben hennes er å hjelpe nyankomne lhbt-flyktninger. Det er en situasjon hun selv har følt på kroppen.– I dag lever jeg trygt og godt, men jeg husker hvordan det var å sitte alene her i Sverige og tenke på alt jeg forlot hjemme i Uganda, sier Naome Ruzindana til Blikk Nett. Hjemme i Uganda hadde hun familien, sine to barn og en kjæreste. Ruzindana var i Stockholm som deltaker på et aktivistseminar da hun bestemte seg for å søke asyl i Sverige.– Jeg hadde ingen annen mulighet. Jeg kunne i reise hjem til Uganda og risikere livet mitt. Jeg har levd med trusler i alle år og jeg ble outet på forsiden av en avis i Uganda. Det ble umulig å leve der til slutt, sier hun og forteller at husverten hennes så oppslaget i avisa og kastet henne ut.

Vanskeligere for kvinner

Mange homofile menn velger å dra fra Uganda på grunn av den hatske stemningen og faren for å bli lynsjet og drept er reel. Men for lesbiske og bifile kvinner er terskelen for å flykte atskillig høyere enn for menn.– Det koster kvinner mer å bryte opp og dra fra alt de har, som familie og barn. I tillegg er det et økonomisk spørsmål, sier hun og forteller om en tung tid uten sine to barn, alene på mottak i Sverige. – Heldigvis gikk prosessen raskt og jeg fikk innvilget asyl. Med tiden fikk jeg også jobb og brukte mye tid på å arbeide mens jeg ventet på at barna mine skulle få komme til meg. Mye av tiden hennes går også med til å holde kontakt med andre ugandere i eksil og sammen kaller de seg Kuchu Diaspora Alliance.– Vi er et nettverk av aktivister og flyktninger som informerer om situasjonen i Uganda, samt at vi holder kontakten med folk som fortsatt er i hjemlandet vårt. De har det ikke lett. De fleste har stengt seg inne i hjemmene sine og tør ikke gå ut.

Ser ingen løsning

Kuchu Diaspora Alliance planlegger en demonstrasjon og markering utenfor Ugandas ambassade i København kommende helg. Ruzindana og fem andre eksilugandere reiser fra Sverige for å møte ugandiske aktivister fra Danmark og Norge i København.– Vi jobber hardt for å finansiere demonstrasjonen. Min reise til København betales av en politiker i den svenske riksdagen, men vi mangler fortsatt midler de andre aktivistene. Jeg håper så inderlig at noen i Norge, i organisasjoner eller hos norske myndigheter, kan hjelpe til med å sponse turen. Det er veldig viktig at vi selv møter opp og stiller våre egne myndigheter til ansvar for det som skjer i Uganda nå. Loven som vil gi livstidsstraff for homofile bryter med grunnleggende menneskerettigheter og med Ugandas grunnlov. Den har allerede forverret situasjonen for en allerede utsatt gruppe, og kriminaliserer enkeltpersoner og organisasjoner som arbeider for seksuelle minoriteters rettigheter. Ruzindana er glad for at verdenssamfunnet engasjerer seg.– Det har kommet mye støtte, og den merket vi allerede i 2009. Men det er viktig å holde presset oppe selv om president Museveni nå har signert loven, sier hun til Blikk Nett. Ruzindana blir stille en lang stund når Blikk spør om hun ser en løsning på situasjonen i Uganda.– Nei dessverre. Jeg har ikke noe håp om en bedring, snarere tvert i mot. President Museveni bruker lhbt-befolkningen som syndebukk og lykkes med det. Hun har en klar oppfordring til verdenssamfunnet nå som situasjonen tilspisser seg.– Åpne grensene deres for ugandiske lhbt-personer. De kan miste livet når som helst og det blir bare verre for hver dag som går. Ambassadene i Uganda må åpne portene og gi ly til de som må flykte. Det finnes ingen løsning slik det er nå, sier Naome Ruzindana til Blikk Nett.

Powered by Labrador CMS